Столична община удря скъпите квартали с по-високи данъци

Между 18% и 45% се качва данък сгради заради ново зониране
Обновена: 2 дек 2010 07:26 | 2 дек 2010 07:26,
61
Столична община удря скъпите квартали с по-високи данъци
Снимка: БГНЕС

По-високи данъци и такса "смет" може да плащат част от софиянци от следващата година, ако общинският съвет на столицата приеме предложението на финансовия заместник-кмет Минко Герджиков за ново зониране на града.

Докладът с предложението до общинските съветници е публикуван на интернет-страницата на Столичния общински съвет.

Новото зониране реално вдига данъка и таксата за живеещите в съседните на центъра квартали и на луксозните квартали от покрайнините на града.

Данъчната оценка на тези имоти ще се повиши между 18 и 45%. въпреки че доскоро столичният кмет Йорданка Фандъкова твърдеше, че няма да се вдигат данъците в София. А въз основа на данъчната оценка се определя размерът на данък сгради и такса смет.

Основният аргумент за предлаганите промени е, че сегашните граници на зоните в град София са определени през 1998 год., но заради бързо променящата се инфраструктура на града, центърът се е разширил, оформили са се престижни квартали с особено големи и луксозни къщи.

Предложението на Герджиков е няколко района да отидат в по-ниска зона - с други думи по-елитна зона, където и данъците са по-високи.

Освен сега съществуващите имоти към Първа зона да се включат и кварталите "Банишора", "Зона Б-5", "Зона Б-18". ж.к. "Сердика",ж.к. "Иван Вазов", кв. "Кривата река", участъка между Централна гара, Централна автогара и Сточна гара, предлага заместник-кметът.

Към Втора зона да се включат кварталите "Драгалевци", "Симеоново-север", вилна зона "Малинова долина",вилна зона "Малинова долина-Герена", кв. "Княжево", вилна зона "Киноцентъра - Трета част".

Базисната данъчна стойност на един кв.м. застроена площ,определена в Закона за местни данъци и такси в зависимост от конструкцията на сградата, варира от 17.00 лв. за масивна конструкция, до 4.40 лв. за паянтова сграда.

Базисната стойност се умножава с коефициент за местоположение на имота, съгласно местонахождението му в различните зони на града. За първа зона коефициентът е 93,6, за втора - 74,9, за трета - 63,2, за четвърта - 42,1 и за пета - 28,1.

За имотите, преминаващи от втора в първа зона данъчната оценка ще се увеличи средно с 25 процента, данъчните оценки на имотите преминаващи от трета в първа зона ще се увеличи с около 45 процента, данъчните оценки на имотите в кварталите "Драгалевци", "Княжево" (район "Витоша"), които ще преминат от трета във втора зона, ще се увеличат с 18 процента.

„Определянето на нови граници на зоните на град София ще доведе до по справедливо разпределение на данъчната тежест върху собствениците на имоти в столицата - в централните и престижни райони ще се завиши данъчната оценка, съответно размерите на данък недвижим имот и такса битови отпадъци, за сметка на по-крайните квартали, където промени не се предлагат”, посочва вписмените си мотиви към доклада заместник-кметът.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
7
 
! Отговори
валя преди 13 години
Столичне община да престане да противопоставя хората.Най-добре е районирането да отпадне и всички да плащат при еднакви ставки,но могат да си прегледат отново данъчните оценки на имотите и да са наясно колко са реални.И е крайно време да ни обяснят какво получаваме срещу този данък !
22
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
брате, плюехме го оня Стефан Софиянски, ама пак беше по-добре като че ли! Този банкянският *** глей, че даже не живее тука, а в некво село' до София
21
0
 
13
 
! Отговори
Софиянец от Центъра преди 13 години
Тия съвсем се оляха. Сега и на синята зона ще вдигнат цената. А това с преференциалното паркиране в синя зона е само за съд. Да плащаш нещо, което не ти е гарантирано, че можеш да го ползваш. Все едно да идеш в магазина, да си платиш стоката и да ти кажат, че е свършила. Съвсем се разсмърдяха.
20
7
 
5
 
! Отговори
баровеца от село преди 13 години
Много сте ми смешни ,,соФианците'' не можете да си плащате данъка на жилището.Герб са ви виновни сега,преди беше Костов,бяха комунистите ,беше Царя.Колко сте жалки като не можете да си плащате данък ще плащате наем.
19
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Фандъкова е подлогата на Бойко
18
6
 
2
 
! Отговори
do 17 преди 13 години
За хора които не гласуват по добре да не коментират и да не се оплакват.Аман от ревящи недоносчета на които все държавата им е виновна.
17
0
 
