Който видял, да се е снимал!

По тъмно изчистиха паметника на Съветската армия
Обновена: 21 юни 2011 09:26 | 21 юни 2011 06:57,
531
Който видял, да се е снимал!
Паметникът на Съветската армия. Снимка: Булфото

Паметникът на съветската армия бе почистен рано тази сутрин.

Въпреки че от общината обявиха, че измиването ще започне в 8,30 часа днес, около 7 часа на основния постамент вече нямаше и следа от боите, които за няколко дни се превърнаха в атракция за столичани.

От Столичната община съобщиха, че паметникът е почистен за 840 лв. и е заплатен от инициаторите - форум "България - Русия".

В петък неизвестен автор изрисува съветските войници като американски комикс герои, под мотото "В крак с времето".

Отзвукът от новия вид на паметника предизвика противоречиви коментари у нас, привлече вниманието на журналисти в Западна Европа и САЩ и бе остро критикувано от медиите в Русия.

Цялостното почистване на паметника, при което са използвани биоразградими материали, струва 840 лева, като от общината са избрали най-ниската предложена оферта.

Още по темата

Междувременно стана ясно, че районната прокуратура е образувала досъдебно производство за хулиганство срещу неизвестен извършител.

Според закона, за подобно престъпление се предвижда до две години затвор или пробация. Ако то обаче е съпроводено със съпротива срещу органите на властта или се отличава с изключителен цинизъм или дързост, присъдата може да е лишаване от свобода до пет години.

Към момента полицията не разполагала със снимки на художника, каквито информации се появиха в медиите преди ден. Случаят се разглежда от Първо РПУ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


531
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
432
8
 
11
 
! Отговори
Живял в ХХ век преди 12 години
Смешни недоучени младежи! Каквото и да правите, не можете да промените миналото. Случило се е, било е и толкова! Със сигурност и вашите родители, баби и дядовци са участвали с възторг по митинги и манифестации в чест на Червената армия. Гледайте си образованието и по-малко се поддавайте на американското "културно" влияние. Дръжте се за европейската култура. Има какво да научите!
431
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Бих искал някой да ми обясни какво точно символизира въпросния паметник, че нещо не ми е ясно?
430
0
 
3
 
! Отговори
dd преди 12 години
Трябваше да има някой и от Watchmen
429
3
 
3
 
! Отговори
Реставратор преди 12 години
Ако неизвестния дизайнер е имал основание да оцвети паметника през ноща, то не е обясним конспиративния начин на измиването му от страна на столичната управа. Това напомня за начина на мислене на геройте от "на всеки километър"
428
2
 
5
 
! Отговори
Драго преди 12 години
Бате ко ти каза че е паднал комунизма ... изиграха ни неква гротеска с гриф НЕЖНА РЕВОЛУЦИА за да си отвржат рАцете и да си прават каквото си искат ... Паметника и джамиата требва да останат за да се помни че са ни окупирали тези нации а не поколениата да ги реабилитират ....
427
2
 
18
 
! Отговори
Митака преди 12 години
Присъда до 2 години може да получи автора, ако го разкрият. Освен това, можело да увеличат присъдата до 5 години, защото постъпката била много нагла.Смешници!!! Престъпниците си разиграват коня, а те ще преследват единственият доблестен българин в последно време.***!!!
426
4
 
15
 
! Отговори
Груйчо преди 12 години
А това ла*но на Буздлуджа чий паметник е? Ай кажете ми бе, червени тикви, от къде на къде народа ще плаща за паметник на *** ви партия?
425
6
 
15
 
! Отговори
Деси преди 12 години
Жалко...Това творение беше като глътка свеж въздух сред циничния и лицемерен политическо-обществен климат, налазил ни от....не помним кога.
424
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Държим се недостойно! Жалко за дългата ни история, с която толкова се гордеем! Всъщност поведението ни е незряло, инфантилно, будещо само съжаление у нас, и присмех - навън. А Русия ще ни го върне, можете да сте сигурни!
423
5
 
