"Витоша ски" с нова позиция: Разкриват истината за Княжевския лифт

Обещават да качат всички документи по казуса
22 май 2024 14:08, Нели Христова
53
"Витоша ски" с нова позиция: Разкриват истината за Княжевския лифт
Снимка: БГНЕС

"Витоша ски" АД даде още едно обяснение за състоянието на лифтовете в София. В нова позиция до медиите, те разкриват истината за Княжеския лифт.

Ето какво пишат от компанията:

"Витоша ски" АД изразява своето разочарование, че отново е критикувана за състоянието на Кабинкова въжена линия "Княжево-Копитото", особено след като през 2020 г. сме поискали от Главния архитект на Столична община да ни възложи да изработим СПУП за неговата подмяна. Още по-голямо учудване будят отправени към нас закани, че трябва да ни „направят по-сговорчиви“ – реторика, каквато смятаме, че е недопустима за демократична и правова държава.

Каква е истината за Кабинкова въжена линия "Княжево-Копитото"?

Лифтът е спрян от експлоатация през 1993 год. като опасен,  много преди ние да придобием дружеството "Въжени линии" ЕАД. През периода от 1993 год.  до 2007 год. той е окончателно разграбен и е невъзможно да бъде възстановен. Още повече, той е изграден по една съвсем стара технология, която е неприложима към съвременните технически изисквания.

През годините, ние сме били подлагани на няколко еднотипни и безпочвени критики и некоректни институционални действия. Последната беше с издаване на заповед, която ни задължи да ремонтираме двете станции на лифта. Съдът отметни тези две заповеди с мотива, че така не се стига до изпълнение на целта на закона да работи съоръжението, а единствено и само да ни навреди.

Входирали сме искане за СПУП за лифта още през 2020 г. – досега без отговор

След това ние поехме инициатива да разработим възможен вариант да бъде лифта изцяло подменен с нова и модерна кабинкова въжена линия. За целта при спазване на законовите изисквания със Заявление вх. № САГ20-ГРОО-345 от 17.02.2020 год. поискахме от Главния архитект на Столична община да ни възложи да изработим Специализиран подробен устройствен план за съоръжението, тъй като се налага да бъдат изградени два нови стълба на различни от съществуващите места. Това се налага от факта, че за да може да функционира и да е безопасно съоръжението, то трябва да бъде свалено в ниската част между дърветата, за да се избегне опасното действие на силните ветрове. Въпреки многократната кореспонденция и до този момент по това наше искане нямане нито отказ, нито допускане - повече от четири години.

Всички винаги стигат до извода, че е нужна модернизация, не ремонт

Паралелно след това, Столичен общински съвет взе решение да възложи на външна фирма анализ и да даде възможности как да бъде подменено съоръжението и отпусна сумата от 50 000.00 лв.. Фирмата стигна до нашите изводи - че не може да бъде ремонтирано, а трябва да бъде подменено. Наред с това даде неприемливо техническо решение – да се запазят високите стълбове, което прави съоръжението уязвимо на силните ветрове.

Въпреки експертизата. отново беше издадена заповед ние да ремонтираме съоръжението. Ние обжалвахме заповедта на Главния архитект и съдът на две инстанции я отмени като незаконосъобразна с мотива, че в случая не се касае за ремонт, а за изграждане на ново съоръжение.

Ще качим всички документи по казуса с цел максимална прозрачност и откритост

Призоваваме институциите на Столична община да възложат изработването на Специализирания подробен устройствен план след повече от четири години чакане. Тогава на практика ще видим, дали тезата ни за Закона за горите е вярна или не. Ако Столична община счита, че не следва да ни го възложим нека ни откаже за да можем да се обърнем към съда и да проверим дали този отказ е законосъобразен или не.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от София
Довеждащият транспорт в столицата с мистериозен график
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
0
 
0
 
! Отговори
Иванова преди 2 седмици
За съжаление, колкото и позиции да изразяват явно съдбата на тези лифтове ще е друга. Някой друг иска да ги придобие по някакъв начин и за това прави всички възможно със зелените и с корумпирани общинари да се блокира развитието им, така че накрая всички да се разпаднат и той да ги вземе на безценица.
47
0
 
9
 
! Отговори
До г-н Терзиев преди 3 седмици
Уважаеми г-н Кмет на СО, ние като граждани гласували за Вас отправяме молба, която се състои в това да въведете контрол и срокове в повереното Ви Направление по архитектура и градоустройство! Поинтересувайте се какво се случва с проектите за регулация и др. там! Обърнете внимание, че там няма срокове и има преписки, които стоят с години без никакво движение! Това е гавра със столичани, които Ви гласувахме доверие!
46
0
 
0
 
! Отговори
Киро преди 3 седмици
Това много ми напомня на зелените схеми за рекет
45
0
 
