Как глобалното затопляне влияе на изчисляването на времето?

Ще изпревари ли астрономическото време атомното?
28 мар 2024 20:30, Инна Ангелова
32
Как глобалното затопляне влияе на изчисляването на времето?
Снимка: Arek Socha от Pixabay

В резултат от глобалното затопляне, топенето на ледовете променя скоростта на въртене на Земята по-бързо от очакваното до такава степен, че то може да повлия на изчислението на универсалното врмеме, чрез което правилно функционират компютърните мрежи.
 
От 1967 г. координираното универсално време (UTC) се изчислява на базата на измервания, направени от ултрастабилни атомни часовници, които определят времето по целия свят и позволяват на цифровите и комуникационни инфраструктури, като например сателитната навигация, да функционират с изключителна точност. По исторически причини координираното универсално време остава свързано с астрономическото време, изчислявано на базата на скоростта на въртене на Земята, която не е постоянна. През 1972 г. е взето решение да бъде добавена високосна секунда към атомното време, за да може то да съвпадне с астрономическото.

Подобно добавяне се извършва всеки път, когато  разликата между двата стандарта наближи 0,9 секунди. Последното датира от 2016 г., обяснява авторът на изследването Дънкан Агню от Института по океанография "Скрипс" към Калифорнийския университет - Сан Диего. Ускореното въртене на Земята обаче означава, че астрономическото време постепенно ще изпревари атомното. Това може да доведе след няколко години до добавянето за първи път в историята на...отрицателна високосна секунда.

От тази година нататък планът е разликата между атомното време и въртенето на Земята да се увеличи до една минута. Какво да се прави обаче в очакване това да се случи?

Според публикуваното в сп. "Нейчър" изследване глобалното затопляне може да обърне програмата с "главата надолу". Причината - ускореното топене на ледовете в Гренландия и Антарктида, което авторът му е успял да измери благодарение на сателитни наблюдения.
 
От 90-те години на миналия век топенето на леда забавя въртенето на Земята, както и приливните ефекти на Луната и Слънцето, уравновесявайки естественото ускорение. "Когато ледът се топи, водата се разпространява по целия океан. Това променя разпределението на течностите на повърхността и във вътрешността на Земята", обяснява ученият.

Засега няма нищо ново - забавящият ефект от топенето на леда се предполага от края на 19-и век и се изчислява от 50-те години на миналия век, отбелязва Агню. "Новото в моята работа обаче е да покажа степента на въздействието на топенето на леда върху въртенето на Земята. Промяна, която никога досега не е била наблюдавана", казва той.
   


Според неговите прогнози забавянето е такова, че може да отложи евентуалния преход към отрицателна секунда до 2029 г. Без ефектите на глобалното затопляне вероятно щеше да се наложи тя да бъде добавена още през 2026 г. / БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
1
 
! Отговори
Angelov, Valve Corp преди 1 месец
Проста логика - повече вода извън нефтените и газови кладенци и да не може да влезе пак там следва повече вода в атмосферата - следва повече дъжд, следва повече гръмотевични бури, следва повече озон в стратосферата следва по-малко парников ефект, по-малко суша. Негативната страна - известно време малко киселинни дъждове, зависи колко наливате това време ще намалее, а в комбинация с покривни ливади до 20% по-малки парникови емисии на година. Груба сметка!
8
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да не би изкуствения интелект да изчислява времето по друг начин
7
0
 
1
 
! Отговори
Angelov, Valve Corp преди 1 месец
Гръмотевичните бури пораждат интересно феномени един от тях е единият резонанс на Шуман, който бихте казали, че е просто любопитен научен факт, но същият този резонанс от тези бури със светкавици поражда O3 - Озон ...А да ви обяснявам ли защо Озонът е много важен? И що трябва да пълните по възможно най-бързия начин?
6
3
 
1
 
! Отговори
Angelov, Valve Corp преди 1 месец
Номера в друг - преди време някъде *** беше измислил *** план построяват се подземни циментови хранилища , където да се налива течен CO2 . Що трябва да построяваш нещо първо? Второ тая част с що трябва да е CO2 ? Не мое ли да е само C? И метанови трайни? А тоя О2 не трябва ли за друго? В един есенен ден по шосето си гледам локвите и гледам как широколистната листна маса потъва и се разгражда във вода!
5
0
 
1
 
! Отговори
Ze nigmar преди 1 месец
Що речи? :))) времевата основа е друга тема... :)))
4
2
 
4
 
! Отговори
Angelov, Valve Corp преди 1 месец
Пак повтарям няма такова нещо като глобално затопляне, планетата си е на същото разстояние от слънцето, няма абнормална слънчева активност, мантията и магмата са си със същата температура, но това дето има е огромен парников ефект, който си има решение , въпроса е да се съгласите да го приложите! Всяка есен чакате широколистните да си сменят листата, тия листа с малко вода се разпадат на чист въглерод и всичко се налива под земята в нефтените и газови кладенци насмукали се с вода 100 години
3
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Шоколадът поскъпва заради глобалното затопляне :)
2
1
 
1
 
! Отговори
Пищова преди 1 месец
Карам матор и съм бърз като сокол
1
1
 
2
 
! Отговори
Angelov, Valve Corp преди 1 месец
Добър ден ООН - 494! Директива за геноцит! Оревоар, Ауфвиедерзеен!Сайонара,Байбай, Засвидание!