Куче и котка в панелка - само ако съседите са "за"

Законът за етажната собственост оставя в ръцете на комшиите съдбата на домашните любимци
6 сеп 2008 16:22,
220
Куче и котка в панелка -  само ако съседите са "за"
Снимка: Булфото

Софиянци стартираха подписка срещу промените в Закона за етажната собственост, които предвиждат отглеждането на домашен любимец в апартамент да става само с изричното разрешение на съседите.

Промените трябва да бъдат гласувани през есента и според Сдружението за защита на животните “На ти с природата“ те нарушават човешките права.

От организацията готвят и протест срещу промените, направили са и касички, в които събират пари за бездомните кучета и котки в столицата.

"Необходимо е изричното съгласие на непосредствените съседи. Все пак хората заслужават преимуществено внимание", аргументира се депутатът Янаки Стоилов, един от вносителите на законопроекта.

Той увери, че заедно с колегите си от БСП са опитали да отговорят и на други практически въпроси, които засягат хората, като например ремонтите.

Стоилов обясни, че те са разделени на "неотложни" и "необходими".

За неотложните може да решава и общината, като след това тя ще поиска парите от живущите.

Решението за необходимите ще идва от общото събрание, от управителния съвет или от съответния собственик, като после е необходимо част от средствата да му бъдат възстановени.

При случаи на груби нарушения законът предвижда да бъде извеждан собственик – до 3 години, дори само с 3/4 от мнозинството на живеещите във входа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


220
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
119
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Да не би съседите да ми хранят кучето или котката, то още малко съседа ще има право да ми заповяда да си легна в неговото легло? та, чак ако откажа - ще направи общо събрание на входа и ще ме изгони за 3 години. Кой ги мисли тея глупости, се нуждае от преглед. Бойко Борисов да започне с плащането на данък на кучетата - като толкова се е заял с хората. Забравих и той е кучкар- но кучетата му са в къща... А ако съседите му са недоволни от него дали ще го изгонят от улицита? Просто да го махнат от там, ... Това е поредната глупост! Къде да си нося котката, или кучето - да ги пусна на улицата- ок. Ще стане като преди изгонените домашни кучета- когато нямаше с какво да ги хранят- в гладните години. По улиците ще се "наводни" от кучета и котки. Едните защото не могат да се пазят от колите ще лежат размазани по платното с дни... Ето това е европейска държава- "Браво"! Всичко ми е ясно- но къде отива ЗАКОНА ЗА ЗАЩИТА НА ЖИВОТНИТЕ И ПРАВАТА НА ЧОВЕКА- с тези простотии - където съседите ще решават какво да плавя или къде да живея. Изгонват го някой и той живее на улицата- ще му сменят личната карта с какъв адрес - през дена ако има слънци съм на пейка до бл. ....п , а вечер в вход .... ако не ме изгонят- това ли ще пише на личните документи... смешници, жалки гадини- чудят се как да си запълнят времето и да внасят нерви в хората.
118
0
 
