225 лв. струва дете в забавачка, а не 40, сметна Фандъкова

Кметицата обсъжда с родители вдигането на таксите
26 ное 2009 14:42,
233
225 лв. струва дете в забавачка, а не 40, сметна Фандъкова
Снимка: БГНЕС

"С родителските организации ще бъде обсъдено повишаване на таксата за детски градини в столицата, която не е коригирана от 2003 г.", обяви кметицата на София Йорданка Фандъкова.

По думите й с направените инвестиции през тази година осигуряването на заплати и храна в детските градини Столичната община всеки месец отделя по 225 лева на дете, а получава като такса от родителите 40 лева.

"За да продължи инвестиционната политика на общината в пълния й обем, ще трябва да помогнат и родителите с увеличаването на таксата", каза още Фандъкова.

Според кметицата на София, ако родителите се съгласят с повишението на таксите, ще се увеличат и парите за строителството на детски градини.

През тази година от таксите ще се съберат 8 млн. лв., а с тях можело да се построят две нови детски градини.

Преди местните избори в столицата, все още като кандидат за градоначалник, тя обяви, че в момента в София се строят нови 30 детски градини с 6000 места.

По думите й 36 000 са децата, които посещават общински детски градини в столицата.

След последното класиране за места в ясли и градини се оказа, че 1970 деца, родени през 2006 г., са в списъка на чакащите за детска градина.

5900 деца на възраст между 1 и 2 години пък чакат за места в яслените групи. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


233
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
230
0
 
17
 
! Отговори
митова преди 14 години
и после:повече българчета да има- еми няма как да стане, като за всичктао ни преебват-помощи да вземеш за самотна майка е 99%невъзможно-все смятат, че имаш пари, детските на месец са смешни, да не говорим, че майчинството не стига за нищичко, та сега ако вдигнат таксите за ДГ ще бъде просто неверояно
229
0
 
17
 
! Отговори
Атанаска преди 14 години
ако някой направи ОГЛЕД на ЦДГ която е новоошкрита в 106 училище ще установи че и тези 40лв които даваме са много.За обяд децата ни ги хранят сьс сандвичи ,мизерията е невероятна без топла вода и *** а пак да не говоря че си носим тоалетна хартия и мокри кьрпички.Но няма на каде а ако наистина я повишат таксата щее поредната глупост.РОДИТЕЛИ НЕПОЗВОЛЯВАЙТЕ ДА СЕ ГАВРИ И ПОРЕДНАТА ГЛАДНИЦА С НАС
228
0
 
17
 
! Отговори
AN преди 14 години
4estito na vsi4ki mladi sas deca klasuvali za GERB!Nali iskahte diasno upravlenie -na vi sega!6te pla6tate ta 6te vi pukat u6ite!Kak mislite se pe4eliat milioni kato na DIANKOV iPLEVNELIEV -kATO IMAKNESH PARITE NA BUDALITE!
227
0
 
17
 
! Отговори
мале мале преди 14 години
Абе какво е това, ако родителите се съгласят да се повишат таксите .*** държавата дето сме.Ще питат дали са съгласни,ами че то никой не е съгласен да му повишават таксите.Трябва да съм луд да си дам съгласието и то за дрислювците дето ще идват след моето дете./че да им строят градини /Направо дигат таксите и това е.За работещите родители по-висока ,а за самотните майки и безработинте по- ниска/дори никаква навремето беше така/
226
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
ОСТАВКА! ОСТАВКА! ОСТАВКА!
225
0
 
17
 
! Отговори
няма значение преди 14 години
Щом държавата, вместо да мисли за подрастващото поколение, за бъдещето си, вместо да стимулира младите (не роми, нямам нищо против тях, но с 10 деца..е множко),милата родина в контекста на законите си казва:край на ражданията. Кой родител (дали София или провинция ), е съгласен да дава 250лв. Тези нормални ли са? Еми, спрете детските, направете ги 250 и ги внасяйте за градината. А не мизерни 35..да се чудиш, какво да ги правиш. Просяци ли сме или родители?Къде живеем, по дяволите? Сумалия?
224
0
 
17
 
! Отговори
пак преди 14 години
Щом Столичната община всеки месец отделя по 225 лева на дете, тогава за децата на тези които не си плащат данъците на Столична община /имам предвид, че си ги плащат на село/ да се въведе такса над 100 лв. Така ще допринесат и те малко за София, а не само да смучат блага. Естествено, че за близнаци, 2 и повече деца под 18г. възраст трябва да има % намаление.
223
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Абе какво ми плащаш ти бе ***, за кои деца плащаш? и кои сте вие Софианци?Тази година няма нито едно прието дете в детските ясли и градини на което поне един от родителите да не е регистриран в София. И как пък да не плащат никакви данъци за данък общ доход чувал ли си? в коя община се внася? По месторождение ли или по месторабота?
222
0
 
