От 60 ст. до 3 лв. туристически данък предлага Столична община

Ще издирват собственици на нови имоти, без разрешения за ползване
Обновена: 3 яну 2011 14:39 | 30 дек 2010 11:35,
13
От 60 ст. до 3 лв. туристически данък предлага Столична община
Снимка: Булфото

От 60 стотинки до 3 лева да е туристическият данък в София, предлага Столичната община. Това се посочва в доклада на заместник-кмета Минко Герджиков за размера на местните данъци в столицата, съобщи БТА.

В хотелите с една звезда общината ще събира по 60 стотинки туристически данък на нощувка. Предвижда се облагането с по 1,20 лв. за хотел с две звезди, по 1,80 лв. - за три звезди, по 2,40 лв. - за четири звезди, по 3 лв. - за категория пет звезди.

Размерът на дължимия данък за календарния месец ще се определя като броят на предоставените нощувки за месеца се умножи по размера на данъка според категорията на обекта. Новият данък ще се плаща по тази схема от 1 февруари.

Размерът на местните данъци да не се променя спрямо нивата им през тази година, предлагат още от общината.

Преди няколко дни стана ясно, че от общината ще заложат приход от данък "сгради" за следващата година в размер на 88 млн. лв., като от тях 3 млн. лв. ще постъпят заради променения данък на презонираните територии.

Според промяна в Закона за местните данъци и такси нежилищните имоти на предприятията се облагат по нов начин - върху по-високата от двете стойности - отчетната стойност или данъчната оценка на имота, посочват от общината. Затова се очакват повече приходи от тази такса.

Няма да се променят и ставките за данък "МПС", размерът на данъка за придобиване на имущества при дарение и по възмезден начин, както и размерът на патентните данъци по зони, тъй като нивата им са близки до максималните, определени в закона.

Предстои да бъде уточнен механизъм за издирване на собственици на новопостроени имоти, за които няма разрешение за ползване на имота по установения ред, но фактически имотите се използват. От тези имоти общината очаква приблизителен приход за данък от около 1 млн. лв.

Още икономически новини от България

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
6
 
! Отговори
Лакомията няма грани преди 13 години
Високите данъци в условия на криза едва ли ще доведат до висока събираемост.Акулите нищо не плащат, а бедните изнемогват за кое по-напред. Ако от столична община въведат данък "КОРУПЦИЯ" сигурно бая парички ще влязат в хазната.Лошото е, че никой не си признава - нито даващия рушвет, нито получаващия. А пък София заприлича на едно огромно ГЕТО с това безразборно и грозно цветово застрояване къде ли не. Вина има, ВИНОВНИ...не!
10
0
 
4
 
! Отговори
Груйо Шопа преди 13 години
Браво Минко,браво Герджиков! Тодор Живков щеше да се гордее с теб!
9
0
 
6
 
! Отговори
ALO преди 13 години
КАЗАХ ЛИ ВИ / НОВА ГОДИНА / НОВИ ДАНЪЦИ/ *** НАРОД *** ДЪРЖАВА/КОЙТО НЕ СКАЧА Е ЧЕРВЕН/ МАЙ Е МИТ ВЕЧЕ
8
0
 
8
 
! Отговори
sasho преди 13 години
Дянков пак ще ни обяснява как не се вдигали данъците ?? Може би Столична община е в друга държава ?!!
7
1
 
6
 
! Отговори
галактика преди 13 години
Чета статията и се възхищавам на уменията по математика на тези специалисти ----- Биха ли разпределили с такава точност как възрастните хора да похарчат пенсиите си от 125 лева ---- Те горките все не успяват
6
1
 
14
 
! Отговори
Азъ преди 13 години
А туристите в народното събрание колко ще се бръкнат?
5
0
 
22
 
! Отговори
ДА преди 13 години
Върнете откраднатите пари,стига сте драли кожите на народа!
4
1
 
13
 
! Отговори
тарикат преди 13 години
Вместо да дойда да почивам в Бг.,ще отида в Турция, Испания или на др.място!Не искам мошенниците да печелят с моите пари! Хайде е.бете си кокошките!
3
2
 
13
 
! Отговори
данък демокрация преди 13 години
Простотия до шия!Това могат управниците,това правят!Друг въпрос е,че данъка е незаконен и няма да мине!
2
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Руската учителка със девойките на ръководни постове в общината да се напънат да работят-улици тророари и тн а не да вдигат само цени на всякакви данъци!!! Вашта мама мухли !!!!!
1
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Поредната простотия! Само се чудят как да измислят нов начин да скубят хората! Не казвам, че са много пари, но е нагло във време на криза да въвеждат нови данъци! А данък въздух, няма ли?