Откриха биомаркер, който помага за пълно възстановяване от рак на белия дроб

Може да се използва вече съществуващо лекарство
11 авг 2023 15:39, Стела Стоянова
12
Откриха биомаркер, който помага за пълно възстановяване от рак на белия дроб
Снимка БГНЕС, архив

Израелски учени са открили потенциален биомаркер, който може да доведе до пробив в лечението на рак на белия дроб, предаде израелската новинарска агенция ТПС. Резултатите от проучването на Научния институт „Вайцман“ са причина за въвеждането на нов метод на персонализирана медицина, който би могъл да доведе до терапия без рецидиви при някои пациенти с рак на белия дроб, пише скенер. нюз.

Обичайните методи за лечение на рак на белия дроб включват операции за отстраняване на тумори или части от белия дроб, лъчетерапия, химиотерапия и имунотерапия, които се отразяват неблагоприятно на организма. По-новите медикаменти имат различна степен на ефективност, но дългосрочният успех е трудно постижим, тъй като раковите тумори развиват вторични мутации, които предразполагат към негативен отговор на терапията.

Въпреки че повечето случаи на рак на белия дроб се дължат на тютюнопушенето, следващата по значимост причина, която засяга непушачите, се характеризира с мутации в ген, наречен EGFR.

Проучването, ръководено от проф. Йосеф Ярден от катедрата по имунология и регенеративна биология в института „Вайцман“, обръща внимание на гена EGFR, който може да позволи на лекарите да идентифицират пациентите с рак на белия дроб – подходящи кандидати за лечение с едно-единствено лекарство на базата на антитела. Това лекарство потенциално може да предизвика пълна ремисия без опасност от рецидив.

Ключовият пробив на екипа идва, когато Илария Мароко, изследователка в лабораторията на Ярден, забелязва обща черта сред пациентите с EGFR-позитивен рак на белия дроб: всички те са лекувани със стандартен протокол с много лекарства, независимо от специфичните EGFR мутации в тумора им. Въпросният подход неизбежно води до лекарствена резистентност и рецидив на рака. Това наблюдение кара учените да потърсят биомаркер, който да може да предсказва отговора на пациентите въз основа на техните EGFR мутации.

Вниманието им се насочва към мутацията L858R, която засяга приблизително 40% от пациентите с EGFR-мутации при рак на белия дроб. Тази мутация влияе на функцията на EGFR по различен начин, като кара рецепторите да се сдвояват в мембраната на раковите клетки. Без това сдвояване сигналите, които са от решаващо значение за клетъчната репликация, се нарушават, което предотвратява растежа на тумора.

За да проверят тази концепция, учените използват лекарство с антитела, наречено цетуксимаб (Erbitux), което спира сдвояването на рецепторите. При тест с мутация L858R туморите регресират и не се появяват отново дори след продължителен период от време. Това откритие предполага, че за пациентите с тази мутация е достатъчно само едно лекарство, което да предложи път към пълно възстановяване без рецидив, пише БТА.

Откритията хвърлят светлина и върху причините за неуспеха на предишните опити за лечение на EGFR-мутирал рак на белия дроб с цетуксимаб. Чрез предварителна селекция на пациентите с мутация L858R терапията може да бъде ефективно адаптирана към техния специфичен мутационен профил, като потенциално се предотврати появата на вторични мутации.

Сега учените се готвят за клинични тестове, за да потвърдят ефективността на лечението при хора, като използват съществуващото одобрение на цетуксимаб за други видове рак. Това откритие може да промени клиничните практики и да даде надежда на пациентите с рак на белия дроб, които имат съответната мутация.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Анонимен 4: А ако си на ГКС терапия (цел - имуносупресия и противовъзпалително действие), диабетът е гарантиран :).Евреите са на прав път, но със сигурност има още (мутирали) гени замесени. Истинската наука е емпирична и всяка теория трябва да влече проверими резултати (и потвърждаващите, и противоречащите са добре дошли, особено вторите, които биха показали дупки или непълнота / неточност в теорията).
9
0
 
0
 
! Отговори
Слава на Тангра преди 8 месеца
Протеинът на ваксината COVID-19 Spike в мозъка? Най-добрият нюйоркски лекар по онкологични заболявания, COVID Vaxxed, 40-годишната д-р Кристъл Касета застреля 4-месечното си бебе, след което обърна оръжието срещу себе си в шокиращо убийство и самоубийство.https://globalresearch.ca/covid-19-vaccine-spike-protein-brain/5827991Окръг Уестчестър, Ню Йорк - На 5 август 2023 г. 40-годишната д-р Кристъл Касета застрелва себе си и 4-месечното си бебе в дома им в Уестчестър, който струва 1 млн. долара, в резултат на убийство-самоубийство, което полицията нарича "убийство".
8
1
 
0
 
! Отговори
Турбо рак след мРНК преди 8 месеца
Полицията на щата Ню Йорк съобщи, че 40-годишната д-р Кристъл Касета е влязла в стаята на бебето около 7 ч. сутринта в събота в град Сомърс, който се намира в окръг Уестчестър, Ню Йорк, и е застреляла бебето, преди да обърне оръжието срещу себе си. Д-р Касета е била известен специалист по хематология и онкология в Маунт Синай в Ню Йорк. Явно се е отчаяла от бързия терминален стадии и метастазите. Светите мРНК са зловещи.
7
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
"Всяко лекарство е химия и влече след себе си още лекарства. Например, ако взимаш" - Вогата е хиия ... лекува жажда ...
6
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
От 5 - От кои учени? От тези, които се провалиха в оптиите си, да създадът качествена и безпоасна, дълготрйна и ефективна авксина против Ковид?
5
7
 
6
 
! Отговори
nimportequi преди 8 месеца
Антиваксърите да се лекуват с чайчета предписани от Мангъров. Те знаят повече от учените.
4
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Като диагностика медицината има какво да се похвали, като лечение-не. Всяко лекарство е химия и влече след себе си още лекарства. Например, ако взимаш бетаблокери, следва диабет. Дълга и тегава е темата.
3
1
 
1
 
! Отговори
да откриват преди 8 месеца
бг дръгчек и алкохол тестер , че ако покаже ще е Резил . В БАН математиците какви ги вършат - свестни учени .
2
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Медицината не е мръднала от времето на Абу али ибн Сина-Авицена.
1
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Пушете на воля тогаз :)))