НПО: Третират кучетата като престъпници!

Искат промени в проектонаредба за домашните любимци в столицата
Обновена: 23 юни 2011 09:50 | 23 юни 2011 09:50,
44
НПО: Третират кучетата като престъпници!
Снимка: Архив Булфото

Неправителствени организации искат промени в част от неприетата Наредба за домашните любимци в столицата. В писмо, изпратено медиите от федерациите "Грижа за бездомните животни", "За правата на животните в България", "Помощ за животните – ДАРА", "АФА – България" и "Свят за всички", се настоява част от текстовете, които са в проектонаредбата на общината, да бъдат променени, преди да се гласуват.

Според неправителствените организации с наредбата собствениците на кучета са третирани като престъпници. Освен това те изразяват недоволство от това, че текстовете в наредбата са изготвени без тяхно мнение.

Потърсена за коментар, председателят на комисията по околна среда на Столичния общински съвет Лорита Радева посочи, че наредбата е изготвена в диалог с неправителствения сектор.

Направихме съвместно заседание за уточняване на текстовете, след това техни представители присъстваха на всяка комисия, където тези текстове се разглеждаха, допълни тя.

Според неправителствените организации с отпадането на възможността да се освободят кучета от намордници, ако имат здравословни проблеми, се проявява жестоко отношение към тях съгласно закона.

НПО-тата са искали и да се наказват гражданите, които дразнят домашно куче, след което то проявява агресия, а в окончателния текст е забранено собствениците на кучетата да ги провокират.

Радева посочи още, че въобще не може да се говори за финансови облаги на ветеринарните лекари след приемането на наредбата, както се сочи в писмото.

Парите от глобите, събрани от наредбата, ще се използват за обособяване на алеи за кучета, овладяване на популацията от безстопанствени кучета, за предоставянето на безплатната услуга "кастрация, регистрация на осиновено куче, издаването на паспорт и третирането му с ваксини", която извършва "Екоравновесие".

Освен това част от парите ще се насочат към финансирането на общински кастрационни програми, сключването на договори за кастрация на безстопанствени кучета и за изграждането на нови приюти, допълва БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
0
 
! Отговори
здрав разум? преди 12 години
Много е просто - ако има определени за целта (разхождане на куче) места - заградени с ограда свободни пространства, мислите ли че на някой ще му хрумне да си разхожда кучето сред хора? Просто няма места, където кучетата могат да се разхождат :) Това е. Никой не иска кучето му да ви изяде или да ви уплаши :)
41
0
 
2
 
! Отговори
sheeps преди 12 години
до момента кметове и активисти за права на животни/правата на човека са на много заден план/ успяха да превърнат Сифия в най-големия кучкарник в Европа. Следващата стъпка е да се намери кмет, който да развъди овце между блоковете, за да се намери занимание за улични кучета и още фондации за животни. Овцата е и по-интелигентна от кучето, може да се използва и за полезни неща, например за екологично мляко/трева в столицата,колкото искаш/, а не хората да пазаруват млечни заместители по магазините.
40
2
 
0
 
! Отговори
Дулитъл преди 12 години
Прави каквото искаш и не ни занимавай!
39
0
 
4
 
! Отговори
д-р Дулитъл преди 12 години
Е, абе хайде в крайна сметка мога и една петниста хиена да си осиновя.Те поне се хранят с ***, няма да ви гризнат ако мърдате ...
38
1
 
2
 
! Отговори
гражданка преди 12 години
Д-р Лекува Гербелезова, все някой друг да Ви оправи?! Хайде, малко лична инициатива, размърдайте се:) Има много НПО в защита на хората напр. Хелзинският комитет. Ако пък сте достатъчно интелигентна и недоволна от тези НПО, създайте Вие една такава организация и действайте. Някой да Ви спира?!
37
0
 
3
 
! Отговори
д-р Дулитъл преди 12 години
Ех, как ми се иска да можех да си купя един усурийски тигър!Ама на, първо нямам пари, и второ - записан е в червената книга на изчезващите видове. Няма да ми дадат.Та прочее, усурийските тигри много ми харесват. Много са кротки, нежни, гальовни ... е малко са големички - мъжките достигат до 300 килограма, ако ги храниш правилно. Ако са гладни само те гледат кротко, но тъжно. Щях да си го разхождам по парковете и градинките. И а някой да ми каже нещо!Нещо да кажат кучелюбителите?
36
1
 
4
 
! Отговори
гражданка преди 12 години
#27, продължавам:3. Кой и как ще хване 15 000 улични кучета, за да ги настани в приюти?4. Мотивация за куче от приют при положение, че изхвърлят породни сега? По-скоро нов мироглед.5. Как се установява дали кучето е агресивно? Кой го доказва? Ако твоите двечките биват подразнени от пискливи, капризни малки сладки кученца и без да искат ги нахапят и наранят, а стопан(к)ите не им пука и не предприемат нищо, но тръгнат след това да те съдят и докажат агресивност с лъжливи свидетели?
35
2
 
