За едната топла вода

Или защо живеенето в България е толкова трудно
Обновена: 3 авг 2011 17:06 | 3 авг 2011 07:00,
203
За едната топла вода
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

От сутринта ми е чоглаво. Първо мислех, че е от съседа с бургията, който явно я пуска преди кафеварката даже. За какво ли я ползва? Но е бургия, едва ли електрическата му четка за зъби издава този звук.

После реших, че ми е чоглаво, защото трябва да излизам. А дълго пътуване из София с градския транспорт през лятото не е любимото ми преживяване. Взимам си душ с ясното съзнание, че няма никакъв смисъл да го правя, защото неизбежно ще се къпя отново, като се върна. А и съм убедена, че ще съм от къпаното малцинство в автобуса. Спомням си, че наскоро един приятел написа във Фейсбук, че внимава никога да не върви срещу вятъра, особено ако има някой пред него. Упреквам се, че дали от възрастта, дали от времето (или мястото), в което живеем, но сме станали циници.

Пътуването в рейса надминава всичките ми очаквания. Освен на неповторимата комбинация от пот и готвено, мирише на разнообразен зарзават, полусварен в найлоновите торби. След три часа героично съм издържала да се добера до входната врата. Където разбирам защо именно ми е чоглаво от сутринта. Топлофикация любезно е помолила за извинението ми, че ще ме остави един месец без топла вода заради ремонт. Мигновените ми асоциации са с един мост в района на Франкфурт, който видях, като пътувах преди месец, и бях напълно убедена, че преди шест месеца го нямаше. Мост. Що за тръба е тая, дето ще се ремонтира или каквото там ще се ремонтира?!

Моментално е съставен кризисен план. Проверка в интернет на асортимента от бойлери на пазара. Най-близкият търговски обект. Известно време ровене за телефона на елтехника и след пълен провал – пак ровене в интернет за нов. След като загубих буквално цял ден да се боря със софийските реалности от всякакъв характер, ще загубя поне още два в ходенето за бойлер и уговорки с майстора. Всичко това, разбира се, струва похарчени пари и пропуснати ползи от работата, която бих могла да свърша.

Винаги съм се питала как е възможно живеенето в София да е толкова трудно, сложно и времеемко. София успешно може да се замени с който искате български град и изобщо да е метафора на България. Като се започне от придвижването, мине се през всякакъв вид институционални отношения и се стигне до пазаруването – сякаш всяко нещо трябва да е битка, да ти отнема сили и енергия, които би могъл да вложиш в далеч по-полезни неща.

И стигам все до един и същ отговор. Ние хората сме си виновни. Липсата на отношение е общественозначимо заболяване у нас, казано просто – не ни пука. Познавам, разбира се, много хора, на които им пука, които пишат писма срещу бездомните кучета в близкия парк, организират граждански протести срещу застрояване на градинките, вършат си работата с желание и професионализъм, в крайна сметка просто се опитват да живеят нормално и да възпитават децата си да бъдат честни и достойни хора.

Обаче се получава като на изборите – печели някой, а всички са недоволни и всеки пита кой гласува за него, защото аз не съм. Та и аз питам, като има такива хора, свестни хора, защо нещата са такива, къде са те, защо гласът им не се чува? А това, което аз все по-често чувам от тези хора, е „Довиждане”. За последната година емигрираха повече мои познати, отколкото по време на бума на емиграцията през 90-те. И то хора на средна възраст, образовани, с деца, постигнали определен социален статус и в никакъв случай – неудачници. Въпреки това зарязаха всичко с думите „Отивам някъде, където има полза от мен”. Където хората мислят като мен, където има правила и ред, където, ако работиш и си добър, имаш шанс да успееш. Където децата ми имат шанс да живеят нормално.

Ето, пак ми стана чоглаво. А всичко тръгна от едната топла вода...

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


203
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
152
6
 
1
 
! Отговори
до 153 преди 12 години
Ми Дона, като призоваваш толкова сърцераздирателно, че "... Трябва да се бориме за правата си,не да бягаме...", какво правиш 21 години като емигрант, и защо още си навън??? Айде връщай се де!? Ама не ти стиска, нали! Отдалеч лесно се приказва за "борби" и т.н. По-трудното е да съществуваш тук. Аз също заминавам съвсем скоро, защото просто това също трябва да се опита, докато съм работоспособен, а не защото тук не мога или не искам.
151
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
до 58,ей такъв мъж ако имам ще го убия с лопатата,*** селянин еиииии...
150
4
 
5
 
! Отговори
Стан преди 12 години
Към моментара 137: Да такава е реалната действителност на запад, НО ако успееш да заработиш толкова пари и да платиш всичките тези услуги, то получаваш качестено обслужвате! А тук какво е - плащаш малко ( но все повече) и получаваш НИЩО! Как да искаш да продължаваш да го правиш и как да се чувстваш полезен и на себе си и на обществото?
149
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Има спасение щом не и се живее на тая в София да отиде на село.А може и от там да е дошла и чак сега да е разбрала,че от релсите на трамвая ток не хваща...
148
4
 
5
 
! Отговори
НСС преди 12 години
ми да... я да помисля малко за Бъкингам.....аха сетих се!Ми да, Бъкингам е много кофти място, площада пед него е толкова тъпо ориентиран, че почти винаги слънцето ти блести в обектива. Много гадно място за снимки... Мамка му!
147
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Като си мрънкало и в Бъкингамския дворец да те настанят и там ще намериш за какво да мрънкаш!
146
6
 
