Който видял, да се е снимал!

По тъмно изчистиха паметника на Съветската армия
Обновена: 21 юни 2011 09:26 | 21 юни 2011 06:57,
531
Който видял, да се е снимал!
Паметникът на Съветската армия. Снимка: Булфото

Паметникът на съветската армия бе почистен рано тази сутрин.

Въпреки че от общината обявиха, че измиването ще започне в 8,30 часа днес, около 7 часа на основния постамент вече нямаше и следа от боите, които за няколко дни се превърнаха в атракция за столичани.

От Столичната община съобщиха, че паметникът е почистен за 840 лв. и е заплатен от инициаторите - форум "България - Русия".

В петък неизвестен автор изрисува съветските войници като американски комикс герои, под мотото "В крак с времето".

Отзвукът от новия вид на паметника предизвика противоречиви коментари у нас, привлече вниманието на журналисти в Западна Европа и САЩ и бе остро критикувано от медиите в Русия.

Цялостното почистване на паметника, при което са използвани биоразградими материали, струва 840 лева, като от общината са избрали най-ниската предложена оферта.

Още по темата

Междувременно стана ясно, че районната прокуратура е образувала досъдебно производство за хулиганство срещу неизвестен извършител.

Според закона, за подобно престъпление се предвижда до две години затвор или пробация. Ако то обаче е съпроводено със съпротива срещу органите на властта или се отличава с изключителен цинизъм или дързост, присъдата може да е лишаване от свобода до пет години.

Към момента полицията не разполагала със снимки на художника, каквито информации се появиха в медиите преди ден. Случаят се разглежда от Първо РПУ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


531
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
412
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Там трябва да се направи голям възел на метролиниите, а отгоре просторен мол с жива растителност и аквапарк. И "братушките" да си заврат Шпагина у Г3.
411
1
 
4
 
! Отговори
Реставратор преди 12 години
Районния прокурор е само със единия крак с времето...!
410
4
 
7
 
! Отговори
до 418 преди 12 години
Проблемът е, че ние не сме нормална държава, за това и пазим такива мрачни паметници.
409
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Червената зараза за съжаление все още върлува в България. Вижте те ги жалките червени родоотстъпници как се опитват всячески да ни обедят как тази паметници имат някаква стойност за нас българите! Пак ще го напиша за да може на червените баби да им се набие в дебелите кратуни - Паметник на съветската армия = паметник на комунизма = червена пропаганда
408
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Типично по руски превърнаха шарената картинка в сив камънак.
407
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Защо след като един грозен паметник стана красив, отново го превърнахме в грозен?
406
2
 
4
 
! Отговори
ля ля преди 12 години
сега трябва да сменим геройте на фотоса! успех !
405
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
IVO, я ходи се застреляй! :))
404
2
 
12
 
! Отговори
clearly преди 12 години
Време е общината да изпълни собственото си решение и да премести съветският паметник в музей на тоталитарното изкуство, защото за България този паметник представлява интерес само като произведение на изкуството-тоталитарното. Друго нещо е паметникът на загиналите български войници, който се намираше на мястото на НДК. Той е истински, със изписани върху него имената на български войници загинали във войните за България. Той трябва в най-кратък срок да бъде възстановен, за да продължава да има държава с име България. Благодарен съм на човека нарисувал чуждият паметник. Той ни показа, че е време да се замислим за съдбата на собствените ни паметници скрити или унищожени от тоталитарната власт, която като че ли още е тук и не иска да си отива.
403
3
 
