Франсис Фукуяма: Путинизмът няма да надживее Путин

Такива уж могъщи държави всъщност са крехки
22 сеп 2023 21:30, Стела Стоянова
213
Франсис Фукуяма: Путинизмът няма да надживее Путин
Снимка БГНЕС, архив

"Путинизмът няма да надживее Путин", казва известният американски философ и политикономист с либерални възгледи Франсис Фукуяма в интервю пред украинския тв водещ Дмитрий Гордон.

Фукуяма е професор в Станфорд, стана прочут с труда си "Краят на историята и последният човек" (1992 г.).

На въпрос вижда ли се краят на историята на Путин, Фукуяма отговаря:  "Опасно е да се разсъждава за каквито и да е краткосрочни събития в Русия. Не бива да се разчита на краха на Путин в близко време, но смятам, че системата му на управление е слаба. Той взриви властта си и затова не смятам, че путинизмът ще оцелее и няма да надживее смъртта на самия Путин", цитира "Сега".

"Може ли Русия да се разпадне за ден, както изненадващо за Запада се случи едно време със Съветския съюз ", пита Гордон.  "Такива уж могъщи държави са всъщност много крехки. Русия има много слаби места и счупването може да стане, когато центърът отслабне. Руските региони ще започнат да се движат в различни посоки и ще има голямо вътрешно напрежение. Китай и Русия не са истински приятели. Китайците претендират за част от руската територия. И рухването може да стане във всеки момент в бъдещето, когато руската власт се дискредитира достатъчно. Този процес е започнал вече", отговаря Фукуяма.

"Не съм футуролог, за да кажа как и кога ще свърши войната между Русия и Украйна. Смятам, че украинската армия ще пробие руската отбрана в южната част на Украйна. Това ще стане скоро. Когато това се случи, когато Крим бъде освободен или обкръжен, което ще направи по-нататъшното руско присъствие нежизнеспособно, тогава ще се отвори пътят към политическо регулиране на конфликта".

Прогнозата на Фукуяма за бъдещето на човечеството, е, "че стигнахме исторически прогрес с всички онези институти, които създадохме за бърза реакция на конфликти. Така възниква след Втората световна война и Европейският съюз, който промени ситуацията в Европа към по-добро. Днес е невъзможно да си представим война между Франция и Германия. Мисля, че с времето се учим. Процесът никога не върви в права линия. Има възходи и падения. Формулата на щастието на отделно взетия човек и човечеството като цяло  е в това да се уважава човешкото достойнство. Има няколко равнища – правителствата трябва да уважават човека от гледна точка на защитата на неговите права, обществото трябва да уважава човека и да се отнася към него като към равен. Когато това е факт, се създава основата за самоуважението и това дава възможност на хората да постигат нещо в света. Това е фундаментът за благополучен живот".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


213
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
4
 
5
 
! Отговори
Мамун преди 8 месеца
И края на историята щеше да настъпи но не настъпи ,само стана по -интересно .
57
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
В десетката! Но и Франсис Фукуяма е на светлинни години от нашите псевдо експерти говорители на Кремъл.
56
18
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Русия е втората най-смотана държава в целия свят след Уганда.
55
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ленинизма нямаше да надживее Ленин, Сталинизма нямаше да надживее Сталин, то после беше Хрушчов, то после Брежнев... Да, няма е бай Володя, ще е някой друг. Може да е една идея по-зле, може да е една идея по-добре. Русия не е излязла от империализма стотици години, тя не познава друго освен един център на властта. Както и в България, между другото. То за това Бочи се задържа 12 години.
54
4
 
7
 
! Отговори
R.A.T.M преди 8 месеца
Преди 25 г съм чел неговата книга за постчовешкото бъдеще доста интересни факти разбрах, че англосаксонците например са се замислили защо да изхвърляме костите на умрелите крави, трябва да ги използваме и ги смилали и ги давали като храна на живите естествено след време почва и Лудата крава. За 25 г нищо, което е описал не се е сбъднало. Нещо като книгата от социализма силуети на 21 век.
53
7
 
