Франсис Фукуяма: Путинизмът няма да надживее Путин

Такива уж могъщи държави всъщност са крехки
22 сеп 2023 21:30, Стела Стоянова
213
Франсис Фукуяма: Путинизмът няма да надживее Путин
Снимка БГНЕС, архив

"Путинизмът няма да надживее Путин", казва известният американски философ и политикономист с либерални възгледи Франсис Фукуяма в интервю пред украинския тв водещ Дмитрий Гордон.

Фукуяма е професор в Станфорд, стана прочут с труда си "Краят на историята и последният човек" (1992 г.).

На въпрос вижда ли се краят на историята на Путин, Фукуяма отговаря:  "Опасно е да се разсъждава за каквито и да е краткосрочни събития в Русия. Не бива да се разчита на краха на Путин в близко време, но смятам, че системата му на управление е слаба. Той взриви властта си и затова не смятам, че путинизмът ще оцелее и няма да надживее смъртта на самия Путин", цитира "Сега".

"Може ли Русия да се разпадне за ден, както изненадващо за Запада се случи едно време със Съветския съюз ", пита Гордон.  "Такива уж могъщи държави са всъщност много крехки. Русия има много слаби места и счупването може да стане, когато центърът отслабне. Руските региони ще започнат да се движат в различни посоки и ще има голямо вътрешно напрежение. Китай и Русия не са истински приятели. Китайците претендират за част от руската територия. И рухването може да стане във всеки момент в бъдещето, когато руската власт се дискредитира достатъчно. Този процес е започнал вече", отговаря Фукуяма.

"Не съм футуролог, за да кажа как и кога ще свърши войната между Русия и Украйна. Смятам, че украинската армия ще пробие руската отбрана в южната част на Украйна. Това ще стане скоро. Когато това се случи, когато Крим бъде освободен или обкръжен, което ще направи по-нататъшното руско присъствие нежизнеспособно, тогава ще се отвори пътят към политическо регулиране на конфликта".

Прогнозата на Фукуяма за бъдещето на човечеството, е, "че стигнахме исторически прогрес с всички онези институти, които създадохме за бърза реакция на конфликти. Така възниква след Втората световна война и Европейският съюз, който промени ситуацията в Европа към по-добро. Днес е невъзможно да си представим война между Франция и Германия. Мисля, че с времето се учим. Процесът никога не върви в права линия. Има възходи и падения. Формулата на щастието на отделно взетия човек и човечеството като цяло  е в това да се уважава човешкото достойнство. Има няколко равнища – правителствата трябва да уважават човека от гледна точка на защитата на неговите права, обществото трябва да уважава човека и да се отнася към него като към равен. Когато това е факт, се създава основата за самоуважението и това дава възможност на хората да постигат нещо в света. Това е фундаментът за благополучен живот".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


213
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
3
 
2
 
! Отговори
Фитьо преди 8 месеца
Наближава със скоростта,с която Русия сключи мир с Япония и им върна 4 острова.Ох,още нямат мирен договор след ВСВ и островите не са върнати.
37
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Мисля, че ние ще дочакаме този момент.Колкото и да стиска Путин, края наближава.Дали ще е политически или физически, скоро ще е!
36
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
След Путин идва Медведев! А той е луд. Още сега се заканва да изстреля ракети с ядрени глави по западните градове. Не ми се мисли какви ще ги натвори ако вземе властта и стане президент на Русия.
35
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
После да не дойде някой като Сталин или Иван Гррозни, че ще го закъсаме.
34
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Истинския синеок Путин, почина преди много години, а в момента двойниците му участват в свиреп ционистки заговор за унищожаване на славянството! Над 500 000 убити славянски войници само за година и половина! Да, няма никакво значение дали са руснаци или украинци, тъй като загиналите са славяни! Истинско безумие!
33
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Кой може да очаква от държава която не може да произведе автомобил, да може да произведе ПВО? Днес се видя колко добре С-400 за милиарди пази щаба на флота в Севастопол. Докато никой не ги пробва, русия можеше да си твърди, че оръжията им работят. Сега обаче нагледно се вижда, какво би станало ако дойдат 1000 Ф-35. Във войната между САЩ и русия, САЩ още не са дошли. Даже смешните 31 абрамса още не са доставени.
32
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Краят на историята обявен от Франсис Кукуяма обявен след разпадането на СССР не се състоя да САЩ беше хегемон близо 30 години, но дотам.
31
16
 
6
 
! Отговори
АнонимеН преди 8 месеца
ЦЕНАТА НА ПРИРОДНИЯ ГАЗ Е 2 ПЪТИ ПО-ВИСОКА ОТ ТАЗИ ПРЕДИ ПАНДЕМИЯТА , ЗАРАДИ ФАЛШИВИТЕ ПУТИНУВЦИ СЕ ПОВИШИХА ЦЕНИТЕ С ОКОЛО 50% В ЦЯЛОТО ЕС ВКЛЮЧИТЕЛНО И В БЪЛГАРИЯ ! ДА ОПРЕДЕЛЕНО НИ ЗАСЯГА ВОЙНАТА В УКРАЙНА. ВМЕСТО ТИЯ ПАРИ ДА СА ЗА НАС НИЕ ПЪЛНИМ ГУШАТА НА РЕЖИМА НА ФАЛШИВИТЕ ПУТИНУВЦИ!62744
30
1
 
4
 
! Отговори
до 25 преди 8 месеца
Останаха ли герои? Живи?
29
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ами прав е! И "двата позора" ще бъдат забравени и изтрити от историята още на следващия ден след поклонението!
28
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Може да не надживее Путин, ама ще надживее САЩ!
27
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Този и да си отиде,ще дойде следващият " Путин"! Бъдете сигурни в това! Гордо племе като руснаците,падение няма как да има!-:) Сменят се просто героите но " политиката", няма как да е друга! Американската " демокрация" няма шанс в Русия!-:)
26
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Дори след атомните бомби ненавиждат чебурашките, смятйте. Що ли? Щото след атомните бомби руснаците избиват с глад отново, над 300 000 хиляди японци в Манджурия.
25
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Какви атомни бомби, пъпеш? Фукуяма е американец!
24
15
 
7
 
! Отговори
Слава Украини преди 8 месеца
Героям Слава!
23
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Анонимен 21. Щом така ще стане се успокой вече.
22
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Пак ли стигнаха Купянск?
21
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Анонимен 20. Как да се сътресът след като управлението в "демокрациите" е в едни и същи ръце независимо от смяната на лидерите ?
20
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Единия двойник ще даде фира! Скоро!
19
15
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Това е една от огромните разлики между западните демокрации и източните тирании - дори най-великите западни лидери, като Де Гол, Чърчил, Ширак, Тачър, Рейгън и др., умират дълги години след като са се оттеглили от политиката, и cмъртта им не предизвиква абсолютно никакви сътресения! Докато при източните тирании, диктатора винаги yмиpа на поста си, и съответно след cмъртта му се стига до огромни сътресения и борби за власт, както след cмъртта на Сталин например