Съвременно българско кино на София Филм Фест

Пресцентърът на 12 март
Обновена: 14 мар 2012 09:42 | 14 мар 2012 09:33, Петя Славова
0
Съвременно българско кино на София Филм Фест
Снимка: София Филм Фест

Вчера българското кино беше акцент в пресцентъра на Фестивала. На вниманието на журналистите бяха представени филмите в документалната и игралната програма на София Филм Фест.

В началото Андрей Паунов посочи критериите, по които с Борис Десподов са подготвяли програмата. Авторите на документалните творби разказаха за първоначалните си идеи и последвалия процес на снимане. Беше засегнат проблемът с качеството на съвременните документални филми, тяхното разпространение и контакт със зрителите. Монополът върху филмовия показ се превръща в препъни камък за родните филми.

Липсва регламент, благодарение на който филмите да стигат до по-голяма част от родните зрители. Държавата за пореден път абдикира от своите основни задължения да въведе правила, сподели Владислав Карамфилов – Влади, автор на „Шменти капели”. Същото мнение изрази и режисьорът на „Миграцията на паламуда” Людмил Тодоров.

За какво е критерий боксофисът на българските филми – запита риторично режисьорът на „Аве” Константин Божанов. Дали това е критерий за качество, или за количество?! Навсякъде извън България съществуват мрежи от специализирани кина, в които всеки арт филм да бъде прожектиран и да достигне до по-голяма аудитория. Участниците в пресконференцията се обединиха около тъжното заключение, че в София и в цялата страна липсват киносалони, в които да се прожектират български и арт заглавия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари