За чиста храна! България - свободна от ГМО!

В неделя е поредната гражданска демонстрация в София
29 яну 2010 07:00,
98
За чиста храна! България - свободна от ГМО!
Снимка: Dnes.bg

"За чиста храна, за здрава земя! България – свободна от ГМО!"

Под този наслов ще премине гражданската демонстрация, която ще се проведе в София на 31 януари 2010 г., неделя, от 12,00 до 14,00 ч.

Участниците се събират между 12,00 и 12,30 ч. в градинката пред Народната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий”, след което тръгват на демонстрация-шествие из столицата.

Организаторите от Коалиция "За да остане природа в България”, Инициативен комитет на родители и др. призовават: Носете: плакати, свирки, тъпани, мегафони, артистично облекло...

Това е поредният протест срещу либерализирането на закона за генно-модифицираните организми (ГМО).

Предишният беше на 13 януари, когато парламентът гласува на първо четене промените в Закона.

Отглеждането на генномодифицирани организми, освен на царевичния хибрид МОN 810, е забранено на територитята на ЕС. 1/3 от земеделските площи в света обаче вече са засети с биотехнологични култури.

Аргументите на противниците на ГМО са, че ефектите от генноизменените храни не са достатъчно изследвани.

Още по темата

Освен това опитът показва, че въвеждането на генномодифицирани култури за няколко години измества останалите сортове и така се нарушава биоразнообразието.

Единствените, които със сигурност печелят от разпространението на ГМО, са големите концерни в бранша, заявиха протестиращите.

Припомняме ви, че на 26 януари започна обсъждането на законопроекта за изменение и допълнение на Закона за генетично модифицираните организми (ГМО) на съвместно заседание на Комисията по околната среда и водите и Комисията по земеделието и горите в парламента.

Шест представители на неправителствените организации (НПО) участваха в заседанието, на което министър Караджова обяви, че МОСВ приема голяма част от исканията им.

По думите й Законът за ГМО ще бъде върнат за преразглеждане в специална работна група към Народното събрание с участието на специалисти от НПО, както и в консултативната комисия по ГМО в МОСВ.

В момента Консултативната комисия по генетично модифицирани организми обсъжда на заседание промените в Закона за генетично модифицираните организми.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
1
 
! Отговори
Пропуск преди 14 години
Носете: плакати, ***, тъпани, мегафони, артистично облекло......пистолети, автимати, гранати.
14
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Според мен ГМО прави храните много вкусни и хранителни!
13
0
 
1
 
! Отговори
haha преди 14 години
Е щото си... тъпо
12
0
 
1
 
! Отговори
академик преди 14 години
именно на ГМО се дължи бумът на мултипленна склероза сред младите хора - аспартамът или нутрасуит е също генномодифицирано вещество и се използва масово в газираните напитки. Сам по себе си той не е толкова опасен - но отваря вратите на множествената склероза и ред други заболявания...Досега България е била свободна от ГМО /ГМО се забраняват почти навсякъде!/, имаме си и други проблеми - защо да си създаваме още - чиста природа, здрави децаБЪЛГАРИЯ СВОБОДНА ОТ ГМО!!!
11
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
КАКВО Е ТОВА "ГМО"?
10
0
 
1
 
! Отговори
Гошо Тъпото преди 14 години
всеки има право на мнение И моето е такова ЗА
9
0
 
1
 
! Отговори
yann@mail.bg преди 14 години
На 1 и Гошо *** ще кажа следното:Генно-модифицираните организми имат доминантни гени, т.е. постепенно надделяват над другите култури и унищожават разнообразието. За това западняци като дойдат у нас се кефят на нашите зеленчуци, ама през лятото, когато са наистина наши, а не внос.Допълнително някои корпорации, като Монсанто, притежават патент над такива култури, т.е. нямаш право да засаждаш такава култура, ако не си им платил. А когато тя се опраши с твоя култура и надделее? Ти си виновен..
8
0
 
1
 
! Отговори
академик преди 14 години
малко инфо:ГМО са тези организми, чиито ДНК е променена чрез ретровируси /преносители на генна информация/ - такива са например доматите с прибавен ген от риба/рак за да са студоустойчиви и т.н. Нопроцеса е НЕПРЕЦИЗЕН - ретро вирусите пренасят не само нужния ген но и няколко други с неопределими характеристики. Резултатът - добавените гени променят съществено структурата на храната която поемаме - човешкото тяло разпознава внесените частици като враг и атакува - автоимунни заболявания, алергии
7
0
 
1
 
! Отговори
Антидепресант преди 14 години
Имам чувството, че на някои хора им се плаща, за да пишат простотии и *** коментари за важни теми, само за да се четат статиите и да се вдига рейтинга на сайта. Очевадна е вредата от ГМО, лошото е, че колкото и оптимистично да гледам на света, нашата малка България няма как да се пребори с гиганти като Монсанто...Така че, яжте сурово кашу за успокоение гледайте (Food Matters) и медитирайте. Няма по-голям лечител от фината настройка на мисълта :)
6
0
 
1
 
! Отговори
зъбатия преди 14 години
Трябва да питам бабата какво мисли по въпроса
5
0
 
1
 
! Отговори
Гошо Тъпото преди 14 години
Аз не съм против Аз съм ЗА
4
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
По тази тема препоръчвам филма "Food Inc."
3
0
 
1
 
! Отговори
до анонимен преди 14 години
1.глобалното затопляне е факт!2.няма начин да не ги ядеш, защото след време няма да има друга суровина за ХВП, освен ГМО. Както ако сега си мислиш, че ядеш сирене и салам- жестоко се лъжеш-може да са безвредни, но не са полезни.
2
0
 
1
 
! Отговори
Смех Смех Смех преди 14 години
Като се сетя за кубичните домати, които човешкия гений създаде, само за да се оптимизират транспортно-складовите разходи и ме хваща разстройство...
1
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
защо не си гледате живота ами търсите за какво да протестирате.Като се разби мита за глобалното затопляне сега се хванаха с измислицата за гмо.Който не иска не ги яде.За какво ще протестирате.