3
 
! Отговори
гражданка преди 12 години
# 27, че не си информиран - не си, но защо поне малко не започнеш да мислиш логично. По твоите точки:1. Имаш 2 ретривъра? Представи си ги с намордници, заобиколени от глутница безстопанствени. Е, кой кого ще похапне вкусно? Твоите няма как да защитят нито себе си, нито пък теб!2. Събираш ли след твоите? А кой ще събира след уличните? А след няколко десетки улични котета? След мишки/плъхове?3. Каква е бройката улични кучета? Кой ще плати за приютите на всичките тях? Сега места там няма.
34
1
 
6
 
! Отговори
някой преди 12 години
Защо ли за пореден път като стане на въпрос за "любители на животните" и за "домашни любимци" се има предвид само и единствено кучета? И то бездомни ***? Едно време беше пълно с котки, сега жива котка не остана по улиците!Ало, (куче)любителите, да не би котките да не са животни?А за намордника не знам, но в една нормална държава каквато е САЩ ако те хванат да разхождаш куче което не е с нашийник ти дават призовка за съда, а присъдата е 6 месеца затвор, никакви глоби!!!
33
5
 
2
 
! Отговори
Д-р Лекува Герболеза преди 12 години
НПО-Национални порнографски организации!А една организация за защита на хората от животните няма!
32
0
 
4
 
! Отговори
гражданка преди 12 години
Нападнат, няма ефект да се оплакваш, цял народ сме оплаквачи и к'во, чакаме арменският поп да ни оправи? Ако кучетата са регистрирани, заведи гражданско дело към стопанката за причиняване на телесна повреда (мед. с-во) и щети. Ако не са регистрирани, пиеш една студена вода и подаваш заявление към Еко-отдела на районната община да дойдат да глобят стопанката. А след 27.07. влизат промени в подобни на твоят случай, предвиждащи глоба до 5000 лв. и затвор до 3 г. за стопаните на хапещите кучета.
31
5
 
7
 
! Отговори
ейЛешш преди 12 години
БившКоренякСофиянец то и ти си за ефтаназия
30
0
 
6
 
! Отговори
Столична Община преди 12 години
За предложения до Столична Общинаsofia.bg/virtdelovodstvo.asp?step=1Пишете доПостоянна комисия по Опазване на околната среда, земедели и гори към СОС
29
1
 
6
 
! Отговори
5552 преди 12 години
И какво? В нашия квартал няколко от кучетата не били кастрирани - защото били избягали?!Що за обяснение е това? Ми да ги заловят пак! При това са мъжки - това означава на още няколко места по 6-8 нови кучета заради несвършена работа.И това при положение, че в София плащаме най-скъпите данъци в България!
28
0
 
9
 
! Отговори
5552 преди 12 години
Само в България не е решен този проблем!
27
8
 
11
 
! Отговори
БившКоренякСофиянец преди 12 години
1. Да ходят с наморник ВСИЧКИ кучета! Ако не - 500 лв глоба, приют докато не платиш, или евтаназия!2. Когато се изсерат, да им го съберат, ако не, 100 лв глоба и кучето в приют, ако до 7 дни не платиш + престоя, евтаназия и глоба 1000 лв!3. Всички улични кучета 7 дни в приют и евтаназия после!4. Програма за мотивиране на хората да вземат кучета от приют!5. Ако кучето е агресивно, евтаназия.6. Ако нямаш чип на кучето 500 лв глоба, или приют и евтаназия.аз имам 2 ретривър, с чип и наморници
26
11
 
4
 
! Отговори
Борислава преди 12 години
Стига сте обобщавали,че питбули и ротвайлери само хапят.ТОВА НЕ Е ВЯРНО!Аман от "разбирачи" и пишман "съвестни" гражданчета като ВАС!
25
7
 
11
 
! Отговори
Валяяя Ив преди 12 години
Смешковци, днес кучетата ви пречат, утре ще има друга новина и ще ви е виновно правителството, другата седмица ще лъсне поредния протест и ,примерно, превозвачите ще са ви виновни.......на българите все някой ДРУГ/О ни пречи и явно никой не иска да погледне себе си......
24
7
 
4
 
! Отговори
лекарче-некадърниче преди 12 години
кой каза"Бум" и се отърваме от гадинките космати и опашати.Сал моето да остане-да му се радват *** от НПО-хаха
23
6
 
6
 
! Отговори
Бейлис преди 12 години
13, да гориш в ада *** такъв