Протест заради узаконяването на окупираните територии край Банско

Природозащитници зоват за разваляне на договора с "Юлен" АД
Обновена: 1 юли 2011 15:14 | 30 юни 2011 18:35,
48
Протест заради узаконяването на окупираните територии край Банско
Снимка: Булфото

Коалицията от неправителствени организации "За да остане природа в България" призова премиера Бойко Борисов да спре всякакво строителство в защитените територии и да развали договора с "Юлен" АД – концесионерът на ски зоната "Банско".

Това се посочва в съобщение на коалицията, изпратено от българския офис на международната природозащитна организация WWF.

Повод за недоволството на природозащитниците е признанието на екоминистър Нона Караджова, че "Юлен" е присвоил незаконно близо 65 хектара към договорените с държавата 99 хектара концесионна площ в Националния парк "Пирин".

Така се оказва, че голяма част от ски зоната край Банско е незаконна, но екоминистърът обяви, че евентуално прекратяване на договора с концесионера – нещо което сегашните закони изискват, означава, че съоръженията ще бъдат затворени за няколко години. Затова ще бъде предложена промяна в законодателството, с която разширението на практика ще бъде узаконено.

Още по темата

Природозащитниците обаче настояват това да не се допуска, а незаконно изграденото да бъде конфискувано в полза на държавата и застроените територии, които са част от европейската екологична мрежа Натура 2000 и от световното природно наследство на ЮНЕСКО, да бъдат рекултивирани.

Според тях съоръженията трябва да бъдат предоставени на община Банско, която да ги стопанисва до отдаването им на нова концесия.

Коалицията настоява още да бъде потърсена отговорност в съда на екоминистра Нона Караджова, на спортния министър Свилен Нейков и на икономическия – Трайчо Трайков, както и на директора на Национална служба за опазване на околната среда Михаил Михайлов.

В петък (1 юли) от 8,30 часа природозащитниците ще излязат на протест пред Министерския съвет.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
8
 
46
 
! Отговори
Иванчо преди 12 години
Бетонните глави бетонираха и Пампорово...И там природа не остана... от празните хотели на празните бетонни глави.
25
8
 
39
 
! Отговори
sawall преди 12 години
Предлагам на хората в този форум да си направим една пистичка (има-няма 200ха) на Рила, близо Седемте езера, да кажем, ще дигнем 1-2-3-10 хотелченца, няма да питаме никого. Ще го направим с вкус и стил, обаче, всичко екологично чисто на макс. И ще кажем на Бойко да ни го узакони. Искате ли?
24
8
 
44
 
! Отговори
Nerealen преди 12 години
А собственикът на Юлен не е собственикът на ***?
23
9
 
56
 
! Отговори
риболовец преди 12 години
Защо не узаконихте рибарските колиби? Все пак хората се изхранват с това, не печелят като тези наглеци с десетките заграбени хектари и то от природен резерват??!? Подкрепям протеста! Дано от ЕС направят нещо.
22
8
 
48
 
! Отговори
Турист преди 12 години
Същият сценарии се готви и за Витоша. Нека не се правят на доброжелатели за еко-туризъм. Вече се компрометираха. От няколко години не ходя на Банско и Витоша за да не давам пари на поредните далавераджии с червено минало и куфари.
21
8
 
52
 
! Отговори
Nerealen преди 12 години
Ако се вдигне патардия очаквам Боко, като види, че няма стане тая работа, да излезе и да каже, че ги спира, както направи театрото с ГМО-то! Като види, че нещо не върви веднага се прави на спасител!!!
20
11
 
32
 
! Отговори
ves666 преди 12 години
vinagi balgarite sa bili 9 dypka na kavala i takiva shte si ostanat s protest ili bez protest nikoi ne vi ebava ohluvi.
19
9
 
37
 
! Отговори
Светлин преди 12 години
Можете да подпишете петиция тук:gopetition/petitions/искаме-оставката-на-министър-.html
18
10
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Бойко се кани да властва дълго. Като бутне тоя, а оня вкара в затвора, кой ще го подкрепя (финансово).Ако пък не властва, пак ще му трябват пари.
17
11
 
67
 
! Отговори
леле преди 12 години
Бутнаха на хората в Несебър балкони и надстройки,а тука узаконяване??? Честито на всички герберасти ! пп Така ще е докато ни управляват мутри...Бог да пази България.
16
8
 
61
 
! Отговори
Волф преди 12 години
Ако тази идиощина стане факт,ГЕРБ просто ме губи като избирател(мислех си,че нямат алтернатива,но явно ще трябва да се пуска празна бюлетина!)...
15
8
 
49
 
! Отговори
хотелиер преди 12 години
Долу, човека си го каза, на даден курорт еди си колко легла за туристи да има и това да се направи със закон. Не можеш ти да имаш в един слънчев бряг едва ли не легла за милион туристи, а едва 35-45 % да са запълнени в пика
14
10
 
74
 
! Отговори
Марципанчо преди 12 години
Спука се балонът Боко, спука се балонът ГЕРБ. Мутрата дойде на власт казвайки на народа: Ще действам с твърда ръка, ще преборя мафията, корупцията и сивата икономика. Боко излъга. Боко служи на същата тази мафия, служи и на олигарси и на едрия капитал като цяло. Само на българския народ не служи.
13
12
 
36
 
! Отговори
ivanov преди 12 години
abe hora vie lydi li ste nali taa firma e na Cecka BORISLAVOVA a ta ha kogo pravi svirki na bat Boiko kak taka 6te se buta..
12
11
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Да затворят пистите и ски съоръженията за няколко години и да си чукат в главите празните хотели
11
10
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ЕЕЕЕЕ пак ли ве Баце само на думи си силен......в действителност,ПЪЛНА ПУ..А!!!!
10
9
 
76
 
! Отговори
А? преди 12 години
Ето ви нагледен пример как няколко човека - дори и само една фирма - могат да разиграват цял народ. Прав беше Батето, че такава държава - България - няма.
9
9
 
74
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
да узаконим откраднатото... *** наглоста. Каква е тази разпаднала се мафиотизирана държава. Дано ни обяват война германците и да направят този народ щастлив.
8
9
 
71
 
! Отговори
Absolutism преди 12 години
А бе то в банско остана ли нещо незастроено ?!? На почивка отиваме да гледаме природа и да караме ски, не да ви гледаме гадните хотели, все едно по калъп вадени. Баси толкоз пари вадите за земя, а за архитекти. Стига стройте, то остава и Безбог да застроите там. Трябва да се въведе закон, дадено населено място да има еди си колко хотела, с еди си колко легла, а не хотелите да станат повече от къщите. Да се спре това малоумно изпиране на пари!!!!!
7
10
 
81
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Никакви компромиси.Незаконното се събаря.