Две пълнолуния през август, второто е Синя Луна

Първото е тази вечер, следващото на 31 август
4
Две пълнолуния през август, второто е Синя Луна
Снимка: Pixabay

През август ще могат да се наблюдават две пълнолуния - тази вечер в 21,30 ч. и в края на месеца - на 31 август. В такива случаи второто пълнолуние се нарича Синя Луна.

"Когато пълнолунието и моментът на преминаване през най-близката точка, тоест перигея, когато тези две явления съвпадат или са близки едно до друго, обикновено това пълнолуние се нарича Супер луна. Ще изглежда с около 7% по-голяма, от така както изглежда, когато Луната е на средно разстояние, както казваме.

В 4:36 минути сутринта на 31 август нашата Луна ще е отново във фаза пълнолуние. Когато се случи така, че в даден месец имаме две пълнолуния, второто пълнолуние обикновено се нарича Синя Луна, като искам да подчертая специално, че Синя Луна няма никакво отношение към цвета на луната, тя няма да посинее, няма да стане по-синя, но за нормалното човешко око, за нормалното човешко зрение, то няма да може да долови тази разлика в големината на нашия естествен спътник", заяви пред БНР главен асистент д-р Георги Латев от Института по астрономия към Българската академия на науките.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още по темата: лунапълнолуние
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Перигеят и апогеят са апсидите на орбитата на Земята. Апсидите на орбитата на Луната са периселений и апоселений.
2
5
 
0
 
! Отговори
Луна президент преди 8 месеца
Луната не е "ваша", а е на китайците. Вече имат лаборатория на обратната страна и лунната им програма се развива доста бързо.
1
4
 
5
 
! Отговори
ПълнолуДие преди 8 месеца
Народа изтреще още повече на пълнолуние,а на синя луна се превръщат във върколаци.