Вслушаха се в природозащитниците за ГМО-тата

Екоминистерството прие повечето от предложенията им
28 яну 2010 14:15,
47
Вслушаха се в природозащитниците за ГМО-тата
Снимка: Булфото

След силния натиск на обществеността, аргументите на експертите и проведените срещи, Министерството на околната среда отстъпи и прие повечето от предложенията на природозащитните организации за промените в закона за ГМО.

На 26 януари в Народното събрание депутатите и представители на МОСВ изслушаха представители на природозащитни неправителствени, инициативни групи на потребители и майки, земеделски производители, експерти, за техните становища относно предложените от правителството промени на закона за генетично модифицираните организми.

Министър Караджова обяви, че МОСВ приема голяма част от исканията, а именно:

– запазват се забранитe за освобождаване в околната среда на територията на Националната екологична мрежа и в съседство с биологични полета;

– приема се преразглеждането на пространствените изолации при полета с ГМ култури.

Законът за ГМО ще бъде върнат за преразглеждане в специална работна група към Народното събрание с участието на специалисти от НПО, както и в консултативната комисия по ГМО в МОСВ.

Още по темата

Ще бъдат обсъждани новите предложения на Коалиция "За да остане природа в България” и на други и организации.

"Духът от бутилката е изпуснат. Обществото все повече се интересува от това с какво са засети нивите в България и с какво се храни българинът.

Все повече хора знаят какво представляват ГМО и всяка стъпка по отношение на ГМО, направена от държавните институции в България, ще бъде строго контролирана от обществото", каза Светла Николова, председател на сдружение Агролинк.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
1
 
! Отговори
Veli преди 14 години
Не се радвайте още. ГМО трябжа да се забранят със специален закон! Монсанто дебне отвсякъде. Вече е подкупило една камара политици по света, трябва да съм луд да си помисля, че наште са устояли!
41
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Между другото след като в някои форуми беше показана разобличаваща стенограма от заседанието на парламентарната комисия по европейските въпроси (да се чудиш защо точно тя разглеждаше измененията в закона, след като няма никакъв натиск, сиреч лъжат ни!), та след това ... след вчерашното общо заседание на комисиите по околна среда и по земеделие и гори на сайта на парламента няма изнесена никаква стенограма! Мишки!
40
0
 
1
 
! Отговори
Om Ram преди 14 години
То е ясно, политиците са алчни, а учените - гладни, колко му е да го подкупиш!А НЕВЕЖЕСТВОТО и неинформираността?Не може шепа политици да се противопоставят на волята на цял народ.Работата е там, че хората не са информирани и дори да има референдум, аз се съмнявам, че би довел до забрана на ГМО. Има два начина да се научиш - да пострадаш от собствените си грешки или да се поучиш от чуждите. Защо трябва да избираме първият, е въпросът?
39
0
 
1
 
! Отговори
Nerealen преди 14 години
Това, което е станало е замазване на очите- Монсанто- компанията, налагаща ГМО-тата е поканена официално на агропанаира в Пловдив тази година!!! Разтърсете се и ще видите какво всъщност се е случило. Тази компания си е накупила политици и "учени", които да обясняват колко хубаво е всичко.
38
0
 
1
 
! Отговори
Гъбарко преди 14 години
Приеха повечето от изискванията на НПО. Ако имат добра воля трябва да приемат всички изисквания, вт.ч и забрана на MON810. Но и това е успех.
37
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Храната, ползвана от предците ми е тествана за токсичност с поколения, сега тепърва предстои да тестваме сами, ние и нашите деца, какъв ще бъде ефекта от храните мутанти върху нас самите, до какви мутации у нас ще доведе това и кои от тези мутации ще бъдат полезни и кои не. Предстои експериментално да се установи кои от новите храни стават за ядене, някои от нас ще пострадат, други може би не ... Само времето ще покаже! Нима има толкова много желаещи да се включат в този експеримент?
36
0
 
1
 
! Отговори
Om Ram преди 14 години
Проблемът с ГМО е, че по този начин съсипват отколешните култури и заставят хората да се хранят с мутирали, насила. Знаете ли, че по света вече почти няма масиви от царевица, които не са заразени с ГМО? За какво си говорим?!Ще ми се да мога да отстоявам правото си да ям храната, която са яли и предците ми, нямам интерес към консумация на мутанти, защо, защо ме заставят насила, защо заставят и децата ми?!!
35
0
 
1
 
! Отговори
Алекс преди 14 години
И откъде, уважаема Николова, нашият и чуждият "елит", каквото и да включва това понятие, ще се храни с чисти храни, че ми стана много интересно. Може пък и аз да се вредя, ама някой да ме открехне, откъде се добиват. Щото един анализ от 2007 г. на изключително еко-меко-храни, произвеждани от съпруга на тогавашен министър, показа супер висока концентрация на ДДТ - от почвата. Щото овцата чела, че екото е модерно, ама не се сетила, че растението дърпа от земята, каквото има.
34
0
 
