Разработват ваксина против всякакви пандемии

В рамките на 100 дни тя се адаптира към непознатата болест
31 авг 2023 11:23, Стела Стоянова
85
Разработват ваксина против всякакви пандемии
Снимка БГНЕС, архив

Британски учени разработват модел за ваксина, която в рамките на сто дни да се адаптира за борба с непозната болест – Х, с евентуален пандемичен потенциал, съобщи ДПА.

Учени от университета в Оксфорд са правили опити за адаптиране на ваксината, създадена от Оксфорд-АстраЗенека срещу COVID-19, както и с други ваксини. Международната организация Коалиция за иновации в областта на готовността за епидемии обяви, че е отпуснала на учени от Оксфорд 80 млн. щатски долара за проекта. Те ще разработват прототип на ваксини срещу „високорискови“ вируси, които могат да причинят пандемии в бъдеще.

Този прототип трябва да бъде адаптиран бързо при спешни обстоятелства. Освен това трябва да се разработи работен модел за бързо производство на ваксина за масови имунизации в случай на зараза, предаде БТА.

Проф. Андрю Полард, директор на изследователската група за ваксини в Оксфорд и учен от института за изучаване на пандемиите, каза, че проектът е критично важен за готовност при бъдещи пандемии. Според д-р Ричард Хачет, изпълнителен директор на Коалицията за иновации в областта на готовността за епидемии, партньорството с научния екип за ваксините от Оксфорд и институцията е важно за готовността срещу бъдещи пандемични заплахи.

Учени от Британската агенция за здравна сигурност също разработват на ваксини срещу „Х“ в лабораторията Портън Даун в Уилтшър.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


85
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
0
 
1
 
! Отговори
до 70 преди 7 месеца
Рак е имало далеч преди да има ваксини!Още доктор Гален-лекар на гладиаторите е писал за това!След ядрените опити и инциденти обаче честотата му се увеличи няколко пъти. Известно е,че радиацията увеличава честотата на онкологичните болести. Неслучайно Вернер Хайзенберг се е опитвал да убеждава колегите си да не създават ядрено оръжие!За съжаление не всички го разбират и днес това е резултатът.
71
0
 
2
 
! Отговори
британски учени?? преди 7 месеца
хайли лайклитата ли бе? стига ни разсмивахте!
70
0
 
2
 
! Отговори
ВЕРНО ЛИ БЕ? :) преди 7 месеца
Сигурно за 200 дни и рак ще се адаптира да лекува? басе панацеята!
69
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Някой пак се гласи да прави дебела пачка за сметка на здравето и живота на обикновеноя човек!
68
0
 
7
 
! Отговори
Галя преди 7 месеца
До до 62Аз пък да кажа, че има и друга страна. Съседа ми, здрав, прав се ваксинира, след месец се разболя и само за седмица си отиде. Мъж на 33г. , отиде си и остави три малки деца. Така, че стига с тия *** ваксини. Ако ти е съдено -със или без ваксина - си аут.
67
0
 
8
 
! Отговори
ПроСоТо преди 7 месеца
Златния ТРИЛИОН,не милиард !...Но е весело,нема майтап!..-Бият ти чудодейната "ваксина",след неколко дни пипваш лоша смъртоносна болест и капладисваш,но.."ваксата" няма вина !..Оти й требат стотина дни да са "адаптира"..А до тогава-"Я камилата,я камилара" !....Безморалността ,безумието и алчността на "величията" са КОЛОСАЛНИ..
66
0
 
5
 
! Отговори
Гоце преди 7 месеца
Глупости, на четиридесетия ден вече ви е излекувала....
65
1
 
5
 
! Отговори
Елементарно Уотсън преди 7 месеца
Да я настроят срещу ХИВ тогава, че в Африка си е реална пандемия от ХИВ.
64
11
 
4
 
! Отговори
до 62 преди 7 месеца
Аз пък мога да ти кажа точно обратните примери. Как родителите на мой познат починаха в рамките на месец, а не бяха ваксинирани. Как още един познат военен, също не ваксиниран, си отиде. Друг като тях остана в инвалидна количка. А същевременно нямам нито един познат да има някакви ефекти от ваксината, включително и аз. Даже като си правих тест за антитела ми бяха казали, че имам толкова много, че със сигурност съм го изкарал, а дори не съм разбрал.
63
3
 
10
 
! Отговори
Факсинирайте се преди 7 месеца
Р0бе - иначе вече и в Магазина - няма да Ви Пускат, няма Метро, няма Самолет, Няма Работа - или сте Факсинирани или сте Аут!
62
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До бай Тъпчо мой учител, с когото подържах приятелски отношения, все ме убеждаваше да се "ваксинирам". Той се "ваксинира, после се "бустерира". Беше много разочарован от мен, че не искам вълшебните инжекции. После, след "бустера", хвана"ковид", влезе в болница и там го убихха. Та така. Пък аз "неваксиниран" три дена имах температура и това ми беше КОВИДА
61
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
да аз съм конспи и ще ти обясня каква е разликата дали в аспирина може да сложи или не разликата е че ваксина никой няма тиндаде да вземеш и си изследваш особено тия ковидовите а аспирина може си го изследваш лъдето искаш какво има а тия ваксини са и защитени с търговска тайна и пълния им състав не е публикуван единствено съвестни лекари са си позволили да изследват какво има в шушенцата на теб проздия бикой няма ти даде ампула!а вътре има нано графен!
60
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Анонимен 55 Какъв кон спи бе? Коня отдавна се е събудил.
59
2
 
7
 
! Отговори
до 52 преди 7 месеца
До Анонимен,ти какъв си ядрен физик ли,хора дето името не могат да си напишат,говорят за невежество,само щото си въшлив с пари не значи,че си умен,просто си крадец или с други думи българин
58
4
 
18
 
! Отговори
Обективен преди 7 месеца
Медицината се е развила толкова много в днешно време, че почти не е останал здрав човек!
57
2
 
5
 
! Отговори
Йосарян преди 7 месеца
Разработвайте, като има болест - правете за 100 дни, после като я тестване поне няколко години, ще видя резултатите и ще реша дали да си сложа.
56
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Хаха е това вече е голям майтап. Ваксина която се бори с непозната болест. Не мивките а пода изкъртиха и пропаднахме в глупостта.
55
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До 52, лудо конспи, това с "унищожаването на човешката популация" до толкова се изтърка и така пропадна след като нищо такова не се случи с ваксините за ковид, че вече даже не сте и забавни! А идеята е съвсем друга - да се изработи прототип на ваксина, който за 100 дни да бъде пригоден към опасния щам! Дали ще сполучи е друг въпрос, но е напълно сигурно че налудничавите ви конспирации са пълни глупости, както винаги
54
1
 
14
 
! Отговори
пишете глупости или преди 7 месеца
Как се изпитва нещо за 100 дни като ще се бори с непознати щамове?Не сме ***!!!!
53
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Де да се развиваше, по-добре е лек за рака да намерят, отколкото някакви набързо скалъпени и неизпитани ваксини, дето щели да се адаптират или да ги адаптират, все тая.