"Кюриосити" откри, че животът на Марс е бил възможен

Остатъци от кал показват, че е съществувал цикличен климат
Обновена: 10 авг 2023 11:39 | 10 авг 2023 11:38, Елка Василева
41
"Кюриосити" откри, че животът на Марс е бил възможен
Снимка: архив, БГНЕС

Марсоходът "Кюриосити" откри доказателство, че животът на Марс е бил възможен в далечното минало, съобщи Франс прес. Остатъци от кал показват, че е съществувал цикличен климат и редуване на сухи и влажни сезони.

Това означава, че средата е била подобна на тази на Земята.

Понастоящем Червената планета е изключително суха. Смята се, че в миналото, преди милиарди години, на Марс е имало реки и езера, които са се изпарили.

За разлика от тектонските плочи на Земята тези на Марс не се движат и затова древният релеф е добре запазен.

Марсоходът "Кюриосити" изследва кратера Гейл от 2012 г. 6-километровата планина е образувана от множество седиментни слоеве. "Разбрахме, че тук е имало реки и езера, но не знаехме какъв е бил климатът", каза пред АФП Уилям Рейпин, водещ автор на изследването, публикувано в сп. "Нейчър".

Възможно е Марс да е бил ледена планета и вулканично изригване да е затоплило климата и да е довело до образуване на вода в течно състояние.

Анализът на скалите на Марс показва, че там съществуват пукнатини от засъхнала кал. "Когато едно езеро пресъхне, калта се напуква, а когато отново има вода, напукването изчезва", обяснява Рейпин. Ако този процес се повтаря периодично, пукнатините образуват шестоъгълници, подобно на тези в древни земни басейни със сезонно изсъхване. Подложена на сухи и мокри цикли, калта на Земята демонстрира същата специфична шестоъгълна формация.
(БТА, Розалия Благоева)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още по темата: Марсмарсоходживот
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
1
 
0
 
! Отговори
Бай Дрън преди 8 месеца
35, ное сме диви ***, затова мразим де шо има пришелец от Орион илуната Ендор. Но най-много меазим тия от Мустафар с лидер Палпатин :p
36
2
 
2
 
! Отговори
Щерю преди 8 месеца
Там преди близо 40 г. откриха комплекс от пирамиди и "лицето", но после всичко засекретиха от НАСА и подправиха снимките...
35
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Преди милиони години на Земята са дошли *** същества от Космоса. Расите го доказват.Тъмнокожите са от Венера, жълтата раса е от Марс, бялата - някъде от Орион. Не са случайни митовете и легендите по целия свят за "those, who from the heaven came". Само по нашите ширини няма такива легенди...и въпросът е ние балканците от къде сме дошли и що сме толкова диви :)
34
3
 
3
 
! Отговори
Razbirachev преди 8 месеца
Тези снимки от пустинята невада още ли минават за планетата марс. :D
33
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До до *** Руснаците едва ли са повярвали, ама така са казали. Един вид "Да бе, да, ходили са!" Освен това, действа стимулиращо за науката в СССР в условията на надпревара в Космоса.
32
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Клявки, научете го този български, бе! "Животът на Марс Е БИЛ възможен" означава, че някога е бил, ама вече не е! Ко стаа? Ново 30?
31
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Накрая ще излезе че сме живяли на всички планети и една по една сме ги съсипали и тая ни е последната. За следваща едва ли имаме технология да отидем
30
1
 
1
 
! Отговори
Москва след войната преди 8 месеца
И след император Путин !
29
2
 
4
 
! Отговори
тТт преди 8 месеца
Рано или късно ще се докаже, че сме пришълци от Марс. Примерно, в следствие на ядрена война там, 4-5 кораба пренасят живота на Земята. От там различни раси, животни, растения... Не случайно има пирамиди и гробници по цял свят според мен (Египет, Мексико, Гватемала, отскоро и на Атрактида), за да докажат, че с чуждоземни технологии са ги построили. Замислете се и колко бързо тръгват технологиите след 2-рата световна война, слуйност ли е?! Въпрос на време да се докажат...
28
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Същевременно в Русия живота е невъзможен. На Марс със сигурност е по-добре от Русия, което мисля е ясно на всички.
27
1
 
3
 
! Отговори
Да, звучи правдопод преди 8 месеца
До АнонименАмериканците са били на Луната... Знаеме и защо, ако бяха се забавили, руснаците щяха да ги изпреварят... Това за американците да се бият в гърдите е ценно... даже за тях по друго звучи Една малка крачка на човека, една голяма крачка на човечеството... Отиването на Луната е станало при вероятност 10% за лош сценарий, късмет, от тогава се работи на вероятност 1%.Засега това ги спира да се върнат...Те и със совалките се хвалиха, ама...Наричаше се космическа надпревара, сега пипат вним
26
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Мисл, че на САЩ им трябва още 10 години и ще признаят за кацането на Луната, но преди това трябва да падне режима им.Ще стане като със СССР, помните колко истини излязоха след като Горбачов разпадна системата.
25
1
 
1
 
! Отговори
Бла преди 8 месеца
До 23С тънката разлика, че континента Америка е бил годен за живот и е имало какво да даде. На луната - само прахоляк и буквално никаква атмосфера. За какво им е по-точно да я колонизират тогава? Те тия кораби до там и бази за колонизиране да не са без пари?
24
1
 
4
 
! Отговори
Бла преди 8 месеца
До 22Не си прав, тогавашното ръководство на СССР строеше ракети, имаха човек и изкуствен спътник в космоса.
23
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Представете си Америка открита от Колумб и не колонизирана 60 години след това.Все едно към 1550 испанците да обикалят само около Куба и Америките и да не стъпват там.Точно това се опитват да ни убедят Сащ днес.Били са на Луната, но след като може да се иде и да стъпи от човек те видите ли 60 г не опитват даже да построят база там, камо ли да заселят луната.Хайде да мислим вече.
22
2
 
2
 
! Отговори
до ганьо преди 8 месеца
Не наш ***, а американци първи разкриха измамата с кацането на Луната.Но ти *** , блееш.А защо руснаците са повярвали, питай тогавашното ръководство на СССР, то си беше на твърди напитки. Уви, колегата долу е прав, може да се пътува в космоса само с роботи, затова и се строят всякакви- те ще колонизарт вселената.Въвежда се и изкуствен интелек, хомо сапиенса ще си стои тук и ще координира всичко.Освен ,ако както беше казано по долу не си направим ядрен фоерверк за сбогом..
21
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Според мен всички безделници и откачалки трябва да бъдат изпратени на Марс.По примера на Австралия където англичаните пращаха всичките си затворници.Там на Марс ще се научат да работят и да създават а не само да рушат.Всички затворници на Марс и да се оправят както намерят за добре.
20
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Марс е единствената планета в Слънчевата система, за която знаем че е населена с роботи
19
5
 
6
 
! Отговори
До 8 преди 8 месеца
Интересно, дори руснаците потвърдиха кацането на луната, но наш г аньо не вЕрва!
18
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Определено на Земята е пълно с пустиняци и баламурници.Възможно е да са дошли от Марс и да са си пренесли простотията на Земята.Доста различни раси има на Земята и възможно е една или няколко да са дошли от Марс и да заливат с простотията си Синята планета.