1
 
! Отговори
министърнапростотият преди 14 години
*** *** министерство! ако не бяха хората да вдигнат малко врява, ей така щяхме да се тъпчем с ГМО-та
33
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
dnes.bg, трихте ми коментара 7 пъти, блокирахте ми IP-то, но стана 5 часа работното време свърши и айдеее спря всякаква цензура :))) Май свършвате по-рано и от общината даже? :))))) А коментара ще го пиша и 50 пъти ако трябва и ще си сменя IP-то още 50 пъти - аз не завися от работно време малки бюрократчета :))))))))))))))))))))))))))))))))
32
0
 
1
 
! Отговори
Николова преди 14 години
Качеството на човешкия живот, качеството на нацията, качеството на цивилизацията зависи от КАЧЕСТВОТО НА ХРАНАТА И ОТ НИЩО ДРУГО!
31
0
 
1
 
! Отговори
до консуматор преди 14 години
*** си като американец, а и общата ти култура е на това ниво. Понятия като мутации и странични ефекти са ти напълно чужди, както и икономиката, иначе щеше да знаеш че единствената цел на ГМО храните е високият добив, а не хранителните им показатели. Ето и сайтче специално за задръстеняци като теб.http://otrova.org/index.php/tag/гмо/
30
0
 
1
 
! Отговори
Николова преди 14 години
Така наречените биохрани са 5 пъти по-скъпи от генно модифицираните.Нашият политически елит, който приема промени в закона за ГМО, ще има възможност да се храни с качествени храни, както и поличтическият и бизнес елит на САЩ. А за народа ни остава переспективата бързо да настигне американците - по тъпотия и затлъстяване.ДА СЕ НАПРАВИ РЕФЕРЕНДУМ СРЕД НАРОДА ЗА ГМО!
29
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
27Николоваза какво ти е протест.Никой не ти слага насила в устата храна която не искаш.Защо смяташ че си права да нареждаш другите да не искат това което ти не искаш.Аз искам такава храна но не те задължавам да я искаш и ти.Направи си комитет събирай членски внос и живей с удоволствие в софияза да учиш другите как да живеят на село.
28
0
 
1
 
! Отговори
живейте си живота преди 14 години
всеки има заложена една единствена днк система -и живее толкова колкото му е отредено .Някой умират при раждане други на 1 годинка на 15 години на 30 50 на 100.НАЙ-ВАЖЕН ЗА ПРОДЪЛЖИТЕЛНОСТТА НА ЖИВОТА Е ЕСТЕСТВЕНИЯТ ПОДБОР.Сега човекът се бори да живее и най-негодното и най-недъгавото и то създава отново недъгаво поколениеИстински героизъм е при дадените обстоятелства че се покачва продължителността на живота.В гробниците няма 80 90 год мумии а само на 30 до 50 год.
27
0
 
1
 
! Отговори
Николова преди 14 години
Искам РЕФЕРЕНДУМ по този въпрос , а не за разни глупости (новини на турски език и пр.)!НА 31.01 от 12-14 часа ШЕСТВИЕ - ПРОТЕСТ СРЕЩУ ГМО! Сборен пункт от 12 до 12.30 в градинката пред Народна библиотека "Св.св.Кирил и Методий"- София!
26
0
 
1
 
! Отговори
^^ преди 14 години
Радиоактивните елементи, ДДТ-то и т.н.
25
0
 
1
 
! Отговори
консуматор преди 14 години
Абе няма ли кой да и изпозастреля тези "природозащитници"!ВСИЧКО което ще ядем в близките няколко години ще е само и единствено явно или неявно ГМ храни, които по всички показатели ще са по-добри от "естествените" храни. Тези де'т рИват сега са същите ревали преди верме против: микровълновата печка, електрическите уреди, радиоапаратите, парния двигател, пластмасите, чупенето на яйцето от към тъпата страна и т.н.
24
0
 
1
 
! Отговори
Николова преди 14 години
До всички ГЕРБерцидиПреди 20г. бяхме над 8 милиона, изнасяхме домати, ябълки, и др. Днес сме под 7милиона, внасяме нещо като домати, модифциани млека, сирена от палмово масло и пр., И отгоре на всичко ни казват, че за да се изхраним трябва да приемем ГМО! Боже, колко оглупяхме за 20 години!А какво ли ни чака?
23
0
 
1
 
! Отговори
ГМО преди 14 години
ГМО ------ Починах на 60 години. Имам осигурителен стаж за пенсия (осп) само -- 38години. {Заплатих и/или изкупих си висшите образования (2) - 7 години (осп). Имам 8 години 1-ва категория труд (осп). Казарма 2 години (осп). Осигурявал съм се до навършване на 60 години (осп).} ИСКАМ ДА СИ ПОЛУЧАВАМ ПОЛАГАЕМАТА МИ СЕ ПЕНСИЯ -- КЪДЕ И ОТ КОГО? Адреса за получаване ще е наличен.