0
 
! Отговори
sasa преди 15 години
Da,poprincip edinstvenite koito si hvurlqt bokluka sa sofianci,az sam ot pleven i tuk nikoi ne e pravil tova nikoga a tova che sofiancite sa murdari s evija samo po tova kakvo predstavlqvat blokovete im,izvinete me no tova mi bilo stoilca:((((((((
117
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Всички проблеми в жил.блокове и кварталите идват не от кучетата и котките, и изобщо от животните, а от ХОРАТА. 1. В тия блокове и апартаменти живеят хора с различен СОЦИАЛЕН СТАТУС - бедни, по-заможни и богати (най-общо казано). Всеки със своите навици или по-скоро липса на всякакъкви навици.Голяма част от тях заради изброената горе причина не се грижат за собствените си апартаменти и така рушат блоковете. Освен това правят на своя грава всякакви архитектурни промени без изобщо да мислят, че може да срутят нещо. На тях кой ще им търси сметка??? В нашия вход има поне 3 апартамента със стари хора, дето не могат да си "позволят" апартаментите и така съсипват блока. Миналият месец се прибирах извънредно няколко пъти да решавам проблеми предизвикани от тях. 2. Апартаментите са ЧАСТНА СОБСТВЕНОСТ и това е основния проблем. За съжаление, наследяваш ужасните съседи, които си мятат *** през терасата, дънят чалга, правят си лютеница пред блока или си варят компоти на терасата, и не пропускат да се "изфукат" със селяндурския си манталитет. И изобщо, проблемът със собствеността (пак наследство от миналото) е породил куп простотии и проблеми в нашето ежедневие. Навън това не е такъв проблем поради факта, че повечето блокове са общинска собственост, има си правила и те се прилагат, хората живеят в квартали според джоба си, и са по-единни, разбираемо е, по една прослойка са и се поддържат. Тук, в България, сме събрани буквално от кол и въже и се ядем като куче и котка...Не може да очаквате хора с различен социален статус да се подкрепят и разбират и това е нормално. Затова, да разчитам на решението на някой гащник, който си мята *** през прозореца или слуша чалга, да решава дали да има котка или куче не е нищо друго, освен поредното безумие и недомислица на онези, на които всички плащаме, а те вместо да мислят се изхвърлят като ....Крайно време е да се заемат със капитални промени, а не да симулират само напъване и да размахват някакви козметични закончета като решаващи проблемите ни.
116
0
 
0
 
! Отговори
емо преди 15 години
а аз като хода да гласувам си отървам бюлетината в а.н.у.с.а да им благо на милионерите дето стават деПУТати :)
115
0
 
0
 
! Отговори
ivan преди 15 години
Да не говориме че някой от тия хора хич не са за София. Хич не са са за градовете. Нищо лично но откакто дойдоха разни от прованса входовете заприличаха на сметище. Просто стана като в Китай като по времето на Мао - селяните оправляват държава а нормалните хора ги "няма". Абе виждам че повечето дето пишете тука сте свестни... какво още правите тука в тая държава - ***, бягайте хора спасявайте се от тия пумии и това е
114
0
 
0
 
! Отговори
nekoi преди 15 години
На м.аикати в *** бе чекед.жия смотан *** и капутника смотан де. ти заслужаваш да ти пусна моя питбул и да ти наръфа топките ако имаш такива да ти ги подъвче 2 мин и да ти ги изплюе пред теб ве *** смотан м.аикати ше еб.а аз на теб
113
0
 
0
 
! Отговори
ivan преди 15 години
Абе какво да ви кажа 80 е прав. Бутнаха къщите на хората и построиха блокове откадето се чува какво ли не: , куче лае, коте мяуче, съседа бие жена си, дете реве, колата отвънка вие, комшията отгоре *** с разтройство - какво да правиме, да измислиме след. закон - ако входа не е съгласен комшиите не могат да се и *** спокойно ли? По начало София е сбъркана с тия всичките кооперации и блокове. Не може в блока ти да живеят хиляди хора и ти да питаш тия хора дали да сереш или не... има едно нещо като правата на човека дето в БГ е непознато
112
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
На Догана или на бат Бойко ще им разрешат ли да гладат питон..мници????абе догана е прав вадиш ятагана и колиш наред.....
111
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
За съжаление си прав половината са такива. Не искат да да разберът,че кчетата и котките са най-малкия проблем. Около блоковете първо е ужас разбити улици . *** каруци безконтролно се движат напред назад, конете ***. От прозорците на жилищните сгради лети ***. Някой входове приличат на пещери. Да не говориме, че някои съседи миришат по-лошо от кучетата. Всеки си прави каквото си иска. Целат на този закон е да се отклони вниманието на хората от истинските проблеми на страната. И да започнат съседите да враждуват заради котките и кучетата.
110
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Следващия път като си дойдеш разходи се малко по кварталите и сам ще прецениш
109
0
 
