От Африка до Германия без документи? Няма изненада, нищо сложно няма

Десетки хиляди са мигрантите, които стигат до Италия без валидни документи
10 дек 2023 22:00, Красимир Ангелов
76
От Африка до Германия без документи? Няма изненада, нищо сложно няма
Снимка: БГНЕС

Десетки хиляди са мигрантите, които стигат до Италия без валидни документи и искат да продължат нататък, като например към Германия. Както се оказва - това изобщо не е сложно, разкрива репортаж на АРД.

Районът около приемателния център за мигранти в южния италиански град Таранто не изглежда особено уютен: от едната страна има индустриална зона, от другата - затлачена от боклуци улица, описва ситуацията АРД. В сивата декемврийска сутрин вратите на центъра се отварят за 44 новопристигнали мигранти, сред които са и двама братя от Сирия - Мохамед и Ибрахим. За тях италианското крайбрежие е само отправна точка за достигането на набелязаната мечтана страна - Германия. И няма значение, че европейските правила предвиждат друго, пише германската обществено-правна медия, цитирана от DW.

Мигрантите принципно да имат право да кандидатстват за убежище само в страната, която първа ги е регистрирала, припомня АРД. Италианските власти ги регистрират, но Мохамед и Ибрахим не подават молби за убежище. В крайна сметка са откарани в друг център за бежанци на 80 км, близо до Лече. Данните, с които разполага германската медия, сочат, че само десет процента от мигрантите, достигнали до Италия (над 130 000 души през тази година), са подали молби за убежище там.

Целта е ясна: Германия

Мохамед има съвсем конкретен план, който споделя с журналистите от АРД. "Искаме да отидем в Германия. Това е една много демократична страна със силна икономика и много възможности за работа." Най-важното в очите на сирийците обаче е това, че Германия "предоставя най-сериозна помощ на хората, които имат нужда от нея".

31-годишният бивш студент по машиностроене и 25-годишният му брат Ибрахим са от Дамаск. Двамата разказват, че районът, в който са живели, не е засегнат от войната, но се опасяват да не бъдат мобилизирани.

През 2021-а година двамата отиват в Либия, където са работили две години и половина, за да спечелят парите за пътя до Германия. Трафикантите им поискали 4000 евро за пътуването до Италия, пише германската медия, пред която Мохамед разказва за трудното прекосяване на Средиземно море. Корабът "Geo Barents" на хуманитарната организация "Лекари без граници" спасил братята и ги откарал до Таранто.

"Трудните времена създават силни мъже"

Центърът за задържане, в който Мохамед и Ибрахим са настанени, е от отворен тип - мигрантите могат да го напускат и да се движат свободно из страната. След само една нощ в Италия братята не искат да губят повече време и вече са събрали багажа си, както споделят с АРД.

Мохамед е обсъдил с останалите обитатели на центъра как се стига най-бързо до Германия. "Питах къде е железопътната гара. Сега ще отида да купя билети и тръгваме", обяснява той. На въпрос на АРД дали знае, че ще му се наложи да прекосява граници, което не му е позволено, Мохамед отговаря на английски с усмивка: "Трудните времена създават силни мъже".

Пътуването с влак не крие особени рискове

Двамата братя впечатляващо бързо успяват да завържат контакти с други мигранти, за да си улеснят пътуването до Германия, коментира германската обществено-правна медия. На гарата в Лече си купуват билети за нощния влак до Милано, откъдето ще продължат на север. "Имам приятели в Мюнхен, Берлин, Щутгарт и Дюселдорф", изброява Мохамед. С брат му биха искали да отидат в Мюнхен, разказват пред АРД двамата.

Около 80 процента от пътниците в нощния влак са мигранти. Късно през нощта трима италиански полицаи влизат и извършват проверки на случаен принцип. Мохамед и Ибрахим минават между капките и на сутринта те вече са в Милано. Междувременно, след разговори с други мигранти във влака, Мохамед е променил плановете си - решил е да пътуват до Щутгарт. "Търся град, в който е по-лесно да получа документи", обяснява сириецът пред АРД.

Точно за три дни до заветната цел

В Милано двамата се разделят за известно време с германските репортери и изчезват за няколко часа в града. Същата вечер получават паричен превод от сестра си, купуват си нови дрехи и се подстригват.

