Среден бизнес - 1942
Среден бизнес - 1942
Ръждив трактор - втора ръка - от САЩ. Снимка: Bogomil Avramov-Нemy | 05 апр 2013 09:07
Материалът е изпратен от читател на Dnes.bg
70
13624
22
1
Напиши коментар Коментари
60
0
 
1
 
! Отговори
bogomil.avramovhemy преди 11 години
До Дядо от село -Мисля, докато разсъждавам, че машината е марка "Диринг", а селото е Водица-Варненско, годината е точна. Добра дискусия се получи. ИСКАМЕ СИ ЦАРЯТ!?!
59
0
 
3
 
! Отговори
До 68 преди 11 години
Е, ти сега им *** майката на всичките псевдо-разбирачи. Ония си мислеха, че този е бил някакъв голям паралия-чифликчия :)
58
1
 
2
 
! Отговори
Дядо от село преди 11 години
Не искам да ви псувам, че сте толкова ***, че не знаете собствената си история. Това е село Звъничево, Пазарджишко, в което Константи Русинов-Червеният поп основа Кооперация преди 1944г. и това е Първият трактор на тази кооперация, който хранеше цялото село. Тази ремъчна шайба отстрани задвижва вършачка, гатер-банциг, електрогенератор и всичо, каквото и прикачиш.
57
0
 
2
 
! Отговори
bogomil.avramovhemy преди 11 години
До Анонимен - Учедващо мизерно е заплатена машината - изплащана чрез звонк и труд периода 1937-1947. - някъде около 80 лева настоящи. Пропуснати ползи, вреди и морален ущърб - не са заплащани, но не са и търсени. Някой да продава стар "Трабант"!?!
56
2
 
5
 
! Отговори
До Икономист преди 11 години
Преди да ми се пънеш колко били бедни българите, преди 44 и били селяни и мизерни.Си даи веднага сметка ,че "богатата" Народна Република България.Според всички международни закони и практики -дължи на тоя обезщетение за използваната земя ,машини ...,а повярваи това "Обезщетение" е толкова голямо за тея 40 години ,че не ми се мисли.
55
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
На снимката виждаме Трактор собственост на фермер, със собствена земя ,взет с неговите пари.Нещо говорещо за огромен просперитет.В един момент на тоя милионер му взимат всичко ,освен това не спират ,но се опитват и да му налеят в главата ,че разбираш ли трябва да е виновен ,че не го е мързяло да бачка.
54
0
 
7
 
! Отговори
bogomil.avramovhemy преди 11 години
До Икономист - Сега - като не сме мизерна селска дережавица - нима е по-добре? Коя свястна държавна управия би си позволила подобно разхищение - ЗАТРИВАНЕ НА БЪЛГАРСИТЕ СЕЛА.
53
1
 
0
 
! Отговори
bogomil.avramovhemy преди 11 години
До Икономист - Абе - не е било процъфтяващо - ама е било цъфтящо. пОРАДИ КОЕТО Мати Болгария Всевечная все още е налице.
52
1
 
0
 
! Отговори
bogomil.avramovhemy преди 11 години
До vse edno - Това за стола - много гот . . .
51
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Икономисте стига си писал глупости!В България преди 44 се произвеждат и сглобяват дори самолети.Били сме селска?Селска България изкарва ,въоражава и изхранва 600 000 на армия,летяла е на Месершмити И карала Танкове с двигател Майбах-Цепелин.Има един сайт изгубена България е разгледаи го.
50
0
 
4
 
! Отговори
bogomil.avramovhemy преди 11 години
До Анонимен - Когато стане дума за "ЕКОЛОГИЯ" - винаги ми идва на ум ТОРИЩЕТО НА БАЙ МАРИН ОТ СЕЛО КРУМОВО ВАРННЕНСКО. Не даваше с пръст да се пипне. В него зрееше тор за бъдещата реколта. Днес торища са ни градовете - само че!?! - с найлонови пликчета наторени.
49
1
 
5
 
! Отговори
vse edno преди 11 години
До Икономист 40Ти май не си мърдал от стола...в читалнята на БСП. Работя с всички предприятия, изброени от теб, без Лукойл, та да ти кажа:Девня - пълна ликвидация, стара и неефективна технологияАлумина Шумен - миг преди да затворят, дойдоха турцитеМОК Медет, Аурубис - от Бога дадено...добре, че поне свестни хора бяха начело, когато почна приватизацията. Но не комунистите, а Природата бе казала тежка дума....Бе какво те просвещавам...
48
4
 
4
 
! Отговори
фсб преди 11 години
нали сте чели Тютюн - пълен капитализъм в най-бруталната му форма преди войната - много бедно и много богати, това е била България - почти като сега, натам сме тръгнали
47
2
 
1
 
! Отговори
Икономист преди 11 години
Ръст на БВП означава не ниво на БВП а процентното му нарастване. Ако някой не е наясно с основни понятия...да питам там, Дедо ли, кой...ще му каже какво да чете :)Тези високи ръстове се обясняват във всеки случай с огромните кризи, в които са попаднали съответните държави преди това. И като се види, че това са всичките фалирали държави от Първата световна война(Австрия, Германия, Русия, България), САЩ след голямата депресия, картинката се изяснява.
46
2
 
4
 
! Отговори
Икономист преди 11 години
Циирам най-известния икономист преди 1944 Асен Чакалов. Цитирам съвременен исзследовател като Румен Аврамов и фундаменталният му труд "Комуналният капитализъм". Цитирам международен авторитет като Ангъс Мадисън...В интерес на истината Ангъс Мадисън дава данни, че за перидоа 1934-1939 сме на 6-то място по РЪСТ на БВП. На първо е Австрия, на второ Германия на трето СССР(ахахахахаха), следвани от САЩ...
45
0
 
2
 
! Отговори
фсб преди 11 години
До Aceтъ*ак, точно сега интелигентните са завряни в *** г*з, а за предприемчиви минават най-големите мутрафони... ти от коя планета идваш?
44
1
 
5
 
! Отговори
bogomil.avramovhemy преди 11 години
До Анонимен - Е, един НОВИ-ПАЗАР например, е имал дизелова електроцентрала. Иначе, до началото на петдесетте години на улица "Оборище" 30, Варна, се светеше с кандило и газена ламба - серебряная!?! Но съществено е друго - междуперсоналните релации. Поради което нямаше бедняци пред кофите за смет. С наследствена пенсия от Първата Световна Война, някой самотни майки отглеждаха дор' четири дъщери и внуци.
43
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Анонимен - Баба и дядо са ми разказвали, че при монархията се е живеело най-добре. Те поне са го видели със собствените си очи, а не говорят наизуст като някои други...а мойте прабаба и прадядо са дошли по царско време в софия, защото е нямало какво да се яде и е било немотия и скръъъб, голяма бедност, така че има всякакви гледни точки, едни са били добре други не
42
0
 
8
 
! Отговори
Луд преди 11 години
До АнонименКопали са, ама немецът казва, че нивята били огласени от песни - 1938 г.! Значи е имало за какво да пеят! А на вас политикономията ви я промила мозъците.
41
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
В императорска Япония един -трактор(танк) се е падал на 20 000 човека.В България всеки 5 добруджанец е имал.Много им здраве на комунистите ,ама забравиха ,че градовете са пълни с частни дворци от епохата преди тях.И колкото и да се лъже и маже те са по големи и от на Лондонските аристократи.