15
 
! Отговори
clearly преди 12 години
Паметникът на съветската армия застрашава живота на столичани.Паметникът на Съветската армия в София е трябвало да бъде махнат. Причината е в тунелите на метрото, които минават под територията, на която е издигнат монумента. При вибрациите от острите криви (на метрото) действително може да има въздействие върху паметника, заявява в интервю пред в. Труд известният архитект Христо Генчев. Той допълва, че самият паметник е проблем. Недопустимо е да се държи подобен паметник. В крайна сметка това е една армия, която обявява война на България и я освобождава от... собствената й държавност , продължава арх. Генчев. Редно е паметникът да бъде разрушен или ако има излишни пари Столична община, да го премести някъде извън София. Той реално застрашава всички, които ползват и ще ползват парка в бъдеще, е мнението на млади архитекти, които дискутират по темата в лични блогове и мрежата. Метрото може да свърши тази деликатна работа, коментират политици, които смятат, че не е много разумно да влизаме в дискусия с Москва по въпроса. По ирония на съдбата технологията, по която е замислено софийското метро е съветска, и именно тя предвижда завоите и вибрациите, които могат да видят сметката на скулптурната група. Паметникът е фундиран в дълбочина в далечната 1954 г., когато никой не е предполагал, че някога ще се наложи да издържа на огромно натоварване като това от метрото. Ситуацията налага или основен ремонт на облицовки, скулптурите и постамента или пълното демонтиране/разрушаване на паметника, категорични са специалистите. Още през октомври 2007 г. кандидатът за столичен кмет от СДС и ДСБ Мартин Заивон показа по време пресконференция снимки на паметника на Съветската армия, на които се виждаха големи пукнатини. Според изчисленията те са достатъчни някой ден грамадата да се срине върху детската площадка зад него. Не е нормално паметника на СА да е по-висок от Университета, ама аре, празник да е, пишат студенти от СУ Св. Климент Охридски в интернет дискусия за съдбата на каменния съветски солдат със Шпагин в ръка. Паметникът на Съветската армия е издигнат през 1954 г. от творчески колектив с ръководител Димитър Митов. През 1993 г. Столична община взима решение за неговото събаряне. Тогава посолството на Русия в София, както и кръгове в Кремъл реагират много остро на идеята и паметникът остава. Опитите да бъде унищожен този паметник продължават и днес, пише в руската Уикипедия. На паметника има надпис: \"От признателния български народ\". Историческата справка показва, че на 5 септември 1944 г. СССР обявява война на България. В този момент България е излязла от Тристранния пакт и е в положение на неутралитет./ на територита на страната няма немски войски/. По-късно България бива включена в състава на съветската армия и дава повече от 30 000 жертви до края на войната. През 1947 г. на Парижката конференция България е записана в списъка на победените държави. Воюваме срещу победените и се оказваме победени
402
13
 
8
 
! Отговори
IVO преди 12 години
В ЕВРОПА ПОСЕГАТЕЛСТВОТО ВЪРУ ПАМЕТНИЦИ СЕ СЧИТА ЗА ТЕРОРИЗЪМ СПРЯМО ДЪРЖАВАТА. АКО ТУК БЯХМЕ НОРМАЛНИ ХОРА СЕГА ТРЯБВАШЕ ИЗВЪРШИТЕЛЯ НА ТАЗИ ИДИОТЩИНА ДА БЪДЕ НАМЕРЕН И СЪДЕН.А НА РАЗНИТЕ СМЕШКОВЦИ ТУКА ДЕТО СЕ ПРАВЯТ НА РУСОФОБИ, МОГА САМО ДА ИМ КАЖА ЧЕ ЩОМ НЕ ИСКАТ НИЩО ОТ РУСУЯ, НЕКА ДА СТОЯТ НА ТЪМНО, НА СТУДЕНО, ДА НЕ ПОЛЗВАТ НИКАКЪВ ТРАНСПОРТ И ДА СИ ЖИВЕЯТ ПО СЕЛАТА КЪДЕТО ИМ Е МЯСТОТО.
401
1
 
8
 
! Отговори
До 415 преди 12 години
Това къде го чете? Може би в наръчка как се става примерен комунист? Ти си много болен човек - дано го осъзнаеш по някое време!
400
1
 