0
 
! Отговори
dogo преди 15 години
Върха на тъпотията ! Кой ше ми казва какво да правя ? Ще си гледам ако искам мечка у нас , ...
108
0
 
0
 
! Отговори
Bobi преди 15 години
Ti seriozen li si be chovek? Da,prav si za poslednite 10 godini sum si idvam 2 puti za po edna sedmica. Mi haide da go napravim kato navun ,be ! Viz kolko hora ima koito imat idei kak e na drugo miasto. A tova che ragrafiavaneo na parkinga zvuchi kato nauchna fantastika -na men puk mi zvuchi kato fantastika tova koeto vie kazvate - ne moga da poviarvam,che v grada v koito sum se rodil i zivial tolkova godini e vuzmozno da stava vsichko tova za koeto govorite
107
0
 
0
 
! Отговори
sisi преди 15 години
евала номер 80 - идеално написано
106
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
пишете на КИРИЛИЦА бе хора, поне това да остане истинско в тая държава... :(
105
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Това за разграфяванията на мене ми звучи като научна фантастика. Ти знаеш ли че един път ми свиха регистрационните номера на колата мзащото бях спрял на чуждо място.Или пък другото някой да мине да тио издере колата с ключа.
104
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Това обяснява въпроса ти. Явно от много отдавна живееш в чужбина и си забравил как е тук. Тук такива свади са ежедневие бе човек. То за най дребното нещо става голяма работа. Сега много хора просто от злоба няма да дават на съседите си да гледат животни.
103
0
 
0
 
! Отговори
Achtung преди 15 години
ХОРА ЧЕТЕТЕ ЦЯЛАТА СТАТИЯ НЕ САМО ЧАСТТА ЗА КОТКИ И КУЧЕТА. ВИЖТЕ,ЧЕ ПО-ДОЛУ ПИШЕ ЧЕ ПРИ НЯКАКВИ УСЛОВИЯ СЪСЕДИТЕ ВИ ИМАТ ПАРВО ДА ВИ ИЗГОНЯТ ОТ СОБСТВЕНОТО ВИ ЖИЛИЩЕ ЗА ТРИ ГОДИНИ. Този закон е с цел да скара хората, докато правителството си прави далаверите.
102
0
 
0
 
! Отговори
Bobi преди 15 години
Az ne ziveia v Balgaria i moga da ti kaza che svada sus suseda e absolutno nedopustima kadeto i bilo. Poradi kakvato i da e prichina . Nai-malko puk za tova che si mu parkiral na miastoto. Pred bloka / po sveta / mestata sa razgrafeni i nomerirani i na vseki apartament se polagat po 2 mesta za parkirane. Niama svadi ,niama nishto. A nie -balgarite triava da si izkorenim ot haraktera tova che mozem da se karame sas saseda. Kato sme si kupili apartament znachi sme naiasno ,che ne sme sami i triabva da se suobraziavame i s drugi hora ,inache si kupuvame kashta i si pravim kakvoto shtem mazalo.Apartamenta ne e za da se nalaga po-silnia ,a za da se sledva niakakav ustanoven red. Inache horata ,koito sa po-turpelivi i ne obichat skandalite sa vinagi poturpevshi. No sa pravi niakoi ,koito pisaha tuk,che tova niama da e oshte dulgo taka ,zashtoto neshtata se zatiagat po primera na chuzdite strani. Za 97 - absolutno sum suglasen s teb-ne, i tova ne biva da se turpi i tova sashto bi triabvalo da se sankcionira
101
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
да ти го "настоилам"-мръсен номунист!!!!!!!!!!!!
100
0
 
0
 
! Отговори
Rosen преди 15 години
Samo ot ljubopitstvo da te popitam - koe ot kazanoto ot Kalina te kara ia i zadadesh tozi vupros za kurshuma . Az mislia che mnenieto i e izkluchitelno inteligentno napisano