Планът вече е да пътуват до Швейцария, а оттам - за Германия. Късно вечерта братята от Дамаск изпращат на репортерите на АРД своя снимка от Цюрих. А на следващата сутрин - и съобщение от Щутгарт. Три дни, след като са пристигнали в Южна Италия, Мохамед и Ибрахим са стигнали до Германия без валидни документи, става ясно от историята им.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ълггараците позабравиха че 1989 година бяха същите амуdби като тия за които сега пишете!! НЕ ЗАБРВЯЙТЕ !! Вашите родители, господа драскачи, се промъкваха на прибежки през зелена граница към Австрия и Германия преди 30 години.И дали се казваш Хасан или Иван за Волфганг е все тая!!
52
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Лекари без граници = трафиканти.
51
1
 
4
 
! Отговори
Българин преди 2 месеца
И сега стана ясно, че освен в нашата страна нещат и в богата Италия.
50
0
 
5
 
! Отговори
до 58 преди 2 месеца
..Късно е. За справка: https://demografie-europa.eu/en/germany/
49
0
 
8
 
! Отговори
И обратно преди 2 месеца
Хайде сега обратно ,по пътя. ..
48
2
 
4
 
! Отговори
АнтикомунисткаСофия преди 2 месеца
Бъдещето те принадлежи на червените ме ле зи
47
1
 
1
 
! Отговори
Ге й Провансалски преди 2 месеца
66 Какво имаш против арийската раса -софиянците истинските?!
46
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 65 БОЗОтолкова си прос , че немам думи ! Абе като кажеш софиянец и нема нужда да приказваш повече
45
16
 
18
 
! Отговори
БОЗО преди 2 месеца
Страннонещо е живота!!!Във "великата, прекрасна, желана" Русия никой не ще да ходи, включително и много от тук пишещите! А в " загниващата, разпадаща се, цветна" Европа наплива не престава, включително и от много от тук пишещите!
44
3
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Странно как така желаната Европа се преобръща като палачинка. Деветдесетте години искаха какво ли не за да те пуснат, а сега на доверие приемат всякакви, стига да са с подходящ цвят на кожата.
43
9
 
2
 
! Отговори
Златната Арка преди 2 месеца
Общото между бежанците и Александър Невски е ме изповядват една вяра.В което те казвам ме има нещо лошо но лошото е че християнски уж храм е кръстен на руски мюсолманин от това по голям сатънизъм аз лично немога да се сетя!
42
2
 
13
 
! Отговори
Пророка Авраам преди 2 месеца
Скакалци ви нападнаха като в завета от Библията най зле е българския Содом и Гомор
41
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Корабът "Geo Barents" на хуманитарната организация "Лекари без граници" спасил братята и ги откарал до Таранто. Ето тук е ключа за палатката! Всички трафикантски организации в панделата и пълна забрана на разни спасявания в Средиземно море!
40
1
 
4
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 месеца
Пример за такова производство е стратегическия отрасъл металургия, но де розов фламенко негов демократ да го вдене. Все пак производството на стоки не е гей парад.
39
4
 
10
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 месеца
До 36 "Не е вярно ,газта сега е на цената както преди войната и второ ЕС няма да се нуждае от руска газ след 2030 .Ше произвеждаме всичко от възобновяеми източници" - ц. Близка е цената, но не е по-ниска. При това борсовата, а не реалната, която германия плащаше тръбната газ по дългосрочните договори. Второ, газта не е само за отопление и има производства, които без газ/въглища са обречени.
38
0
 
7
 
! Отговори
Баси преди 2 месеца
Ми хак да им е на германците - много интересно с кво ще хранят *** кат са в рецесия сега ?
37
1
 
3
 
! Отговори
Golemochlenov преди 2 месеца
Ако имаш голем джуч, отивай директно в Скандинавията. А ако знаеш френски, бегай у Париж. Няма да сбъркаш.
36
3
 
6
 
! Отговори
Длъжни ли сме да преди 2 месеца
знаем какво е АРД? А бякой знае ли какво каво е ЛМА?
35
6
 
30
 
! Отговори
Itso преди 2 месеца
Разбирате ли другари защо беге к00чината трябва да си остане к00чина, за да не сме привлекателни за паpаzити и ислямски смyкачи на социални блага. И яжте по-малко дюнери и подобни емигрантски бyламачи, колкото по-малко им подпомагаме бизнесите - толкова по-неблагоприятна за тях дестинация се превръщаме.
34
2
 
5
 
! Отговори
SS преди 2 месеца
До скромен мъж. Абе *** ? До щяло му се ,а пари имаш ли? И тия жени,от тия нации дето ги изброи са толкова феминизирани,...? Стой си на седалищните части.