Протест заради узаконяването на окупираните територии край Банско

Природозащитници зоват за разваляне на договора с "Юлен" АД
Обновена: 1 юли 2011 15:14 | 30 юни 2011 18:35,
48
Протест заради узаконяването на окупираните територии край Банско
Снимка: Булфото

Коалицията от неправителствени организации "За да остане природа в България" призова премиера Бойко Борисов да спре всякакво строителство в защитените територии и да развали договора с "Юлен" АД – концесионерът на ски зоната "Банско".

Това се посочва в съобщение на коалицията, изпратено от българския офис на международната природозащитна организация WWF.

Повод за недоволството на природозащитниците е признанието на екоминистър Нона Караджова, че "Юлен" е присвоил незаконно близо 65 хектара към договорените с държавата 99 хектара концесионна площ в Националния парк "Пирин".

Така се оказва, че голяма част от ски зоната край Банско е незаконна, но екоминистърът обяви, че евентуално прекратяване на договора с концесионера – нещо което сегашните закони изискват, означава, че съоръженията ще бъдат затворени за няколко години. Затова ще бъде предложена промяна в законодателството, с която разширението на практика ще бъде узаконено.

Още по темата

Природозащитниците обаче настояват това да не се допуска, а незаконно изграденото да бъде конфискувано в полза на държавата и застроените територии, които са част от европейската екологична мрежа Натура 2000 и от световното природно наследство на ЮНЕСКО, да бъдат рекултивирани.

Според тях съоръженията трябва да бъдат предоставени на община Банско, която да ги стопанисва до отдаването им на нова концесия.

Коалицията настоява още да бъде потърсена отговорност в съда на екоминистра Нона Караджова, на спортния министър Свилен Нейков и на икономическия – Трайчо Трайков, както и на директора на Национална служба за опазване на околната среда Михаил Михайлов.

В петък (1 юли) от 8,30 часа природозащитниците ще излязат на протест пред Министерския съвет.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
8
 
32
 
! Отговори
rumen221 преди 12 години
Приятели,Площта на концесията е договорена с географските и координати и е ясна...Всичко извън тази зона е държавно... Следователно:- Замерване на общата застроена площ.- Определяне деловете на държавата и концесионера.- Регистрация на фирма със съответните дялове на Държавата и Мафията...Просто е...
45
8
 
35
 
! Отговори
аз преди 12 години
Нашите курорти не са курорти,а са по-мръсни и шумни и от някои по-големи градове!А някои *** глави ,дето са писали,че лифтовете били нещо хубаво,трябва да знаят,че истинските ценители на природата високо ценят истинските горски пътеки,а тези,които оставят *** са онези с колите,дето си ги мият в езерата и се качват с лифтовете някъде,за да се наядат и напият.Да имаме и впредвид,че *** са последна грижа пред изсичането на горите!И като се изсече всичко за огрев и строежи-после КО ПРАИМ?
44
8
 
36
 
! Отговори
аз преди 12 години
Много жалко,че българите не са нация,която да разбере ,че природата е нещо много ценно,защото и в световен мащаб остава все по-малко!Истински богатите отиват да почиват там,където природата емаксимално запазена,а хотелите не се набиват на очи,а се сливат с околността!Нещо,което не може вече да се каже нито за морето,нито за планините ни!Тука всичко е вече евтина шир-потреба!Огромни,абсурдни хотели,нямащи нищо общо помежду си нито с околностите,грозни архитектурни недомислици!
43
8
 
34
 
! Отговори
Баба преди 12 години
Само Сашо Диков помияра нещо се не мярка....
42
9
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
до хх - ти защо мислиш, че 10-15 000 души на тодорка е нещо за хвалене?до 40 - трябва да се пречи на хора като цеко и компания, които вярват, че законите са направени за заобикаляне. Като включаш в същия коментар дебелаците с бирата ме караш да си мисля, че си от ония пседо еколози дето правят жии вериги да пазят Рила и Пирин, а след това някой тряба да чисти след тях където е било мероприятието.
41
8
 
35
 
! Отговори
joroo преди 12 години
да не забравяме че румен пашата е акционер в ***
40
8
 
40
 
! Отговори
до всички като xx преди 12 години
Да трябва някой да пречи - да пречи на тези които си мислят че всичко е създадено за тяхо ползване; да пречи на всички които искат да печелят от нещо което не е тяхно - Природата и при това ползване те унищожават нещо което не може да се възстанови. Трябва някой да пречи на всичките *** които са имали сила да изнесат дебелите си *** горе заедно с бирата в чантите си а после не са имали сила да си приберат надолу шишетата и чувстват като върховно задължение и гордост да оставят свинщина!
39
15
 
33
 
! Отговори
Apostolis преди 12 години
Mrusni $ Ekolozi $ Vmesto da protestirat sre6tu shistoviq gaz, te se pravqt na razseqni. qvno sa gu6nali mangi!
38
9
 
36
 
! Отговори
BG преди 12 години
Ей, XX, в Австрия няма ли лифтове бе.Лифта си е лифт закона си е закон.
37
19
 
33
 
! Отговори
хх преди 12 години
Планината е за да се ползва от хората, Сега през зимата в планината е възможно да излезат 10-15 хиляди души ,а не 100 -200 души, ако ги нямаше лифтовете.И през лятото лифтовете изкарват много хора, за добра изходна точка за туризъм. Една шепа хора който се наричат сами -природозащитници се опитват да пречат на всички останали .
36
8
 
41
 
! Отговори
BG преди 12 години
Закона ще ми менят.Ми то утре ще разрешите да се колим и бесим, ако лапате кинта.***....!
35
8
 
39
 
! Отговори
Спонги преди 12 години
Тези са приятели на Бойко. Дали не е рязал лента на някой лифт.
34
9
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Планината лоши хора не търпи. Кюлев навремето загради едно място на Витоша и ...знаете какво му се случи. Има Видов ден. Проклетниците, заграбили България да бъдат наказани свише. Амин.
33
8
 
48
 
! Отговори
rock-n-rollah преди 12 години
След като се изсраха на морето, време е да почнат да *** и в планината. Не умеем да си пазим природата и това е. Не, че ние като хора не умеем, а ония горе всяко нещо носещо им материални облаги са готови и задниците си да продадат.
32
8
 
39
 
! Отговори
маса преди 12 години
*** чрез Бойко управлява България!ГОРКО НИ!
31
10
 
37
 
! Отговори
дзвер преди 12 години
Имам чувството, че за тридесет години не са измислили толкова вицове за Тато, колкото сега за Боко.
30
9
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ИСТИНСКИ ме е срам че гласувах за МАСТИЯТА б.б
29
8
 
44
 
! Отговори
дзвер преди 12 години
27 концесионера е броил доста, щом ще променят закона заради него.По-малко са броили онези с палатите по язовирите и морето.Ама то не остана министър без гаф-то "***", апартаменти, бири, балкони и вили, тайна за парите на депутатите, стандарти за салам та и еколожката да е съгласна с това в Пирин.Ама тя щуротията по гората не ходи...Освен че е некадърно, правителството е много смешно.
28
8
 
33
 
! Отговори
до савали преди 12 години
Може но нямате нито кинти нити акъл
27
9
 
39
 
! Отговори
Браво преди 12 години
Голямо браво на природозащитниците. Аплодирах прилагането на закона макар, че бутаха къщи на хората. Нали закона е приет за да се спазва. Сега питам директно, колко брои концесионера на гореспоменатите министри и шефа им като обща сума и поотделно. Тази работа смърди,погазва се равенството,толерират се вандализма и самоуправството.