За чиста храна! България - свободна от ГМО!

В неделя е поредната гражданска демонстрация в София
29 яну 2010 07:00,
98
За чиста храна! България - свободна от ГМО!
Снимка: Dnes.bg

"За чиста храна, за здрава земя! България – свободна от ГМО!"

Под този наслов ще премине гражданската демонстрация, която ще се проведе в София на 31 януари 2010 г., неделя, от 12,00 до 14,00 ч.

Участниците се събират между 12,00 и 12,30 ч. в градинката пред Народната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий”, след което тръгват на демонстрация-шествие из столицата.

Организаторите от Коалиция "За да остане природа в България”, Инициативен комитет на родители и др. призовават: Носете: плакати, свирки, тъпани, мегафони, артистично облекло...

Това е поредният протест срещу либерализирането на закона за генно-модифицираните организми (ГМО).

Предишният беше на 13 януари, когато парламентът гласува на първо четене промените в Закона.

Отглеждането на генномодифицирани организми, освен на царевичния хибрид МОN 810, е забранено на територитята на ЕС. 1/3 от земеделските площи в света обаче вече са засети с биотехнологични култури.

Аргументите на противниците на ГМО са, че ефектите от генноизменените храни не са достатъчно изследвани.

Още по темата

Освен това опитът показва, че въвеждането на генномодифицирани култури за няколко години измества останалите сортове и така се нарушава биоразнообразието.

Единствените, които със сигурност печелят от разпространението на ГМО, са големите концерни в бранша, заявиха протестиращите.

Припомняме ви, че на 26 януари започна обсъждането на законопроекта за изменение и допълнение на Закона за генетично модифицираните организми (ГМО) на съвместно заседание на Комисията по околната среда и водите и Комисията по земеделието и горите в парламента.

Шест представители на неправителствените организации (НПО) участваха в заседанието, на което министър Караджова обяви, че МОСВ приема голяма част от исканията им.

По думите й Законът за ГМО ще бъде върнат за преразглеждане в специална работна група към Народното събрание с участието на специалисти от НПО, както и в консултативната комисия по ГМО в МОСВ.

В момента Консултативната комисия по генетично модифицирани организми обсъжда на заседание промените в Закона за генетично модифицираните организми.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
1
 
! Отговори
историк преди 14 години
Когато хората кажат "можем да отглеждаме животни и растения, които ще са по-устойчиви на заболявания и метеорологични условия и ще дават повече продукция"Драги ми Смехурко N28,Миналия век имаше един "учен" който казваше че ще може да се отглеждат телета по студения начин - без отопления в обора, Че даже и на северния полюс.Дадоха му стадо телета през зимата,за опита, и те взеха та измряха.Историята се чете, за да не си повтаряме грешките!
34
0
 
1
 
! Отговори
Продължение за 26-ти преди 14 години
Та при опрашване на такива устойчиви на пестициди растения се увреждат самите опрашващи насекоми и най-вече пчелите. 3. Генно-модифицираните организми се саморазпространяват чрез естественото кръстосано опрашване. В резултат на кръстосано опрашване между ГМО и немодифицирани културни или диви растения от същия вид (а такова опрашване е непредотвратимо!) ПОКОЛЕНИЕТО Е ГЕННО-МОДИФИЦИРАНО. Сиреч ГМО са инвазивни и ПРОЦЕСЪТ Е НЕОБРАТИМ.
33
0
 
1
 
! Отговори
Нина преди 14 години
Не знам дали си спомняте вкуса на истинския български домат, или истинската българска краставица, но аз си го спомням и определено бих предпочела пак да ги има по пазарите. За съжаление цената им не е много ниска, но поне качеството си е качество. Мога да кажа, че нито пластмасовите зеленчуци от чужбина, нито ГМО-тата ще могат да се сравняват с тях.
32
0
 
1
 
! Отговори
ГМ Димитров преди 14 години
САМО ГМ-О!
31
0
 
1
 
! Отговори
Обяснение за 26-ти преди 14 години
1. Една част от ГМО за селското стопанство са модифицирани така, че да издържат точно на най-силните тотални хербициди. Технологията при отглеждането им е такава - насажденията се пръскат обилно, но хербицидът унищожава всички други растения с изключение на отглежданата генно-модифицирана култура. Сиреч прилагат се много повече и много по-мощни хербициди. Хербицид е препарат, унищожаващ растения. 2. Друга част от ГМО са създадени устойчиви на пестициди, сиреч сами унищожават вредители.
30
0
 