14
 
! Отговори
От 403 преди 12 години
Сега разбирам, че има хора за които комунизма е по-скъп от родината им! Сега разбирам, че има хора за които Маркс, Сталин и т.н. са по големи герои от Ботев и Левски! Към всички вас - вие сте ЖАЛКИ, отайката на обществото!
399
6
 
5
 
! Отговори
До 385 преди 12 години
Относно националния предател Георги Димитров -Тарабата, мин.председател до 1949 г. - Той е станал първо съветски гражданин и депутат от парламента в Москва (от КПСС, то няма друга партия)...Димитров е получил руски паспорт след като му е бил отказан български. Германският княз Борис III e отказал да приеме Георги Димитров след Лайпцигския процес. По съвет на своя голям приятел Хитлер. Борис сам се е определял като малкия приятел на великия Хитлер, обединителя на Европа, спасителя от болшевизма. Провокацията със запалването на Райхстага също е била насочена срещу комунистите. Историята се повтаря като фарс. Сега имаме гротескна провокация , но не от германцете, а от американците. Пак срещу комунистите, победили Хитлер. Реваншизъм на капитала. Пак се реве :Долу комунизма.Георги Димитров е един от малкото далновидни политици, стремящи си за обединение на България и Югославия. Създаването на силна славянска държава на Балканите е било винаги възпрепятствано от империалистическите кръгове в Европа и САЩ. Винаги българи и сърби са били настройвани един срещу друг в братоубийствени войни. Идеите на Хитлер за раздробяване на Югославия на малки слаби държави бе реализирана от ЕС чрез НАТО. ЕС се ръководи главно от Германия, затова води реваншистка политика. Те ръководят и плащат оскверняването на паметниците на комунистите в България. На името на Георги Димитров са кръстени градове по цял свят, негови паметници има също по цял свят, само в София нямаме нито улица на негово име.
398
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Художникът определено има чуство за хумор, макар и малко извратено и талант!
397
6
 
7
 
! Отговори
миротворец преди 12 години
омръзна ми да се занимаваме с някаква младежка приумица която навсякъде по света би означавала вандализъм, защото това е история, а историята се преиначава непрекъснато според интереса на власт имащите. тогава да премахнем пирамидите в Египет или пък интересно защо французите не си бутнали замъците след революцията, ама явно българите сме пак най-умни!
396
2
 
7
 
! Отговори
До 408 преди 12 години
Точно в Германия се води много сериозен дебат за премахването на въпросния паметник! И най-вероятно ще го премахнат.
395
0
 
5
 
! Отговори
clearly преди 12 години
До 394 на 25 януари 2006 г. Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) прие резолюция 1481. assembly.coe.int/Mainf.asp?li...6/Eres1481.htm В нея общността, на която България също е член, настоява, че международното осъждане на престъпленията на тоталитарните комунистически режими е необходимост.В предпоследния чл. 13 на тази резолюция ПАСЕ призовава "всички комунистически или посткомунистически партии от своите страни членки, които все още не са го направили, да преразгледат историята на комунизма и тяхното собствено минало, да се разграничат ясно от извършените от тоталитарните комунистически режими престъпления и да ги осъдят - без колебание и незабавно".Вместо да направи това, пет години по-късно и 21 години след началото на т.нар. промени България продължава да води вътрешен спор "за" и "против" комунизма и репресивните му структури. Казано по друг начин - да потвърждава съмненията, че е "троянски кон" в ценностната система на демократична Европа
394
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Всеки паметник е произведение на изкуството и този,който го руши ,е престъпник. --------------- А този, който го разглоби и премести извън София?
393
4
 
7
 
! Отговори
До 407 преди 12 години
Ама каква ни е на нас червената армия бе приятел, че сме и вдигнали паметници чак? Какво е направила червената армия за България? Айде стига глупости нека говорим по същество като българи, изхождайки от нашита си позиция, а не от позицията на партийни функционери!