Тео Ушев и Георги Господинов с "Физика на тъгата" на СФФ

Ето и програмата за днешния ден
5 окт 2020 15:39, Петя Славова
6
Тео Ушев и Георги Господинов с "Физика на тъгата" на СФФ
Снимка: София Филм Фест

В днешния ден на 24-ото издание на София Филм Фест може да видим от 19.30 часа в кино Люмиер режисьорския кинодебют на Иван Юруков "До последния каприз". Този филм-откровение е история за виртуозен цигулар, който се е оттеглил от големите сцени с една-единствена цел – да изсвири съвършено "Капризите" на Паганини за себе си, не за публиката. Филмът разкрива две различни приключенски истории за смисъла и красотата на живота и връзката на хората с изкуството. 

В Дом накиното от 18.00 часа е прожекцията на номинирания за Оскар режисьор Тео Ушев "Физика на тъгата". Филмът е вдъхновен от едноименния роман на Георги Господинов и проследява живота на непознат мъж,
който пресява своите спомени от младостта си в България, пречупени през призмата на носталгичния и меланхоличен живот в Канада. Филмът ще бъде представен лично от Теодор Ушев и Георги Господинов.

От 19.30 часа може да гледаме "Сладък живот" и да си припомним непреходния чар на Марчело Мастрояни и неустоимата Анита Екберг. Федерико Фелини съумява по изключителен и подражаем начин да съчетае фантазия
и реалност в творбите си чрез своя уникален поетичен, ефирен и метафизичен стил. Прожекцията отбелязва 60 години от премиерата на филма.

В кино "Одеон" от 18.00 часа може да гледаме "Убежище", в който актьорът Хавиер Бардем е в ролята на природен изследовател, поел с екип от двама души в подводница на "Грийнпийс" във водите на Антарктида. Документалният филм на Алваро Лонгория дава глас на усилията за осигуряване на подходящо убежище за морските обитатели на планетата за запазване на биологичното разнообразие.

От 19.45 е прожекцията на "Боядисаната птица" на Вацлав Мархоул е филмова адаптация по романа на Йежи Кошински. В него авторът описва собствената си съдба, когато по време на Втората световна война е принуден да се крие из селата на Източна Европа, заради еврейския си произход. Звездният актьорски състав включва Стелан Скарсгард, Харви Кайтел, Джулиан Сандс и Удо Киер.

Във Френски институт - Кино "Славейков" от 19.30 часа е филма "Господ съществува, името й е Петруния" на режисьорката Теона Митевска, носител на Наградата ЛУКС на Европейския парламент за 2019 година.

В културен център G-8 е "Шарлатан" на Агнешка Холанд. Филмът е разказ за трагичната история на човек,
надарен с необикновени възможности, развиваща се на фона на тоталитаризма през 50-те години.

В Euro Cinema от 19.30 може да видим "Мъртвите не умират" на Джим Джармуш.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То т нар интелектуалци днес са така. Не може им разбереш нищо,но получават мангизи от всякакви организации!Издигат се некадърни в тези области,а само в тях ли!
4
0
 
4
 
! Отговори
Насакото Яката преди 3 години
Гледах го тоя филм миналата година в НДК, даже Ушев беше там. Нещо не го разбрах, прилича ми на някаква соц носталгия, която е разбираема или по-скоро може да бъде усетена от хора, живели в онези времена.
3
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Властта захранваше тия двамата плагиати,а те накрая се обърнаха против ГЕРБ.Както се кава нвма ненаказано добро.Всъщност Герб си заслужава ***!
2
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Физика на парата.Тия са толкоз интелектуалци ,колкото и писател и режисьор.Пълни неудачници!
1
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Но не ни информирахте, че Тео Ушев е един от многото подписали подписка за незабавна оставка на Борисов, Гешев и Кошлуков.