Господството на САЩ на Луната може да бъде поставено под въпрос

От НАСА са притеснени
2 яну 2023 16:43, Нели Христова
119
Господството на САЩ на Луната може да бъде поставено под въпрос
Снимка: БГНЕС

САЩ все още са единствената страна в света, която е изпратила свои астронавти на Луната. Но това не означава, че другите страни не се опитват да ги настигнат. Русия, Индия и Китай вече имат безпилотни мисии до Луната, като последната страна има планове да изпрати човешки екипаж. Единственият въпрос е кога.

Ако се вярва на шефа на НАСА Бил Нелсън, Китай може да изпрати първия си човешки екипаж на Луната в рамките на следващите 10 години. В интервю за "Политико" Нелсън очерта позицията си относно лунната надпревара и предупреди, че господството на САЩ на Луната може да бъде поставено под въпрос.

„Ние всъщност сме в космическа надпревара. Съществува вероятност за установяване на Луната под прикритието на научни изследвания. И не е толкова невъзможно тези, които ще го направят, да кажат: „Стойте настрана, ние сме тук, това е наша територия“, каза Нелсън.

Дали това е просто параноя или наистина има възможност Китай да "открадне" Луната от САЩ?

През декември 2022 г. Китай разкри планове за космическа надпревара. Така, заедно със завършването на строителството на космическата станция, те планират да създадат система за управление в космоса. Въпреки че ще отнеме известно време, факт е, че САЩ бавно губят позиции.

Проблемите с мисията "Артемида I", които забавиха изстрелването и допълнително провалиха плановете за изпращане на човешка мисия, може да дадат на Китай достатъчно време да поеме лидерството в космическата надпревара.

„Напълно възможно е те да ни настигнат и изпреварят“, каза командващият космическите сили на САЩ Нина Арманио по време на посещение в Австралия. "Напредъкът, който постигнаха, е впечатляващо бърз".

Че алармата във Вашингтон е задействана, показа наскоро публикуван доклад на Пентагона, в който напредъкът на китайската космическа програма беше особено подчертан. Бяха очертани всички успехи на Китай (сред които кацането на космически кораб на обратната страна на Луната, както и установяването на комуникационна връзка между Земята и Луната), както и напредъкът на Китай в разработването на система за изстрелване, която ще им позволи да изпращат мисии до други места в космоса.

Все пак Нелсън е уверен, че САЩ ще постигнат целите си и ще изпратят пилотиран космически кораб в лунна орбита до края на 2024 г. След това, ако всичко върви добре, първите хора от това хилядолетие могат да стигнат до Луната до края на 2025 г.

„Всичко ще зависи от две неща. Готови ли са отделенията за астронавти? И готова ли е SpaceX? Всеки ден задавам един и същ въпрос – как напредва SpaceX? И всички наши мениджъри ми казват, че постигат целите си“, добави Нелсън.

Въпреки това той е загрижен за напредъка на Китай.

„През последните 10 години Китай постигна огромен успех и напредък. Планираното им кацане на Луната наближава", добави Нелсън.

Чия е луната?

Въпреки че и САЩ, и Китай искат да достигнат Луната възможно най-скоро и потенциално да започнат да експлоатират нейните ресурси, и двете страни са подписали Договора за космоса, който не позволява на страните да претендират за космически тела като своя територия. По този начин е малко вероятно Китай да "окупира" Луната и да забрани на други страни да изпращат собствени екипажи и мисии на тази планета. Луната (и Марс) нямат много места, които са подходящи за кацане на космически кораби, изграждане на база или експлоатация на ресурси. Това може да означава, че страните ще трябва да си сътрудничат и да се споразумеят помежду си, така че всяка да има възможността да отведе свои собствени астронавти на Луната, но и да си помагат взаимно в случай на проблеми или инциденти.

Кой ще бъде първият, който ще стъпи на Луната през това хилядолетие, все още е отворен въпрос. Единственото сигурно е, че ще се похвалят и ще останат в историята.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


119
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
103
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
нело, кога сащ са имали господство над Луната мапразноглавауродливафъшкийо? Ти вярваш ли че са стъпвали на Луната и после са "изгубили" чертежите и било много скъпо да се създадат отново? Вярваш ли на тоя абсурд мамаматидаебаипростоговнярскомекотело? Не ми казвай че вярваш, простаотрепко!
102
1
 
4
 
! Отговори
Дико Сашев преди 1 година
Какви са тези безсмислени спорове чия била Луната?! Всички много добре знаят, че Луната е македонска. В Скопие отдавна изработват артефакти и всякакви доказателства за това.
101
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 99, а макетата - слънцето.
100
0
 
3
 
! Отговори
Хахаххахаххаха преди 1 година
"Природата реагира озадачаващо на променящия се климат в света." егаси профанизираните заключения! Идиотокрация вече трябва да се счита за документален филм. Време е да поливаме посевите с редбул!
99
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Турция отдавна са превзели Луната, даже такъв флаг са си направили.
98
0
 
14
 
! Отговори
Сашо Македонскию преди 1 година
до Анонимен. Нещо си се объркал баце. От 5 хиляди години Луната е призната за македонска земя и ние тук американци не сме виждали. Да не си презобил с Холивудска люцерна?
97
1
 
7
 
! Отговори
До# 91 преди 1 година
Изгореният на кладата който казва: "О, свещена простота!" е националния герой на Чехия Ян Хус.
96
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Луната е американска още преди 50 години. Китайците ако искат да кацат на луната трябва да си платят за кацането и издаването на визи в Американското посолство в Пекин.
95
0
 
6
 
! Отговори
Поетът преди 1 година
Предлагам който иска да води войни да ходи със съперника да се бият на Луната!То не Земята всеки може ама ме бива!
94
3
 
16
 
! Отговори
Жуков преди 1 година
Изпратили са само че от холивудско студио.Шмекер Армстронг!!!
93
4
 
23
 
! Отговори
Ман Гал преди 1 година
Нали вече са пращали хора. Защо се мъчат да откриват топлата вода да ги пратят по старата схема? Защо ли? Кацали са на дедоваа явно не на луната.
92
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Луно, Лунооооо, земя македонска!
91
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До АнонименИ първия космонавт е Юрий Гагарин.
90
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Един мармотИма много проблеми, радиацията, безтегловността на Луната и т.н., но най-опасни са хората, защото могат да унищожат живота на Земята, манипулирайки Луната!
89
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Един мармотПървите космически апарати са изпратени до Луната от руснаци и още през 1966г. вземат проби от Луната, след няколко години и Аполо, полети в Космоса започват първи да извършват руснаците и да изучават Космоса, още през 1961, 1963 година, а първата жена-космонавт е Валентина Терешкова.
88
3
 
6
 
! Отговори
Един мармот до 86 преди 1 година
Пак не си внимавал в час . Само Джордано Бруно е бил изгорен на клада, основно понеже е бил Калвинист и е оспорвал догмите на църквата, вкл. и за Земята и планетите. Когато една старица хвърлила съчки за кладата, Джордано Бруно възкликнал - "О, свещена простота ". Но нима и сега не случват подобни неща, като манипулация , фалшиви новини и промиване на мозъци. Кажат нещо по телевизията, и половината хора са готови да повярват. Помислете, кой има нужда от послушно стадо и защо.
87
4
 
19
 
! Отговори
Един мармот преди 1 година
Самият факт , че от 72г. насам нито един апарат с хора не е бил изпращан отвъд земната орбита, говори ясно, че има някакъв проблем. НАСА едва ли са имали кой знае каква надеждна информация за лунната орбита, като гравитация и т.н. Трудно е за вярване, че от първи опит, командното тяло си кръжи около Луната в орбита, лунарния модул си каца спокойно на Луната, след това се връща обратно до командното тяло, и после всички заедно се прибират безпроблемно до Земята.
86
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Луно српска, сакат да те делат!
85
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До абе"не знам ходил ли е някой по Луната но някъде четох че това което виждаме като луна е холограма . верно ли е , не е ли , не знам ." ................. Ако няма Луна, няма да има и живот на Земята, приливите и отливите , са също благодарение на Луната. Че Луна има, има със сигурност, но се страхувам , че има и много психопати!
84
2
 
6
 
! Отговори
Руснаците преди 1 година
преди американците кацнаха на Луната! Но не се отвори вратата на ракетата!