У-лицата с Богомил Калинов: Лесно поставяме диагнози!

"Пепел върху слънцето" изследва сложните отношения между пациент-лекар
27 ное 2020 17:45, Петя Славова
0

Снимка: София Филм Фест

Случайно или не, режисьорът Богомил Калинов уцелва пулса на времето с дебюта си в пълнометражното кино "Пепел върху слънцето", описвайки  изключително сложните отношения в днешно време "пациент-лекар".

Историята е вдъхновена от творбата на проф. Златимир Коларов и разказва за лекар ( в ролята Юлиан Вергов), обвинен в грешка, довела до смъртта на пациент. Амбицирана да изрови истината с цената на живота си е наперена журналистка, изиграна от Силвия Петкова.

И докато персонажите се гонят в търсене на виновни, режисьорът прави опит да ни въведе в личния живот на лекаря, изпълнен с дълбоки драми – резултат от посвещението му именно на професията.

Самият филм е доста личен опит на тримата братя Калинови, явяващи се в продукцията като режисьор, сценарист и продуцент, чиято майка е лекар. "Покрай нея сме забелязали колко "мелници" имат докторите пред себе си и как системата не съдейства за спасяването на живота, а често дори пречи", разказва режисьорът пред Dnes.bg.

Идеята за "Пепел върху слънцето" е тръгнала от късометражен проект, който заради актуалната си тема е разширена в пълнометражен. Режисьорът осъзнава, че историята е кауза, за която трябва да се бори, защото е общочовешка и за жалост, твърде актуална.

Темата грабва и актьорите, а след като Юлиан Вергов се съгласява да стане част от актьорския състав, Богомил Калинов пише сценария като визуализира именно него за главния герой. "Притеснявах се дали ще се съгласи да участва. За моя голяма радост, когато отидох при него и му дадох сценария, той го хареса и започнахме веднага да работим", разказва той.

Със Силвия Петкова е снимал и преди. Тя участва в неговия дипломен филм в Нов Български Университет.  Към останалата част от актьорския състав има притеснения, тъй като някои от участниците са големи актьори, но в епизодични роли, но всички откликнали след като прочели сценария, разказва още режисьорът.

Снимките на филма започват в края на март 2019 г. като екипът има четири снимачни седмици. След като му дават да отлежи още три, успяват да го завършват преди пандемията.

"Филмът трябваше да излезе в края на март месец тази година, но няколко дни преди премиерата ни обявиха карантината.  – спомня си режисьорът - Решихме да го отложим с един месец. Бяхме толкова наивни за това какво ще представлява пандемията", разказва той.

Така премиерата се състои по време на 24-ото издание на София Филм Фест, а малко по-късно тръгва и по кината. А екипът на "Пепел върху слънцето" прави мини турне из градовете на страната, където лично представя филма пред зрителите.

За разликите между пълнометражното и късометражно кино, за Богомил Калинов е ясно, че изразните средства са просто инструмента, с който се работи и те са почти еднакви. "Определено има разлика от необходимостта на концентрация. По-сложна е и концентрацията, натоварването върху целия екип е по-голямо. Усеща се разликата.", уточнява той.

Що се отнася до пандемията, режисьорът е сигурен, че се отразява ужасно пагубно на киното и културата въобще.  "Изкуствата като цяло бяха първите, които затвориха при първата карантина. Забелязвам, че се прокарва тенденция, че  културата може да се отстрани, тъй като  не е толкова важна, а според мен тя стои в основата на всичко".

Филмът, по думите му, въздейства с темата, с въпросите, които задава, с факта, че поставяме лесно диагнози в обществото."Сякаш ни е заложено да търсим крайните отговори, които съдържат просто "да" или "не". Или пък този е "лош" или "добър". Всъщност това е сложно в живота и всяко наше действие е причинено от различни мотивации  и те много често остават скрити за повечето от нас.  Така че необходимостта ни да осъдим някого,  често е прибързано решение, което не помага нито на сочещите с пръст, нито на обвинения".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари