Първият български космонавт
Първият български космонавт
На днешният ден преди 34 години е изтрелян съветския кораб Съюз 33 в който лети първият български космонавт Георги Иванов Снимка: Stefan Nikolov | 10 апр 2013 11:42
Материалът е изпратен от читател на Dnes.bg
79
9289
28
0
Напиши коментар Коментари
61
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До АнонименБългария субсидираше СССР, като изнасяше свинско месо на цени по-ниски от пазарните. Има и други подобни примери но тогова цялото населиние и учениците работеха "задължително"и имаше некачествена продукция и храна за три Българии.
60
0
 
0
 
! Отговори
щирлиц преди 11 години
69,ами Вие вече го "дуате"23 безсмислени години.Като толкова успешно лизахте ***,имам предвид не какви да е,а демократични,сега цъфнахте и вързахте..
59
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
В един разговор Бай Тошо казал на Брежнев: "Не ни стигат субсидиите от СССР. Дай да ги увеличим". Брежнев казал:"Ама ако ги увеличим всички други страни от СИВ също ще искат увеличение на помощта на СССР". Бай Тошо казал:"Не е нужно никой друг да знае освен ние и вие". Брежнев казал:"Добре". И така се увеличила помощта за България, а за другите страни от СИВ си останала на същите нива. Бай Тошо беше тарикат и великан в сравнение с всички тези жалки мижитурки след него.Затова и българин в космоса
58
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да ама Брежнев е решил да прати нашия човек, защото се целуваха много хубаво с Бай Тошо. Хванат разцелуват се, Бай Тошо му даде 1 орден и насам текат нефт,машини, а ние им изнасяме сирене, домати, консерви.
57
1
 
0
 
! Отговори
BVB преди 11 години
Както и повечето неща в в последните 50г. и това се е случило щото българина лиже *** най-добре. Може и да го има знамето ни в Смитсониън и какво от това. Ако Брежнев беше решил да изпрати анголска *** вместо Жорко щяхме да го дуаме..
56
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Лошото обаче е, че аз и моето поколение живеем в едно друго време, в което ме е срам от настоящето на България. Единственият повод за гордост е миналото й. Благодаря на Тихата стъпка за тези интересни подробности от полета. Роден съм 1981г и само съм чувал, че е имало проблем по време на полета.
55
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Пише се аВтоматика, не аФтоматика.
54
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Живях във времето на достойните българи, с високо вдегната глава и самочувствие!Щастливец съм, защото бях съвременник на първия спътник в космоса, разбира се на СССР, полет на човека, съветския тражданин Юрий Гагарин , на първата жена в космоса, съветската жена Валентина Терешкова, на първия Луноход на СССР, на първия компютър... и бях съпричастен с изграждането на нашата прекрасна страна, бях свидетел и участник в изграждането.Вие, неуважаващите нищо, сте разрушители на ценности!
53
0
 
2
 
! Отговори
смг преди 11 години
До Krasiтам където безмозъчния светльо никога няма да иде
52
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
вече не можем да си платим да пратим човек в космоса------------------- Не само че може, но е направо без пари - 20 милиона долара. Това е по силата на партийната каса на БСП, айде действайте, а и руснаците може да ви направят отстъпка като на братушки.
51
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Спускаемата част на кораба се забива в горните слоеве на атмосферата. В този момент тя се подчинява само на гравитационните и аеродинамични закони.--------------------- Интересно ако капсулата навлезе в атмосферата под ъгъл от 5 градуса, на какви други закони ще се подчинява? Може би и на законите на Мърфи или и на каноните на Църквата?
50
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ако можеш да правиш компютри и добра автоматика, няма нужда да висиш цяла година на орбита и да те пече радиацията. Та... руска автоматика на мене ми звучи като дървено желязо...
49
4
 
0
 
! Отговори
До 60 преди 11 години
Ама и ти едни бисери си изръсил, професоре. Да се посмее човек чак :).
48
4
 
8
 
! Отговори
до 57 преди 11 години
Ти в кое време живееш. Москвичи ли има край тебе или ти се привиждат.Някакъв неук олиго*рен. Същите руснаци ощ80-те пуснаха орбитална станция, която ползваха над 20 години. Сигурно американците им я бяха направилиИ благодарение на тях, сега американците обитават една такава обща.В ония временаруснаците седяха по 1 година в космоса. А американците 1990 имаше съобщение, с тиха гордост счупили рекорда си за престой, 14 дни.Комбинация между невежество и тъпота.
47
11
 
3
 
! Отговори
Krasi преди 11 години
Те Хиподил хубаво са го възпяли тоя подвиг. "Жоро туриста, къде си летял..." и т.н. :D
46
2
 
14
 
! Отговори
имигрант преди 11 години
Едно постижение с което можем да се гордеем.Вярно е, че благодарение на СССР станахме космическа държава.Жалко е, че живяхме в комунистическа държава и пишеха глупости по вестниците тогава.Бях във Вашингтон, в авиокосмическия музей на Смитсониън, във фоайето имаше плоча със знамената на космическите държави. Имаше го и нашето.На плюещите мисля че няма смисъл да казвам каквото и да е.Жалко е, че комунистите ни направиха демокрацията - затова американците не са ни виновни.
45
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Поклон!
44
0
 
14
 
! Отговори
тихата_стъпка преди 11 години
В 19 ч. и 35 мин. на 12 април 1979 г. спускаемата част на космическия кораб "Союз 33" меко каца в степите на Казахстан. Един миг, в който полетът се превръща в подвиг.За проявени мъжество и героизъм Президиумът на Върховния Съвет на СССР, с указ от 13 април 1979г. награждава два пъти героя на Съветския Съюз Николай Рукавишников с орден "Ленин", а на българския гражданин Георги Иванов присвоява заванието "Герой на Съветския Съюз", и също го награждава с орден "Ленин" и медал "Златна Звезда".
43
0
 
8
 
! Отговори
тихата_стъпка преди 11 години
сичко това се дължи на факта, че подготовката на двамата космонавти е била на най-високо ниво и в едно са съчетани знания, воля, чувство за дълг и отговорност, не само пред своите страни, но и пред цялото човечество.В останалата част от тези фатални минути изгаря аблационната термозащита. Последни секунди. Парашутната система влиза в действие. Изстрелва се защитният екран. Включват се двигателите за меко кацане.
42
0
 
6
 
! Отговори
тихата_стъпка преди 11 години
Това също е за първи път в космическата практика. Независимо от факта, че телата на космонавтите тежат почти осемстотин килограма, те продължават да изпълняват процедурите по спускането. При 8 "же" сърцето изскача от своята Голгота, кръвта едва се движи, очите са излезли от орбитите си, бузите са покрили ушите. Въпреки това диалогът със Земята продължава нормално.