17
 
! Отговори
Vik преди 14 години
Проста сметка- 225 лв на година 2700 лв. Мисля, че близка до тази такса се плаща за частни градини. А те май работят не за блага дума, а за печалба на собственика/ ационера. Държавна детска градина= поддръжка от данъци и държава, таксата е символичва точно поради тази причина. НО действаите и вдигаите таксити, няма само Г-н Дянков да повишава налозите я. Крайно време е да се развихрите и на местно/ общинско ниво.
221
0
 
17
 
! Отговори
T преди 14 години
Много добре знаем за какво плащаме данък смет. А все пак мисля че е справедливо да се плаща такса във основа на количеството смет, а не стойността на имота. Ама нали такива като вас се наместиха навсякъде и правят законите ... то какво ли е справедливо и обмислено в тази страна
220
0
 
17
 
! Отговори
n преди 14 години
до: ТВие софиянци знаете ли защо се плаща данък смет, или нищо не знаете,имаш имот плащаш данък.Тези хора от провинцията са под наем и няма да плащат данък то си е нормално.Вие Софиянци декларирате ли си парите от наем които взимате от хората от провинцията НЕ нали. Тогава спрете да ревете.
219
0
 
17
 
! Отговори
T преди 14 години
Най-после някой да го каже. Защо ние Софиянци трябва да плащаме луди данъци към общината, да не говорим за такса смет. А повечето млади семейства с малки деца са от провинцията и не плащат абсолутни никакви данъци към тази община. Или да си пратят децата на село или да си плащат тук детските градини. Не сме длъжни освен да ги търпим тях, пък и да им издържаме децата.
218
0
 
17
 
! Отговори
недоумявам преди 14 години
Що за глупост е това? Ти предпочиташ една баба от блока да ти учи и възпитава на ред и дисциплина детето ли, за сметка на 50 лв., които ще спестиш (ако приемем, че градината ще стане 100 лв). И как една баба ще се грижи едновременно за 10 деца, затворени през зимата в апартамент, или за 10 едновременно на площадката през лятото???
217
0
 
17
 
! Отговори
jorkata преди 14 години
Шопееееееееееее незнам дали ти е ясно, но проблема с детските градини и ясли в София е много голям. Места няма, има само обещания 40 лв наистна са малко но пък 225 лв са мншко така,че нека се измисли някъкъв компромисен вариант и този проблем да се реши и всяко едно семейство да не се чуди кой ще гледа детето.
216
0
 
17
 
! Отговори
Вариант преди 14 години
То за тези суми ще си ангажираме баби от блока да ни гледат децата по апартаментите - днес в къщи утре в комшийката!!! Значи 10 семейства с по 50лв са 500лв на месец - 200 на бабата и 300 за храна за 10деца. Тока ще се разпределя равномерно - всеки ден в различно семейство.
215
0
 
17
 
! Отговори
Не разбирам преди 14 години
Ами защо се плащат данъци - то ако за всеки разход ще плащаме по-добре да премахнем данъците!!!
214
0
 
17
 
! Отговори
Lili преди 14 години
Ako i dvamata roditeli rabotiat-obshtinska taksa-plashtat danaci.Ako mama si stoi u doma, niama pri4ina deteto da hodi na detska gradina.ideata,koiato sazdava DG e te da poemat decata na zaeti maiki.Ako sa v kasti i jelaiat da poseshtavat Dg-palna taksa 240 lv,
213
0
 
17
 
! Отговори
Хана преди 14 години
До ВеселаКакво имаш впредвид, че си плащат данъците на село? Този, който си плаща данъците на село, детето му учи в селото, т.е. какво общо има това със Столична община?И какви точно блага смучат?Абе хора, вие съвсем полудяхте. София не е България.А относно статията - 40 лв са прекаленно малко наистина. Но да се вдигнат първо заплатите, пък после таксите за каквото и да било.
212
0
 
17
 
! Отговори
Прованс преди 14 години
ДА ВИ Е ЧЕСТИТО 'СОФИЯНЦИ'- ВИЕ СИ ИЗБРАХТЕ КМЕТА И ПРЕМИЕРЪТ !!!Посни пици за бюджет, плащане на паркоместа пред блока,в който живеете... Детски градини с цени като за пълен пансион - елит, а грижи никакви...Какво по дяволите става?! За това ли всички гласувахте???Какво - нещо грешно ли казах ?!
211
0
 
17
 
! Отговори
SD преди 14 години
То поне да имаше места ...