2
 
! Отговори
Васил преди 3 седмици
Хем от общината не помагат, но хем и пречат!
44
1
 
4
 
! Отговори
Г-н кмет преди 3 седмици
Тези в НАГ към главния архитект КОРУМПИРАНИ до безобразие!!! Бавят умишлено регулациите, за да търсят хората начини да се оправят по втория начин, като търсят хора за връзка с архитектите към НАГ, за да им тръгнат нещата! Няма да ви обяснявам, че за нищо и никакви проектчета се искат по 10 000 лева и нагоре рушвети! Сега от повече от месец обясняват, че нямат хора в отдел Озеленяване и всички проекти са спрени и чакали да назначат служители Оправдават се с Новия Кмет, че уволнил всички!!!
43
0
 
0
 
! Отговори
кое не е ясно преди 3 седмици
който и да е ще иска нови да слага а не да ремонтира
42
0
 
2
 
! Отговори
Захари преди 3 седмици
То всички тук са силни по писане, а къде бяхте, когато виждахте , че съоръженията не работят, че има проблеми с тях, че законите на Витоша не позволяват една пейка да се сложи.. Защото аз съм ходил с готова пейка, която да сложим с жена ми под заслон и веднага "еко зашотниците" дойдоха с полиция...... На българина все някои му е крив.... ай сиктир
41
0
 
4
 
! Отговори
Гражданин преди 3 седмици
НАГ са лицето на безобразието в СО!!! Бавят умишлено проектите на хората! Половин година обясняват, че нямат хора в отдел Озеленяване и всички проекти са спрени и чакали да назначат служители, като се оправдават с това, че Новия Кмет бил уволнил служителите и нямало кой да съгласува!!! Това е реалността в СО!
40
0
 
7
 
! Отговори
До кмета преди 3 седмици
Тези в НАГ към главния архитект КОРУМПИРАНИ до безобразие!!! Бавят умишлено регулациите на хората без основание и над това няма никакъв контрол! Вече половин година обясняват, че нямат хора в отдел Озеленяване и всички проекти са спрени и чакали да назначат служители, като се оправдават с това, че Новия Кмет бил уволнил служителите и нямало кой да съгласува!!! ПОТРЕС!!!!
39
1
 
3
 
! Отговори
ник преди 3 седмици
Забавни са от итоша ски . Спряха Симеоновския и почнаха да говорят за Княжевския....страшна логика . Но и на тях като на ПП-тата все некой им пречи ....
38
0
 
7
 
! Отговори
Кмет преди 3 седмици
Н А Г!!! Направление за Гавра с хората!!!! Това е държава в държавата!!! Безконтролни архитекти, събрани на едно място, които се гаврят с българските граждани!!! Каквото се входира там.., потъва в небитието и чакаш.., и чакаш.., и чакаш!!!
37
0
 
9
 
! Отговори
Архитектите преди 3 седмици
Тези в Направление Архитектура и Градоустройство към СО са за уволняване до един! Това е най - корумпираното място в Столична община! Това с лифта е един от милион подобни случаи, свързани с проекти в НАГ!! Там каквото се входира всичко потъва! Очевидно, че и НОВИЯ КМЕТ няма желание за промяна!!!
36
0
 
9
 
! Отговори
Архитект преди 3 седмици
Потвърждавам на 100% относно мнението за НАГ към СО! Това е най - продънената институция! Безобразията там никога не са спирали!
35
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Няма по прогнила институция в държавата от НАГ!!!!!!
34
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
"Има ли нещо което да не е разрушено последните 3 години от Промяната на Радев?" - Радев ти бил виновен. Викаш ГЕРБ са чисти като сълзица ххаха Поне спечели ли 50 стотинки с този си коментар?
33
0
 
1
 
! Отговори
гост преди 3 седмици
бе имат и те право обаче
32
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Господин Терзиев, ние като граждани гласували Ви доверие отправяме молба към Вас ОПРАВЕТЕ си нещата в НАГ!!!
31
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Хората са казали, със стари к..ви нов бардак не се прави! Г-н Терзиев, оправете си нещата в НАГ!!!!!! Хората страдат!!!!!! Чакат с години за елементарни неща!!!! Всичките Ви тамошни служители са безкрупулни и изнудват хората! Бавят проекти с години! Очевидно е от сегашния казус!!!! Безумно е да бавиш проект 4 години и все още да няма решение! Уволнявай ВСИЧКИ наред, без изключение, за да тръгнат нещата!!!!!!!!!
30
0
 
0
 
! Отговори
Документите преди 3 седмици
Да ги качат с лифта ли ?
29
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
АБЕ ХОРА ХОДЕТЕ ПЕША БЕ ПО-ПОЛЕЗНО Е БЕ СТИГА С ТЕЗ ЛУФТОВЕ МУФТОВЕ И ДРУГИ ТАКИВА