Нов трус от 7,7 по Рихтер в Турция, последван от друг с магнитуд 5,9

Земетресенията са регистрирани по обяд
Обновена: 6 фев 2023 13:23 | 6 фев 2023 13:05, Елка Василева
263
Нов трус от 7,7 по Рихтер в Турция, последван от друг с магнитуд 5,9
Снимка: архив, БГНЕС

Нови силни трусове разтърсиха Централна Турция по обяд.

В 12,24 ч. бълг. време е регистрирано земетресение с магнитуд от 7,7 по Рихтер.

12 минути по-късно е засечен нов трус с магнитуд 5,9.

Още по темата
Малко преди 13 часа е регистрирано трето земетресение с магнитуд 5,4 - в Източна Турция.

Това сочат данните на Европейско-средиземноморския сеизмологичен център.

Турската телевизия СиЕнЕн-Тюрк съобщи, че новото разрушително земетресение с магнитуд 7,8 е регистрирано в окръг Кахраманмараш, Южна Турция. Според информация на сеизмологичната обсерватория Кандилли в Истанбул трусът е бил с магнитуд 7,5, а по данни на Дирекцията за управление при бедствия и извънредни ситуации (АФАД) магнитудът на новия трус е бил 7,6.

Трусът е регистриран в град Елбистан в 13:23 ч. местно време (12:23 ч.).

Земетресението е усетено в много окръзи в Турция.

По данни на АФАД новото земетресение е станало на дълбочина 7,6 км. Предприета е издирвателно-спасителна операция в района, като се взима предвид възможността за нови разрушения.

Десетки вторични трусове бяха регистрирани след силния трус от тази нощ.

Хората в Турция – не само в първоначално засегнатия район, но и например в Истанбул, са притеснени и съобщават, че са готови за евакуация.

Близо 1400 души са загинали по последни данни в Сирия и Турция в резултат на мощното земетресение близо до южния турски град Газиантеп рано тази сутрин.

До момента е потвърдена смъртта на 1385 души. Очаква се броят на жертвите да продължи да нараства.

В Турция по последни данни на властите са загинали най-малко 912 души. Ранени са 5383 човека.

Сирийското министерство на здравеопазването, цитирано от Ройтерс и Франс прес, потвърди смъртта на най-малко 326 души в районите под контрола на президента Башар Асад. Броят на ранените там достигна 1042.

В контролираните от бунтовници райони в северните провинции Идлиб и Алепо вече е потвърдена смъртта на 147 души, предаде Франс прес, като се позова на "Белите каски".

Доброволческата организация, която действа в бунтовническите зони, съобщи и за над 340 ранени.

Така общият брой на загиналите в Сирия достигна 473. Ранените са над 1300.

Сред загиналите е сестра на сирийския премиер Хусейн Арнус, съобщи в. "Ал Уатан", цитиран от ТАСС.

Жената е била открита мъртва под отломките на дома си в град Хама, в централната част на страната. Загинали са също няколко нейни деца и внуци.

Много от сградите в районите, които бяха засегнати от земетресението, понесоха щети по време на избухналия преди близо 12 години конфликт в Сирия, отбелязва Ройтерс, цитирана от БТА.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


263
Още по темата: Турцияземетресения
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
196
0
 
30
 
! Отговори
SP преди 1 година
Всички с ме чеда на това парче скала което се върти около слънцето!
195
0
 
36
 
! Отговори
Диляра преди 1 година
Бог да даде мир на душите им!!!
194
1
 
16
 
! Отговори
До ПроСоТо преди 1 година
Ами не съм Уики да, ССС инженер съм.Общо взето строителството е монолитно( изгражда се носещ стоманобетонен скелет от колони,плочи и шайби, или сглобяемо (панелките).Шайбите са стоманобенни "стени" обикновенно се са Г образни във външните ъгли,кутиите в които се движи асансьора също за стоманобетонни т.е. шайби.Обратно на общото мнение панелките са по устойчиви на земетръс,защото не са цяла конструкция а са различни звена(панели)и връзките между тях позволяват по голямо движение-еластичност.
193
4
 
7
 
! Отговори
До ссс преди 1 година
Не се обяснявай, а дарявай капачки за братята мохамедани.
192
4
 
