Оранжев код за бури и силен вятър в събота

В неделя ще преобладава слънчево време
1
Оранжев код за бури и силен вятър в събота
Снимка: БГНЕС

През следващото денонощие, под влияние на преминаващ студен атмосферен фронт, по който ще се формира и приземен циклон, времето ще е динамично. През нощта над по-голямата част от страната ще се заоблачи. В Западна България ще започнат валежи от дъжд, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология.

За утре е обявен оранжев код за значителни валежи от дъжд, гръмотевични бури и силен вятър.

В източните райони и в Предбалкана ще продължи да духа силен южен вятър и там минималните температури ще са високи, до 18°-20°, а в останалата част от страната - между 10° и 15°, в София около 10°. Атмосферното налягане ще бъде значително по-ниско от средното за ноември.

В събота в източната половина от страната ще продължи да духа силен юг-югозападен вятър, а в останалата част от страната вятърът временно ще се ориентира от северозапад и температурите ще се понижат. Над Западна и Централна България ще е предимно облачно, с валежи от дъжд, на места значителни, с гръмотевици, очакват се и градушки.

Над Източна България преди обяд ще има разкъсана облачност, която след обяд ще се вплътни и на места също ще има валежи. Максималните температури ще са в широк интервал: от 12-13° в западните райони до 26°-28° на места в Източна България. Вечерта от югозапад валежите ще започнат да спират и облачността ще се разкъсва и намалява, най-късно, през нощта срещу неделя, в Североизточна България.

По Черноморието през по-голямата част от деня ще духа силен юг-югозападен вятър, който вечерта временно ще се ориентира от запад-северозапад. Облачността ще е разкъсана, след обяд ще се вплътни и на места ще превали дъжд. Максималните температури ще бъдат 25°-28°. Температурата на морската вода е 17°-19°. Вълнението на морето ще бъде 3-4 бала.

Над планините ще облачно, с валежи, на места значителни, с гръмотевични бури; над 2500 метра ще вали сняг. Ще духа бурен югозападен вятър, който след обяд в ниските части временно ще се ориентира от запад-северозапад. Максимална температура на височина 1200 метра около 12°, на 2000 метра - около 7°.

В неделя ще преобладава слънчево време. Ще духа слаб, в Източна България до умерен вятър от юг-югозапад. Минималните температури в повечето места ще са между 6° и 11°, максималните - между 18° и 23°. През нощта срещу понеделник от запад на изток ще има временни увеличения на облачността и на отделни места, главно в северозападните райони ще превали.

Вятърът ще се ориентира от запад-северозапад и временно ще е до умерен. В понеделник отново ще бъде предимно слънчево; след обяд вятърът ще отслабне, температурите слабо ще се повишат.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Ще си спомним близките, които ги няма вече!