9
 
! Отговори
миротворец преди 12 години
омръзна ми да се занимаваме с някаква младежка приумица която навсякъде по света би означавала вандализъм, защото това е история, а историята се преиначава непрекъснато според интереса на власт имащите. тогава да премахнем пирамидите в Египет или пък интересно защо французите не си бутнали замъците след революцията, ама явно българите сме пак най-умни!
422
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Комунистическите паметници ще си отидат, когато комунизма наистина си отиде от България. За сега е пуснал толкова надълбоко корени, че трябва здрава ръка да се изкорени тоя бурен, който изпива сока на страната ни! Надявам се, че тази здрава ръка е десницата на Борисов, само трябва още поне 1 мандат на ГЕРБ за да се надделее над червените милионери с техните фирми, техните съдии, прокурори, червените агро барони, кредитните милионери и др. и др.. от посттоталитарната червена мафия.
421
4
 
9
 
! Отговори
До 430 преди 12 години
Изключително съм доволен, че червената пенсионирана учителка ме научи как се пише ***! Благодаря ти мила ДРУГАРКА! Аман от комплексари като теб - да сбъркам се една дума в бързината и какво от това! И да патриот съм за разлика от теб. Аз паметник на чужди окупатори не искам, паметници на престъпни режими не искам - това странно ли ти се вижда? И не ми говори за история защото това не е история и пропаганда в най-висша степен!
420
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
все едно е с какво ще се мачка фашистката ***.--------------- Фашизъм на днешно време има в Русия, а не в Германия или България.
419
4
 
10
 
! Отговори
UFO преди 12 години
Този паметник на окупатори не се различава по смисъл от другия, който братята Юзирови искаха да построят в чест на загиналите в България турски войници. Предложение: Да се издирят вандалите и за наказание, като обществено полезен труд, да ги накарат да изрисуват и "летящата чиния" на Бузлуджа !!! Нещо в стил Star Wars ако може. . . А за бързата си реакция, Фандъкова загуби гласа ми наесен.
418
1
 
13
 
! Отговори
Нов черв. геноцид преди 12 години
Вече 21 години минаха от падането на комунизма, но в нашата страна комунистите все още държат цялата икономическа власт. Техни земеделски фирми: "Октопод- с 1,5 млн. декара земя/ са изорали цялата Северна България от Варна до Видин, даже са изорали и пасищата и пътищата между тях. Орат навсякъде, без да питат, изорават нивите на хората без тяхно позволение. Същите като се оплачат те им дават пари или ги заплашват. Дребните фермери поголовно фалират, няма къде да им пасат животните. Ком. геноцид
417
0
 
6
 
! Отговори
Шоп преди 12 години
Да претопим ПСА в установки за ПРО!
416
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
що по тъмно бе шумкари сте го чистили - това да не ви е мандра за обиране ?
415
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ей много ви бърка в *** "ППШ" то на войника от паметника.Ми да вземем да го сменим с един хубав меч,като този от паметника в Трептов парк.Дето се казва,все едно е с какво ще се мачка фашистката ***.
414
10
 
5
 
! Отговори
damata преди 12 години
До 416 - първо научи българския - думата Отайка се пише *** и после се прави на голям патриот! Защото паметниците посветени на съветската армия са по цяла Европа, дори и в Германия!Историята си е история.Тя е това, което се е случило, а не това което искаш ти да бъде. За това паметта на загиналите трябва да се уважава!
413
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
IVO 415. цъкам ти минус,*** русофилско! Много ниско се навеждаш пред своите руски господари. Купиха те с 20-30 руски рубли,които дори не са конвертируема валута. И сега ти пишат нотите от Кремъл,а ти като папагал ги повтаряш. Станал си една кукла-марионетка на която дърпат конците от руското посолство. Дълга е ръката на Москва!