9
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 година
До До Просото...обаче знаеш ли?..-Много се радвам,че уточнението ти е подкрепено ДО СЕГА от девет коментиращи !..Това показва,че строителните инженери-конструктори в тоя сайт са доста !../ха ха !/...Всъщност,основната ми мисъл беше да не се радваме на чуждото нещастие,защото то /"пепел ми на езика"!/ може да се окаже и наше ..
191
4
 
6
 
! Отговори
Али Реза преди 1 година
Лошо ми е...
190
2
 
31
 
! Отговори
Мир на душитени преди 1 година
МИЛИ БОЖЕ ЕЕЙЙ. ХОРА САМО СРЕЩУ ПРИРОДАТА СТЕ ЕДНО ГОЛЯМО НИЩО! НИТО ВОЙНИТЕ НИТО ПАРИТЕ НИТО УМА иРАБОТАТА НИТО БОГАТИЯ НИТО БЕДНИЯ ВСИЧКИ СМЕ РАВНИ ПРЕД МАЙКАТА ЗЕМЯ ЗАТОВА ЖИВЕТЕ В МИР ЗАЩОТО РАНО. ИЛИ КЪСНО ТЯ ЩЕ НИ ВЗЕМЕ ВСИЧКО! БОГ ДА ПАЗИ ЖИВИТЕ!!
189
7
 
8
 
! Отговори
ссс преди 1 година
Като такива като теб не ги интересуват жертвите дадени по време на ВСВ, що па мен да ме интересуват жертвите в Украйна, па и да ги хрантутя?!!
188
5
 
7
 
! Отговори
Карадайъ Дъпъсъ преди 1 година
Призовавам всеки българин да дари по една заплата.
187
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ссс Може би защото швабите никога не са ни избивали, и също докато сме били с тях сме дръпнали доста напред, докато осмаците са ни саботирали развитието докато сме били във варварската им империя?
186
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"швабите за фашизма и избитите милиони" Кога швабите са избивали милиони българи, червен безродник, или отново пренаписваме историята??
185
20
 
8
 
! Отговори
ссс преди 1 година
Като ще мразим за 5 вековно робство, що не мразим швабите за фашизма и избитите милиони, а им лижеме. Българина няма достойнство. Българинът сам става нечия ***, за да вземе нещичко. Повдига ми се !
184
15
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Единственото, което ме вълнува покрай това събитие, е с колко точно е намалял илектуратъ на ДПС.
183
5
 
8
 
! Отговори
До 194 преди 1 година
Сто на сто е *** с турско самосъзнание или активист на ДПС. Тия нещасстници отричат турските кланета и всяка година, когато Парламента отбелязва паметта на жертвите на турското робство, те най-демонстративно си излизат.
182
0
 
4
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 година
До До Просото...може и да бъркам,но съвсем малко !...ДЕВЕТА степен е степента,за която сградите се изчисляват ?!...Убеден съм,че не си "уикипедиен професор" за това се учудвам как може да се оразмери една сграда с/у девета степен,която степен дори ПРОМЕНЯ И РЕЛЕФА ?...Освен ако не е подземно бомбоубежище...За другото си прав-всеки събаря,догражда,променя както му скимне..За съжаление..
181
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Щав Кога се е чуло и видяло турция да помага на нас за каквото и да е? Когато нас ни удрят природни бедствия, се правят че не съществуваме. Сега пък трябвало да сме показвали съпричастност и солидарност.
180
6
 
11
 
! Отговори
Бог забавя, преди 1 година
Но не забравя.
179
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Когато трепят от нашите - "бъдете хора" и "покажете съпричастност", но когато трепете чуждите - "хаха, пет века ги таковахме" и "така им се пада". Малко е лицемерно, не е ли?
178
12
 
32
 
! Отговори
Щав преди 1 година
Чета коментари които не мога да понасям като човек. Жалко за Вас. Всички сме хора. При нас не дай боже ако се случи такова нещо най първо на помощ ще дойдат Турците.Знам че на някой няма да им харесва този коментар.
177
17
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Докато не ни върнат одринска Тракия и не поднесат официално извинение за кланетата над българското население, това заслужават.