1
 
! Отговори
Пич преди 14 години
Мда, абсолютно подкрепям твоето мнение. Ще добавя само, че при генното модифициране се стимулира естествената способност на растенията да се защитават от вредители и така не се налага да се пръскат с големи количества отрови, както преди (а тези отрови после отиват директно в нашия организъм). Няма доказано въздействие на генно модифицираните храни върху здравето на хората. А тези на снимката явно им се приотестира по принцип, просто им дайте кауза.
29
0
 
1
 
! Отговори
Домата преди 14 години
Здравейте, тази сряда се прибрах в къщи, реших да сготвя сирене по шопски, резнах един домат и който беше останал от миналата седмица и какво да видя, домата покълнал, кълновете станали целени някой, много странно, температурата на която ги съхранявах беше далче под 14 градуса които са минимума, взех дигиталния мултиметър, сложих му сондата за температура, забучих я в домата, (Грешката на уреда да е 1 градус) и какво да видя, домата показа 4 градуса по целзий. направо се изумих.
28
0
 
1
 
! Отговори
Debnadaviebna преди 14 години
Това на снимката са едни неграмотници, най-вероятно наркомани, да не споменавам ***. С генно инжинерство и генно модифицирани организми се занимават хора, които са сдъвкали толкова много хартия, колкото всичките тия на снимката заедно не са виждали на едно място. Когато хората, които са си написали домашното, кажат "можем да отглеждаме животни и растения, които ще са по-устойчиви на заболявания и метеорологични условия и ще дават повече продукция", неграмотниците като тия надават рев
27
0
 
1
 
! Отговори
avatardi преди 14 години
Няма ли да се намери някой да организира и нещо из областните градове? Не само софиянци искат да участват!
26
0
 
1
 
! Отговори
Пич преди 14 години
Може ли някой от този форум да обясни защо е против ГМО ?! Явно искате да ядете храни, които обилно са поливани с отрови, за да могат селскостопанските труженици да имат по-добри добиви ?
25
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
браво на ***-никакво мнение срещу модата-насаждане на страх у хората отхрани грипове и т.н.В моя пост нямаше нецензурни думи само беше различно от лозунга "България - свободна от ГМО!"И беше веднага изтрит.Значи спор няма да има.Браво.И този пост ли ще изтриете?
24
0
 
1
 
! Отговори
стефан стойков преди 14 години
С тази промяна ще стане възможно култури които са национално богатство, като роза, тютюн,различни овошки да бъдат ГМО и собствениците да ги патентоват като тяхно откритие.И тогава българската роза символа на България ще бъде собственост на частно лице или лица.
23
0
 
1
 
! Отговори
varg1 преди 14 години
Аз вярвам,че вече по земята навред крачат клонирани хора,зомбита от втори разред
22
0
 
1
 
! Отговори
онбашията преди 14 години
***, марш в африка да се кланяте на шамана. тука живеем цивилизовано, с химия, гмо и радиация.
21
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
ГМО Е ПОЛЕЗНО ЗА ВАШЕТО ЗДРАВЕ
20
0
 
1
 
! Отговори
! преди 14 години
ГМО е прогрес!
19
0
 
1
 
! Отговори
Ботаникът преди 14 години
това което е важно да се знае за ГМО култури като царевица и пшеница е че поленът - цветния прашец се разпространява от пчелите и другите насекоми километри околовръст нивите. Модифицираните гени опрашват и немодифицирани култури. Оттам нататък ГМ елементи се разпространяват по цялата хранителна верига.. и става страшноМонсанто са най-големия производител на ГМО в света, те финансират и една част от БАН последните няколко години... та чакайте от *** бели глави оттам експертно мнение :O
18
0
 
1
 
! Отговори
ШОП преди 14 години
НА МЕНЕ ГеМеО-то МИ Е СКАДКО. :р
17
0
 
1
 
! Отговори
yann@mail.bg преди 14 години
..защото си откраднал семена за тази култура, а това не е така.Както казва 4, гледайте филмчето "FOOD INC." и ще разберете доста неща.Честно казано и аз не се бях замислял толкова много преди да изгледам този филм. Бях чувал, чел, но в пространството нарочно се умаловажават такива протести, за да дискредитират протестиращите - типично като 1 - платено коментаторче, от чийто коментар излиза, че протестиращите едва ли не са хора без работа, протестиращи ей така, за кеф.
16
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
искам гмо