Кой ще вземе Голямата награда "София-Град на киното"?

Подробности за Международния конкурс на София Филм Фест
Обновена: 15 фев 2021 15:39 | 15 фев 2021 15:38, Петя Славова
1
Кой ще вземе Голямата награда "София-Град на киното"?
Снимка: София Филм Фест

12 филма се състезават за Голямата награда "София - Град на киното" на 25-ото издание на София Филм Фест. Продукциите ще бъдат оценяватиот международното жури в състав Теодор Ушев (мултимедиен артист, режисьор и графичен дизайнер, Канада-България), Иля Хржановски (режисьор, Русия), Светла Цоцоркова (режисьор, България), Наташа Петрович (актриса, Северна Македония) и Саболч Хайду (режисьор, актьор, продуцент, Унгария). 

Още по темата

Ето и филмите от конкурса: "Вухай" – Китай, режисьор Джоу Дзъян, "Диви дни"– Франция, режисьор Давид Ланзман, "Луцу" – Малта, режисьор Алекс Камилери, "Неподвижен"  – Монголия, режисьор Бямба Сахя, "Петя на моята Петя" – България, режисьор Александър Косев, "Работна смяна" – Латвия, режисьор Рейнис Калвинш, "Разлом" – Унгария, режисьор Балаш Краснахоркай, "Розовият облак"  – Бразилия, режисьор Юли Жербасе, "Уроци по немски" – България-Германия, режисьор Павел Г. Веснаков, "Черната котка" – Иран, режисьор Карим Мохамад-Амини, "Шоуто на Джемил" – Турция, режисьор Баръш Сархан, "Шпагат" – Швейцария, режисьор Кристиан Йоханес Кох.

Ето и повече информация за последните потвърдени четири филма:

Стартирал като проект от София Мийтингс, филмът на Бямба Сахя "Неподвижен" има световната си премиера в Талин, където печели овации от киноспециалистите. За първи път в конкурсната програма на СФФ влиза филм от Монголия, а режисьорът му е завършил операторско майсторство през 1996 година във ВГИК, Москва. Сахя има опит в международни продукции ("Държава на кучетата" и "Хадак" на Петер Бросенс), режисьор е на няколко документални филми, а в игралното кино дебютира през 2013 година. "Неподвижен" е вторият му пълнометражен филм, а историята е за млад писател, който решава да не става от леглото си, докато не завърши своята книга. Творбата му теоретично би могла да прокара „славата“ му от неясните онлайн-пространства на по-високо ниво, пък и в момента не съществува нещо, което да го очаква във „външния“ свят – нито екзалтираща любов, нито друга силна мотивация. Разбира се, никой от близките не е във възторг от това егоцентрично решение и писателят трябва да се изправи пред последиците.

"Диви дни"  на френският режисьор Давид Ланзман отвежда публиката в Париж, по стъпките на парите, удоволствието и амбицията. А техните образи изпълват със съдържание студент, който проституира, първокурсник наркодилър (в ролята е Ален-Фабиен Делон) и търговец, който прави тонове пари. Съдбите им се преплитат, раждат се чувства, а историята запечатва част от реалността на днешните млади поколения. С "Диви дни" Давид Ланзман се завръща в Международния конкурс в София, след като през 2006 година представи дебюта си "Ду-ууп" (2004).

Вторият игрален филм "Вухай" на китайския режисьор Джоу Дзъян е история, която смесва драма и трилър. След наградата на ФИПРЕССИ на кинофестивала в Сан Себастиян, филмът ще бъде представен пред българската публика в Международния конкурс през март. Във фокуса на историята е семейна млада двойка, живееща в град Вухай. След продължителни разправии и неразбирателство, двамата решават да търсят отговори на проблемите в деня на годишнината от сватбата си, без да подозират за надвисналата смъртоносна буря.

Най-добрият латвийски дебют за 2020 година "Работна смяна" на режисьора Рейнис Калвинш ще срещне фестивалната публика в София с млад шофьор и неговия отчаян опит да успее да изкара изчезналите пари, които дължи на все по-нетърпеливия си шеф, като навърта километри в сложните таксиметрови войни. Скоро кражбата, която го е поставила в безизходица без негова вина, ще се окаже най-малкият му проблем… Режисьорът е възпитаник на Балтийското училище за кино и медии в Талин, с магистърска степен от школата на легендарния Бела Тар в университета в Сараево.
       
Извън конкурсната програма ще бъде показан словашкия филм на известния продуцент Рудолф Бирман ("Служих на английския крал") и Мариана Ченгел Солчанска "Боклуци". Историята е конструирана като трилър, в основата ѝ е бестселърът на словашкия журналист и политически анализатор Арпад Золтеш, а в сюжета има отзвук от убийството на журналиста Ян Куцияк, който разследва корупцията във върховете на политическите кръгове. Филмът не е документален, но фактът, че е вдъхновен от реални събития, прави картината на съвремието – изтъкана от престъпни връзки между политици, мафия, полиция, правосъдие и крупни бизнесмени – още по-плашеща.


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
1
 
! Отговори
Щерю преди 1 месец
Ковид-19 ще дойде да я вземе...