Паметникът на Съветската армия си остава на мястото

Общинският съвет няма да се моли на правителството да го мести
Обновена: 28 юли 2011 16:23 | 28 юли 2011 16:08,
272
Паметникът на Съветската армия си остава на мястото
Снимка: Булфото

Столичният общински съвет (СОС) не подкрепи предложението на съветниците от СДС и ДСБ за демонтиране на паметника на Съветската армия.

Те искаха СОС да гласува предложение до Министерския съвет за организиране на демонтирането на паметника и съхранението му до окончателно решение за новото място на експонирането му.

Предложението беше отхвърлено, защото съветниците от ГЕРБ се въздържаха при гласуването. Председателят на групата Малина Едрева обясни мотивите им – вече има обявен международен конкурс и иницииран дебат за оформянето на общественото пространство около паметника.

Според двама от вносителите на предложението – съветника от ДСБ Димитър Бъчваров и от СДС Стефан Иванов, предложението не обвързва общината с реалното  демонтиране на паметника.

По думите на Иванов пък Министерският съвет трябва да бъде подтикнат да предприеме  действия по демонтажа му.
Бъчваров посочи, че мястото му е в бъдещия музей на тоталитарното изкуство.

Съветникът Бойко Маринков от БСП каза, че евентуалното преместване на паметника също ще раздели хората, както и сегашното му местоположение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


272
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
238
0
 
0
 
! Отговори
Тодор преди 12 години
Относно аналогичния паметник във Виена, често сочен за пример и отношението към него -Виенчани нямат нищо общо с този паметник.Руснаците са закупили целия квартал и са си построили паметник. А отношението на австрийците кам него можем да разберем от факта, че общината на Виена никога не е давала ток за да се осветява той нощно време, и той всяка нощ тъне в мрак откакто е построен. Така се отнасят австрийците кьм това руско самохвалство.
237
0
 
2
 
! Отговори
до 224 Щирлиц преди 12 години
Какво си се загрижил за "светите братя"? Знаеш ли какъв е бил св. Кирил Филосов преди да напише азбуката, знаеш ли с каква цел и под чия заповед я е написал? Знаеш ли , че чрез азбуката византийският император е искал да ни погърчи и да ни асимилира? Омръзна ми от преиначена история. Започваме да приличаме на македонците. Кога ще започнем да наричаме нещата с истинските им имена? Колкото до паметника - да га махат. Там е мястото за паметник на хан Аспарух. Заслужил го е повече от окупаторите ни.
236
4
 
2
 
! Отговори
Наталия преди 12 години
ГЕРБ винаги са взимали под внимание общественото мнение!!!! Това е от изключително голяма важност и мога да кажа само БРАВО!!!
235
4
 
3
 
! Отговори
Илияна преди 12 години
Радвам се, че няма да местят паметника! Адмирирам това, че общината действа и с международен конкурс и иницииран дебат за оформянето на общественото пространство около паметника.
234
3
 
2
 
! Отговори
Марина преди 12 години
Няма нужда да местим паметници... достатъчно е да се поддържат както те, така и пространствара около тях!
233
1
 
0
 
! Отговори
Криси преди 12 години
Поздравления, ще е добре, в бъдеще да осигурите достъп и през седмицата - също ще помогне на трафика!
232
2
 
1
 
! Отговори
petio преди 12 години
Това е екипна работа, браво!
231
6
 
4
 
! Отговори
NA преди 12 години
Защо са искали да го демонтират, нека си стой браво на Столичния съвет, все пак трябва да запазим културните си паметници.
230
2
 
0
 
! Отговори
щирлиц преди 12 години
Уважение се изпитва към една държава, успяла за доста кратко време да стане икономика водеща по ръст и производство.Ти какво искаш да уважавам-липсата на производство и ръст в престъпност икорупция у нас?Това си го уважавай ти,фес ***.
229
1
 
3
 
! Отговори
за 258 преди 12 години
Само червена безмозъчна клявка може да изпитва уважение към Китай . Стотици милиони китайци експлотирани от собстевеното си правителство в полза на транснационални корпорации.....ми *** там да работиш на 3 смени и да спиш на койки в заводите им
228
4
 
1
 
! Отговори
щирлиц преди 12 години
до247:ДНЕС злото броди по улиците.Колкото и да се напъваш да изкараш черното бяло,не можеш отрече достойнствата на отминалите 45 години.Да,имаше и доста изкривени и честно казано фалшиви неща,но това е проблем на реализаторите-не на идеологията.За сравнение:къде е днес Китай благодарение на"дървените налъми".Поне си напрегни правилно разсъждаващият си мозък и се наречи някак си.Приятен ден ти пожелава "един *** с овчарски ген".
227
2
 
4
 
! Отговори
za 254 преди 12 години
Списаревски е герой защитавал родината от агресори . Комуназите няма как да го разберат- те винаги са продавали България на измисленият СССР ( вечна му памят де)
226
1
 
1
 
! Отговори
Петков преди 12 години
Що му нашляпахте толкова минуси на 247 бе проклетници? Посочете ми поне едно невярно нищо в коментара!
225
0
 
1
 
! Отговори
Samo minavam преди 12 години
Извиняваите за правописните грешки,не виждам.
224
0
 
4
 
! Отговори
Samo minavam преди 12 години
Бомбандировките над София и коментара за американските летци.Защо никои не пише за героизма на 50 Български летци,Стоянов,Списаревски,Коюмджиев,Кралев,Топлодолски и много още.Имена увенчани със слава и доблест,които са влизали в сражение 20 към 1.Безродните ***,отиват при ген.Бюрюзов,коменданта на София и са малили да изсилят родителите на Списаревски.Изгонил ги е като кучета,***,тои се е сражавал за Родината си.Тези които построиха паметника на американците,са предатели,безродни.
223
0
 
1
 
! Отговори
Samo minavam преди 12 години
Бях писал,че Хитлер,легитимира *** и като ходят на църква да му палят свещ.Може да се провери,какво е била дипломатическата изолация на СССР,преди воината и да се прочете,речтта на Чърчил,която произнася на 22.06 1941 по ВВС.СССР,също така не е бил подписал,Женевската конвенция.Арогантността на германската армия и жестокост,накарва руснаците да изберат своя диктатор пред чуждия.В Белорусия и Украина ,ги посрещат с хляб и сол.От тук нататъка,победителите не се съдят.Кофти за нас,уви.
222
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не е редно в центъра на демократична държава, член на ЕО да има паметник на окупаторите, които наложиха тоталитарно и кърваво управление в държавата. Това е все едно роднини на убит човек да дигнат паметник във възхвала на убиеца му. А относно твърдението, че този паметник е пхроизведение на изкуството, намирам, че по-грозно и уродливо от този паметник е само осмоъгълния петохуй в градината на НДК.
221
3
 
5
 
! Отговори
Историко на 6 бири преди 12 години
Да стой ! Но да се добави плоча обясняваща,че е издигнат от червената хунта (1944-89) за благодарност към окупаторите ,които направиха от обирачите на мандри министри.И малките деца да ходя там и да се учат на История, а не на червенара боза по гоцевски дето е в учебниците.
220
2
 
6
 
! Отговори
Историко на 6 бири преди 12 години
Да стой ! Но да се добави плоча обясняваща,че е издигнат от червената хунта (1944-89) за благодарност към окупаторите ,които направиха от обирачите на министри.И малките деца да ходя там и да се учат на История, а не на червенара боза по гоцевски дето е в учебниците.
219
2
 
8
 
! Отговори
хитлер преди 12 години
паметник на поробителя на бг има в центъра на софия.трябва да се събори