Господството на САЩ на Луната може да бъде поставено под въпрос

От НАСА са притеснени
2 яну 2023 16:43, Нели Христова
119
Господството на САЩ на Луната може да бъде поставено под въпрос
Снимка: БГНЕС

САЩ все още са единствената страна в света, която е изпратила свои астронавти на Луната. Но това не означава, че другите страни не се опитват да ги настигнат. Русия, Индия и Китай вече имат безпилотни мисии до Луната, като последната страна има планове да изпрати човешки екипаж. Единственият въпрос е кога.

Ако се вярва на шефа на НАСА Бил Нелсън, Китай може да изпрати първия си човешки екипаж на Луната в рамките на следващите 10 години. В интервю за "Политико" Нелсън очерта позицията си относно лунната надпревара и предупреди, че господството на САЩ на Луната може да бъде поставено под въпрос.

„Ние всъщност сме в космическа надпревара. Съществува вероятност за установяване на Луната под прикритието на научни изследвания. И не е толкова невъзможно тези, които ще го направят, да кажат: „Стойте настрана, ние сме тук, това е наша територия“, каза Нелсън.

Дали това е просто параноя или наистина има възможност Китай да "открадне" Луната от САЩ?

През декември 2022 г. Китай разкри планове за космическа надпревара. Така, заедно със завършването на строителството на космическата станция, те планират да създадат система за управление в космоса. Въпреки че ще отнеме известно време, факт е, че САЩ бавно губят позиции.

Проблемите с мисията "Артемида I", които забавиха изстрелването и допълнително провалиха плановете за изпращане на човешка мисия, може да дадат на Китай достатъчно време да поеме лидерството в космическата надпревара.

„Напълно възможно е те да ни настигнат и изпреварят“, каза командващият космическите сили на САЩ Нина Арманио по време на посещение в Австралия. "Напредъкът, който постигнаха, е впечатляващо бърз".

Че алармата във Вашингтон е задействана, показа наскоро публикуван доклад на Пентагона, в който напредъкът на китайската космическа програма беше особено подчертан. Бяха очертани всички успехи на Китай (сред които кацането на космически кораб на обратната страна на Луната, както и установяването на комуникационна връзка между Земята и Луната), както и напредъкът на Китай в разработването на система за изстрелване, която ще им позволи да изпращат мисии до други места в космоса.

Все пак Нелсън е уверен, че САЩ ще постигнат целите си и ще изпратят пилотиран космически кораб в лунна орбита до края на 2024 г. След това, ако всичко върви добре, първите хора от това хилядолетие могат да стигнат до Луната до края на 2025 г.

„Всичко ще зависи от две неща. Готови ли са отделенията за астронавти? И готова ли е SpaceX? Всеки ден задавам един и същ въпрос – как напредва SpaceX? И всички наши мениджъри ми казват, че постигат целите си“, добави Нелсън.

Въпреки това той е загрижен за напредъка на Китай.

„През последните 10 години Китай постигна огромен успех и напредък. Планираното им кацане на Луната наближава", добави Нелсън.

Чия е луната?

Въпреки че и САЩ, и Китай искат да достигнат Луната възможно най-скоро и потенциално да започнат да експлоатират нейните ресурси, и двете страни са подписали Договора за космоса, който не позволява на страните да претендират за космически тела като своя територия. По този начин е малко вероятно Китай да "окупира" Луната и да забрани на други страни да изпращат собствени екипажи и мисии на тази планета. Луната (и Марс) нямат много места, които са подходящи за кацане на космически кораби, изграждане на база или експлоатация на ресурси. Това може да означава, че страните ще трябва да си сътрудничат и да се споразумеят помежду си, така че всяка да има възможността да отведе свои собствени астронавти на Луната, но и да си помагат взаимно в случай на проблеми или инциденти.

Кой ще бъде първият, който ще стъпи на Луната през това хилядолетие, все още е отворен въпрос. Единственото сигурно е, че ще се похвалят и ще останат в историята.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


119
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
2
 
8
 
! Отговори
Астронавт-музикант преди 1 година
До Само питам... Да, ЛУИС Армстронг има написана песен за Луната и повярвай ми, че никога не е кацал там. В желанието си да обориш истината си изпляскал невероятни щуротии. Дано редакцията не те отредактира, за да можем да се смеем на творенията ти.
42
5
 
8
 
! Отговори
Само питам... преди 1 година
До Съветски космонавт . Армстронг скочи на жирналиста когато оня ИЗВАДИ БИБЛИЯ И ПОИСКА АРМСТРОНГ ДА СЕ ЗАКЪЛНЕ... Какво толкова сложно има ? Слагаш ръка и казваш : Ходих на Луната ... ЛЕСНО Е . Що трябва да се биеш? а? МОЖЕ БИ ЗА ДА НЕ СЕ НАЛАГА ДА СЕ КЪЛНЕШ ПРЕД БИБЛИЯТА ЗА НЕЩО КОЕТО ЗНАЕШ ЧЕ НЕ СИ ИЗВЪРШИЛ ? Може би за религиозен човек като Армстронг да е проблем. НЕ ЛЪЖИ е Божа заповед, нали? Странно.... А още по-странното е че теориите че НАСА не е ходила на Луната ЗАПОЧВАТ В САЩ ...
41
12
 
