Броят на бездомните кучета в София растe

В момента те са 9296, сочат данни на зоозащитници
Обновена: 18 апр 2011 16:47 | 18 апр 2011 16:47, Красимир Ангелов
157
Броят на бездомните кучета в София растe
Снимка: Булфото

Броят на бездомните кучета в София расте, а Столичната община унищожава постигнатите резултати по овладяване на популацията в периода 2006–2009 г., констатираха представители на организации за защита на животните.

Аксиния Боснева от федерация "Грижа за бездомните животни" цитира данни, според които бездомните кучета през 2009 г. са 8538, което е с 23 на сто по-малко в сравнение с предходната година, когато кучетата са били 11 124.

В момента обаче броят им отново е скочил и достига 9296, посочи Боснева.

Според организациите за защита на животните причината броят на безпризорните кучета да нараства е в системното неспазване на Общинската програма за кастрация на кучетата и нейното спиране от 11 април.

Според Аксиния Боснева програмата е работела много добре, но е прекратена неправомерно от настоящия директор на "Екоравновесие".

От организациите посочиха още, че при проверки на общинския приют в Сеславци са констатирани системни нарушения, които в продължение на една година не са отстранени.

Кучетата се малтретират психически и физически при залавяне от ловните екипи, тъпчат се в клетки, предназначени за много по-малко животни и след като се кастрират, не се "разселват" на обитаваните от тях места, се жалваха защитниците на животните.

Те се заканиха, че за всички нарушения ще сезират прокуратурата и Съвета на Европа за нехуманно отношение към животните.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


157
Още по темата: бездомни кучета
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
147
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Каква кастрация,бе?Те не ме чукат...те лаят,вият,хапят,***,пикаят и разнасят кучешка тения,бълхи и краста по градинките и улиците,където играят децата и внуците ни.Защо тия любители на бездомни *** не си ги вземат в къщи,да си им плащат такса "домашен любимец",да си им сложат чип и да си ги водят на каишка с намордник и да им събират в плик фекалиите.Обичам животните,но мразя кучкарите.Те не са собственници на кучета,те са собственност на кучетата си.И вият като тях и са агресивни като тях!
146
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Аз сега ще отида да хвърля малко месо на два песа пред около блока, с цел да ви дразня всички дето пишете тук :) !
145
1
 
0
 
! Отговори
Vesso преди 13 години
Уморихме се да им обясмяваме на невежите кучкари,че мерките които налагат на българските власти са по дефиниция неефективни.В Германия през 70-те или 80-те са ИЗБИЛИ всички бездомните кучета и след това са наложили СТРОГ КОНТРОЛ.В България при тази популация,недостъпни *** гета,социално слаби бабички,които крият кучетата когато минават екипите на съответните служби това няма как да стане.Намазали кучетата със син антибиотик,*** ревят по медиите,че кучетата са пребивани в приютите.
144
1
 
1
 
! Отговори
Немска Овчарка преди 13 години
То както е тръгнало след години в България бездомните хора ще са повече от бездомните кучета
143
1
 
6
 
! Отговори
Адам Смит преди 13 години
Да се заплати по 100 лева на убито бездомно псе, общо един милион и половина лева(слагам и измамите) и решаваме проблема за средно десет дни.
142
0
 
2
 
! Отговори
Цецо - до 142 преди 13 години
Явно са емигрирали... в други квартали?!?:))
141
4
 
0
 
! Отговори
Силвия преди 13 години
В Дървеница кучетата са много по-малко, а също и в Студентски град. Не казвам, че са изчезнали, но в тези квартали броят им беше огромен.
140
0
 
2
 
! Отговори
Петър преди 13 години
Ами ще расте броят им.....когато едни ги хващат,а други ги пускат на свобода. А да не говорим, че голяма част от тях са домашни любимци. Много е лесно да се каже, че нищо не се прави...
139
3
 
3
 
! Отговори
Росица преди 13 години
Мразя бездомните кучета и преди 1-2 години се страхувах да изляза в парка с малката ми дъщеря. Мисля, че този проблем е много труден за решаване, но има напредък. Сега виждам все по-малко кучета.
138
4
 
1
 
! Отговори
Мими преди 13 години
Не съм съгласна, че броят на бездомните кучета расте. В Студентски град са значително по-малко.
137
2
 
10
 
! Отговори
e.t. преди 13 години
Дъщеря ми не желае да ходи на тренировки сама защото се СТРАХУВА от бездомните кучета. Мисля че живеем в 21 век в Европа, а не в джунглата.На който не му харесва да живее цивилизовано, да си ходи в гората. Нямат място БЕЗДОМНИТЕ КУЧЕТА в съвременния град!!!!!!!!
136
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
не е хубаво да се малтретират кучетата, но означава ли че децата ни трябва да са нахапани! Има организации за защита на животните, които са добре финансирани, но къде са отганизациите за защита на децата! На кого да се оплача, че дъщеря ми е нападната от безпризорни кучета докато се прибира от училище?
135
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Този проблем е машина за пари! Този който взима пари за кастрация и други процедури няма никаква финансова изгода кучетата да намалеят и някой ден те да изчезнат, а на него да му секне кранчето!
134
0
 
4
 
! Отговори
Animal planet преди 13 години
...там има доста предавания за това КАК се "гледат" домашните любимци, как се "осиновяват", глоби за недобросъвестни стопани и т.н....Поне това може да "купим" от телевизията и да го приложим, а не само простотията...
133
1
 
8
 
! Отговори
аз преди 13 години
За мен е проблем да отида дори до магазина, освирепели глутници има на всеки ъгъл. Общината не прави нищо, екоравновесие само говорят по телефона! Сладка служба! Ужасявам се, че децата ми карат колела, което е много опасно - кучетата налитат от всички страни
132
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Тази Бояджийска е осрала доста неща в София , ДА СИ ХОДИ !!!
131
0
 
7
 
! Отговори
обективен преди 13 години
Виновна е зам.кмет Мария Бояджийска - това е нейно задължение !!!В мерцедеса тя не вижда кучета :))))))))))))))
130
2
 
4
 
! Отговори
ves666 преди 13 години
nisto novo v bg. kycheta i hora na edno nivo ,liceto na balgaria sofia palna kofa za boklik ,i tova e stolica a provinciata e oshte po zle prilicha na *** katyn mrasotia razryha i mizeria nechistoplatnost .
129
0
 
9
 
! Отговори
Ano преди 13 години
hahaha tova snimka ot stolicata li e??? Hora aide da se stegnem 2011 godina e :D
128
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Пак бройката на бездомните *** е по-малка от бездомните човеци.