6
 
! Отговори
Фитьо преди 8 месеца
Разпадът на Русия от три века е в ход.Първо Фридрих Велики ги видя да маршируват в Берлин на 1 март 1760,а Варшава стана руска.Варшава днес е полска.После шведският крал ги видя по леда 1809 да преминават по замръзналото море до Стокхолм и Финландия от шведска стана руска.Днес не е.След като шосетата и някой друг пак ще се разпадат.Юху!
52
9
 
8
 
! Отговори
АнонимеН преди 8 месеца
ПРЕЗ 2024-ТА СЪЩО ЩЕ ИМА БУНТ ЗА СВАЛЯНЕ НА РЕЖИМА В ПУТИНУВАТА ФЕДЕРАЦИЯ И ЩЕ Е ТОЧНО СЛЕД ПРЕЗИДЕНТСКИТЕ ИЗБОРИ ТАМ! И АКО УКРАЙНА И СВЕТА СИ ИЗИГРАЯТ ДОБРЕ КАРТИТЕ ЩЕ БЪДЕ СВАЛЕН ПУТИНУВИЯ РЕЖИМ ОЩЕ ПРЕЗ 2024-ТА ГОДИНА!
51
10
 
2
 
! Отговори
Ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха преди 8 месеца
В нагорни карабах азерите аргасаха 5 путински миротворци сред които капитан и полковник и джуджака в кремъл каза ну ладно, стават грешки. Друзя равнис, друзя мирно, козирувайте на азерите. Ура за новите властелини на южен кавказ.
50
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Кобзон очаква най-височайшия зрител за небесния концерт. Жириновски отдавна зае място на първия ред от недоживяли.Пригожин по-отскоро. Остана още един билет...
49
5
 
5
 
! Отговори
АнтиЗомби преди 8 месеца
Първото условие за дълъг живот на империята е равноправието между различните социални, религиозни и етнически групи. Със силна агентурна мрежа групите могат да се използват както е удобно на империята, важното е да имат добър стандарт на живот. Русия е далеч от този модел, защото варварството, жестокоста и безчо-вечността не са изчистени от гените им, неизменно ще дойде деня в който ще надскочат ниските си страсти, но с цената на много страдание Правилни модели за равни права са България и Сирия
48
7
 
8
 
! Отговори
Ментора бай Иван преди 8 месеца
Това няма значение ! Държавата която изгражда обаче ще го надживее и това е от значение!
47
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Тоз чиляк на снимката що така гледа като дете свършило нещо в гащите? Да не го търси някой да го бие?
46
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Путинизъм звучи като лош резултат след лабораторно изследване на полова болест
45
8
 
7
 
! Отговори
АнонимеН преди 8 месеца
ПАДНЕ ЛИ РЕЖИМА НА ФАЛШИВИТЕ ПУТИНУВЦИ ТОВА Е КРАЯ НА РУСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ! НИКОЙ НЯМА ДА ОСТАНЕ В РУСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ , ЗАЩОТО ЩЕ ДЪЛЖИ ТРИЛИОНИ ЕВРО ОБЕЗЩЕТЕНИЕ НА УКРАЙНА , А И ЩЕ СЕ ИЗПОЛЗВА МОМЕНТА ЗА ДА СЕ ОТДЕЛЯТ
44
12
 
5
 
! Отговори
Комюнике 2050г. преди 8 месеца
На полско-китайската граница нищо ново.
43
9
 
8
 
! Отговори
Мечтател преди 8 месеца
Европа опитва няколко века, но не успя да цивилизова руснаците. Нека Китай да опита, може пък да успее. След няколко десетилетия руснаците ще ядат ориз, ще пускат хартиени дракончета по реките, жените ще си правят сложни прически... Дано!
42
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Защо е тъжно човечето на снимката?
41
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Някой като Байдън или Денков би съсипал Русия за няколко години.
40
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
След джуджака им трябва някой като Горбачов, който ги отвори към света та да видят как живеят другите хора. Ама то крепостничетвото си ги влече. Да се оправят, ако ще и Ленин да си върнат този път ние сме с Европа и кво ше правят азиатските орди ми е все тая.
39
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Дим да те няма.