6
 
! Отговори
Истината - 2 преди 1 година
Опорките на пролетариата идват от щатската (холивудската) Сай-Фай (Sci-Fi) продукция, "Полетът на Кеприкорн" (така беше преведено заглавието на филма) - в оригинал 'Capricorn One' - където космонавтите бяха свалени малко преди старта на космическия кораб в посока - Марс. Явно има индивиди, които са объркали фантастиката с реалността. Всъщност за Гагарин няма абсолютно никакви доказателства, че е летял. Когато е пиел е говорил истината и затова през март 1968 "катастрофира фатално".
40
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Само питам.... Прав си Луис Армстронг не е бил на луната.На луната беше Нийл Армстронг.
39
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Луна
38
2
 
7
 
! Отговори
Ошашавен от знаещи преди 1 година
До ИСТИНАТА --- Тъй ли? А половин тон камъняци от лунната повърхност НЛО ли ги донесоха на Земята ? Руснаците свериха данните на техните сонди с данните на щатските проби и казаха, че са оригинални. Или Световният жидомасон се е намесил, за да фалшифицира данните?
37
4
 
12
 
! Отговори
Цирк преди 1 година
От позиция на какви сащ смятат луната за тяхна?!
36
3
 
12
 
! Отговори
Неотложна задача преди 1 година
Решихме всички проблеми на човечеството и на планетата Земя, дайте сега да се юрнем към Луната!
35
7
 
6
 
! Отговори
Тома Неверни преди 1 година
1) Има ли поне един мислещ човек, който да е сигурен, че още по времето на Третия райх германци не са стъпили на Луната? Какво има на обратната страна на Луната? Възможно ли е още преди 80 години там да е пратен екипаж в такъв състав, че да може да даде поколение, а също и да се изхранва, без да чака помощ от Земята? Не е чак толкова малко вероятно. 2) Само германци ли биха могли да са вече на Луната? Ами ако някой е там без да се афишира, защото има някаква причина да не прави това?
34
9
 
3
 
! Отговори
Да допълня... преди 1 година
Чак след хиляда години може да стане това , ако Путин не реши да ни изтрепе.
33
8
 
14
 
! Отговори
Ужас преди 1 година
САЩ унищожават земята и искат и луната да съсипят...
32
4
 
13
 
! Отговори
Съветски космонавт преди 1 година
До Само питам... Това е дърта лъжа. Армстронг скочи срещу журналяка, защото оня му каза, че не е кацал на Луната. Преди няколко години китайска сонда прелетя над местата където са кацали лунните модули на Аполо (за домашно виж колко пъти кацаха!!!) и китайските специалисти заявиха ясно и недвусмислено, че има артефакти за кацането на на Луната с космическите кораби на САЩ.
31
5
 
7
 
! Отговори
Пенсионер преди 1 година
До Анонимен 26 Това че бъдещето принадлежи на Китай кефи ли те?Само те още не са ни налазили.
30
3
 
7
 
! Отговори
ОФчу "Нептуня&q преди 1 година
Луната? Луната е "виличката" на Дарт Вейдър! Ха сте стъпили там, ха, сте съ срещнали с "тъмнта страна на Силата", тоест, шъ има много "сръбска музика и бой", а може и още нещу! -)))
29
3
 
3
 
! Отговори
Отговор преди 1 година
До Само питам...27 За да има какво да питаш ? Конспиратор такъв.
28
8
 
8
 
! Отговори
Мъка преди 1 година
Няма го вече Коральов каторжника от Сибир ,дето прати Русия в Космоса.
27
8
 
17
 
! Отговори
Само питам... преди 1 година
Имаше един случай който гледах преди няколко години. Един американски журналист, знаейки че Луис Армстронг е силно религиозен го помоли да се закълне пред Библията че е стъпвал на Луната... Армстронг побесня и се хвърли да го бие.Все още не мога да си обясня тоя внезапен гляв и агресивност на този толкова кротък и сериозен американски астронавт който имаше реален шанс да затвори устата на всички тези конспиратори само като каже с ръка на Библията че е стъпвал на Луната .Не го направи. ЗАЩО ЛИ ?
26
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хаха, какво господство на Луната. Китай вече са много по-напред в изследването на Луната и имат изпратени много луноходи. САЩ вече са държава регионална сила и отиват към фалит. Бъдещето принадлежи на Китай.
25
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само страшен наивник би повярвал, че САЩ са стъпили на Луната. По-вероятно е дядо Мраз да съществува.
24
7
 
6
 
! Отговори
Да допълня... преди 1 година
До Анонимен 22 То и за Юрий Гагарин няма никакви доказателства. Поне една снимка да беше направил.