5
 
! Отговори
an преди 13 години
NE SAM GLASUVAL OT 90 GODINA. ZA6TOTO ZA OLIGOFRENI, I MAIMUNI, NE SE GLASUVA. A VIE KATO GLASUVATE SLEDVA6TITE IZBORI, VNIMAVAITE KOI KA4VATE NA VLAST. ZA6TOTO VE4E 21 GODINI OSVEN OLIGOFRENI, V PARLAMENTA DRUGI NE VIJDAM. 21 GODINI EDNI I SA6TI MUTRI E.AT NARODA QKO. SAMO DANAK VAZDUH NE SA SE SETILI DA SLOJAT. NO I TOVA 6TE STANE. DOKATO SI DRASKATE PO FORUMITE I SE VAZMU6TAVATE, DRUGARITE 6TE SI PRAVQT KAKVOTO IM E KEF, NA ONAQ RABOTA. BEDEN, I PROST NAROD, LESNO SE UPRAVLQVA.
16
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
az za tova ne glasuvam za nikoi!!!
15
0
 
8
 
! Отговори
Калин преди 13 години
на всякакви врътки са готови .. само и само да съберат парички...които да прахосват.
14
0
 
20
 
! Отговори
Пич преди 13 години
Е то така като сме тръгнали и Банишора и Заоната ше ги правим лукс квартали, да включим и Надежда и Люлин :)))))) То това са си луксозни квартали с хубави хора ... Убива ме Фандъкова ...
13
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
To понеже до сега не бяха така, разбирам от това което пише, че "Банишора", "Зона Б-5", "Зона Б-18". ж.к. "Сердика",ж.к. "Иван Вазов", кв. "Кривата река"са яко прецакани само! ХАХАХа, у Люлина си е екстра
12
5
 
6
 
! Отговори
Помнещ преди 13 години
Спомняте ли си кой въведе районирането на четири зони в София? Обърнете се към него - Мафиянски, Костов и компания
11
0
 
19
 
! Отговори
1 преди 13 години
Тези в скоро време ако не се премахнат, ще ни уморят нас- Бойко вече не си прави и труда да опровергава тъпите законопроекти, за да си вдигне рейтинга, а направо ни дере на живо. Бързат, бързат- пара им трябва сега, че им свършва времето, а народа е беден и е криза и не могат да се налапат на воля- просто ми е чудно как ще иска да е някой на власт след тези- та то няма да има грам за крадене!
10
3
 
12
 
! Отговори
Маина преди 13 години
А защо трябва да ги "Удря"-много комунистически ми звучи.Не може ли просто да ги обложи?
9
6
 
27
 
! Отговори
Е, ТОВА ВЕЧЕ Е.... преди 13 години
ДИСКРИМИНАЦИЯ!КАКВО СЪМ ВИНОВЕН, ЧЕ ПО СТЕЧЕНИЕ НА ОБСТОЯТЕЛСТВАТА МОЯТА ФАМИЛИЯ ЖИВЕЕ ВЕЧЕ 80 ГОДИНИ В ЦЕНТЪРА.ТОВА ЩЕ МИ ДАДЕ ПОВОД ДА СЪДЯ ДЪРЖАВАТА БЪЛГАРИЯ В СТРАСБУРГ!НАПРАВЕТЕ ГО И ВИЕ, АКО С ТАКЪВ НЕДОМИСЛЕН ПОВОД ВИ ВДИГНАТ ДАНЪКА.ЕТО, ЗАТОВА КАЗВАМ, ЧЕ ГРАЖДАНИТЕ ТРЯБВА ДА СЕ САМООРГАНИЗИРАМЕ ДАЛЕЧ ОТ ПАРТИИТЕ МАСТОДОНТИ, РОЖБИ НА ЕДНА МАЙКА-БКП.ДОКАТО НЕ Е СТАНАЛО КЪСНО-ЗА ВАС И ВАШИТЕ ДЕЦА!
8
1
 
20
 
! Отговори
пп преди 13 години
Ако някой вижда някъде някаква логика , моля да я сподели , защото аз не виждам такава. Какво означава "скъп" квартал .. а баба Станка дето и тя има къща в Драгалевци , което е било село до София и тя е от богаташите .. Не е идеята да вдигнем данъците и да сложим данък "барака , колиба " .. въздух .. Идеята е да СЪБЕРЕМ данъците !
7
6
 
27
 
! Отговори
555 преди 13 години
НАГЕРБИХА ЛИ ВИ ГО! Другият път да мислите като гласувате/ако можете разбира се:)))) /!
6
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
До година са изборите за това е така,прах в очите на хората,в целия свят е така богатите плащат големи данаци.
5
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
вече ИСТИНСКИ сажалявам че гласувах за тая ИДИОТСКА партийка герб
4
1
 
24
 
! Отговори
Стефчо преди 13 години
Единия от снимката е за Ловешкия, а другия за Сливенския. П.С. Нека кмета да каже, защо без сняг вече превежда пари за снегопочистване и колко е нейния %?