Проф. Кантарджиев предупреди: Ще има много кърлежи

Не са се взели необходими мерки навреме
Обновена: 13 юни 2024 13:05 | 13 юни 2024 13:05, Инна Ангелова
33
Проф. Кантарджиев предупреди: Ще има много кърлежи
Снимка: БГНЕС

Проф. Тодор Кантарджиев отчита като грешка, че по време на продължителния сух период не са били взети необходимите мерки за пръксане и косене и резултатът е налице. “Ще има много кърлежи”, допълни пред БНР бившият директор на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ).

“Има ли няколко дни засушаване, кърлежите се унищожават пълноценно при пръскане на тревните площи. Трябва да се коси, да се пръска и след това да не вали. Не знам защо, изчакаха да започне дъждовен период и стана така – да се пръска, след което веднага вали дъжд”, каза още специалостът.

По негови думи частните лаборатории в страната имат капацитет изследват кърлежите, във връзка с прехвърлянето на тази дейност от НЦЗПБ.

НЦЗПБ е започнал проучване за диагностика на Лаймската болест, съобщи проф. Кантарджиев. Става дума за метод за изследване на Т-клетъчния имунитет - болен ли е човекът от Лаймска болест или не е, поясни той.

"Когато те ухапе кърлеж и кърлежът бъде свален, хоботчето бъде свалено от човешкото тяло, задължително трябва да се вземе антибиотик", съветва той. Така по думите му 10 пъти пада вероятността човек да се зарази.

Проф. Кантарджиев каза, че кърлежите пренасят най-различни микроорганизми, не само Лаймска болест. “В кърлежи се откриват нови, неизвестни на сегашната наука видове микроорганизми."

"Кърлежът, след 3 дена, напил се, пада. Даже да не си го забелязал. Ти не разбираш, че си бил ухапан. Много нисък процент от заразените кърлежи предават инфекциите. Винаги ги предават след като са стояли повече от 12-24 часа върху човешкото тяло", коментира специалистът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Ми то вие ги развъждате, как да няма! Чучела такива
23
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Особено в главата му
22
0
 
2
 
! Отговори
Алармист преди 1 месец
Пълно е с кърлежи с Ковид. Ще трябва да ги ваксиниране.
21
0
 
9
 
! Отговори
Ахам преди 1 месец
За кърлежи не знам, но гъмжи от комари. Те също пренасят екзотични болести и някой пак си е чоплил в носа и е усвоявал пари без да си свърши работата. Типично.
20
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Знаем, току що имаше избори.
19
4
 
11
 
! Отговори
Банкеръ преди 1 месец
Най интересно е,че гъбарите плащат двеста лева на месец за да ходят по горите да ги ядът кърлежите.Кантарджиев ти кърлеж виждал ли си?Като се забие започва алергична реакция,зачервява се и сърби няма вариант да не го усетиш два три дена.За толкова време ще стане,като боб.Махал съм по сто от кучето за три часа разходка.Виждал съм умрял елен от кърлежи.Проблема става все по сериозен всяка година са повече.
18
0
 
13
 
! Отговори
Атмаджа преди 1 месец
Че има,че има...Общините като не си вършат работата и не пръскат,няма как да няма.И комари ще има!
17
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
така е - 240 кърлежа ще налазят след 09 юни народа
16
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Професор по кърлежите. Завършил е Кърлежкото Училище в Кърджали! Преди 4 години пък завърши унивеситета на мухата Цеце от африка. Пренесе я от там и Мухата Цеце бодеше, хвърчейки с инжекции по балканите. Докара също Шестопръстната Ръка със спринцовки да спасява народа от Мухата Цеце. Добре, че бяха гробищата да спасяват народа от Мухата Цеце!
15
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ще има голям Трибунал, шиле!
14
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Защо еинаги се обаждате следварително ?
13
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тоя не си е мил муцуната от преди изборите!
12
2
 
14
 
! Отговори
Тореро преди 1 месец
По голям кърлеж от кантара,няма
11
3
 
14
 
! Отговори
да ама не преди 1 месец
Гласували били само 30% защо бе! кого наказваш -каво себе си. Пак имаме 240 дупетати Разбирам ако броя на депутатите се определяше от избирателната активност т.от 240 30 процента прави 72 броя тогава може но сега гласуваш не гласуваш плащаш за 240 избраници!
10
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тоя е най големият кърлеж, помним помним как убеждаваше хората за отровните факсини... Ще има съд и затвор...
9
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тоя е най големият кърлеж, помним помним как убеждаване хората за основните факсини... Ще има съд и затвор...
8
0
 
14
 
! Отговори
Полк. Марков преди 1 месец
Моля не обиждайте!
7
4
 
5
 
! Отговори
АзъКанъАзъ7112136860 преди 1 месец
До 4. Вариантът е да се върнеш в Турция и там няма да четеш българската ни омраза към мустакатите турцизармвнци,руснаци. Хайде,какво чакаш. Хващаш си копитата и в Турция !
6
0
 
19
 
! Отговори
Нов виц за вас преди 1 месец
Кърлеж и депутат си говорят:- Какво правиш, когато те хванат? - пита кърлежът.- Обещавам промяна и се крия в нова партия. А ти?- Просто сменям мястото на ухапване!
5
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Прав е Бай Шиле,той разбира от кърлежи!