7
 
! Отговори
Иван преди 12 години
Българската нация е болна в душата си - трагедия.
145
5
 
8
 
! Отговори
но комент преди 12 години
Стига с тия приказки за рая,където ще отидем като тука не ни харесва.Стягаш се, напрягаш мозък, мускули нерви за да изкараш максималното количество пари на което си способен.Дали тука или там-все тая.
144
2
 
15
 
! Отговори
an преди 12 години
ВСИЧКО КОЕТО СЕ СЛУЧВА В МУТРЕСТАНИЯ Е ЗАРАДИ ХОРАТА КОИТО СИ МИСЛЯТ ЧЕ ОЩЕ ЖИВЕЯТ В ТАТОВО ВРЕМЕ. АКО НЕ СИ ПРОМЕНЯТ МИСЛЕНЕТО И МАНТАЛИТЕТА ДРУГАРИТЕ МУТРО-*** ЩЕ СИ ЖИВЕЯТ БЕЗОТГОВОРНО И БЕЗНАКАЗАНО ОЩЕ СТО ГОДИНИ.ТОЧНО ОТ ТОВА СЕ ВЪЗПОЛЗВАТ ДРУГАРИТЕ. ТЕ РАЗБРАХА ЧЕ КАКВИТО И КРАЖБИ ДА НАПРАВЯТ ЗА КОИТО В ДРУГА ДЪРЖАВА НАРОДА ЩЕ ГИ УБИЕ С КАМЪНИ. ОСТАВАТ НЕДОСЕГАЕМИ. ТОЧНО ТОВА НАРОДА ТРЯБВА ДА ПРОУМЕЕ.БАЙ ТОШОВОТО ВРЕМЕ СВЪРШИ ПРЕДИ 21 Г. С ПРЕКЛОНЕНА ГЛАВА ВЕЧЕ НИЩО НЕ СЕ ПОСТИГА.
143
3
 
13
 
! Отговори
Дона преди 12 години
Коментара на 137 е невероятно точен.Моля ви не се заблуждавайте че, някъде ни чакат с отворениобятия и там е наистина рай.Нищо подобно,навсякъде независимо колко си интелегентен иобразован,способен специалист ,те третират като чужд.За застраховки,наеми заеми и други разноски,никойне споменава,защото всички само се хвалиме...Никъде не е розово,и знаете всеки камък си тежи на местото.Повярвай те ми, аз съм емигрант от 21 години.Трябва да се бориме за правата си,не да бягаме...
142
3
 
15
 
! Отговори
но комент преди 12 години
Отиде *** по света и зяпа богаташките квартали.И си мисли, чи той там ще живее, такива коли ще кара.пълна заблуда-социален статус не се променя с проманя в географското положение.Ако си на дъното тука, на дъното ще си и там.И ако някой си мисли, че там дъното ухае на рози-в голяма грешка е.
141
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
То ако беше само топлата вода с мед да я намажеш. Сега като авторката няма топла вода, ще и дойде после прекрасна сметка да се чуди от къде са и я измислили. За да и сложат бойлер, ще трябва да отсъства от работа, а после и на заплатата ще и се отрази. Поставянето на бойлера още дни-ще трябва да си вземе отпуск. После майстора ще каже, че му е нужна някаква част, но я има в еди кой си магазин и се почва ходене по мъките и т.н.
140
3
 
12
 
! Отговори
Great Expectations преди 12 години
Като чета подобнни публикации, си мисля, че си заслужаваме дереджето... Ако си ходил в чужбина и ти е харесало, едва ли може да очакваш, че като слезеш от самолета ще завариш нещо ново. Всичко е въпрос на управление на очакванията, едва ли автора на статията патува за първи път със софийския градски транспорт??? Който през лятото си е доста редовен и непретъпкан. Чоглаво ми е, че има хора, които си мислят, че ако им мирише на парфюм, ще се почувстват по-добре. Винаги има 2 страни на едно нещо...
139
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
имам роднини в Америка и в Кипър, там също си имат пролеми, дори мислят да се връщат
138
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Честно да ви кажа се изненадвам от всичките тези негативни коментари. Ако действително това е някакво мерило за обществените настроения изилиза, че трябва да си стоим, да се примиряваме с всичко и да мислим позитивно. И да правим повечко секс,та да сме удовлетворени. Преди месец пътувах за чужбина и реших на летището да потърся автомат за минерална вода. Тъй като не го намерих попитах в едно кафе, а сервитьорката ми заяви, че не чувствала длъжна да ми го показва. За такива неща става дума!
137
5
 
2
 
! Отговори
НСС преди 12 години
до 140,Виждам, че показваш логична мисъл ама сетне извода или предположението ти не е вярно! Нали ако ти кажа, какво ще правя и от къде ще имам доходи, хиляди покорители на София ще скочат пак да я превземат. Няма да се издам!
136
12
 
7
 
! Отговори
до Ралица Ковачева преди 12 години
Не ти харесва -Чао!Кво ме брига че приятелите ти са емигрирали,или,че бойлера ти е за смяна?Аре у лево!Щом не ти харесва-Чао!Да не си мислиш.че всички са такива *** като теб и се занимават с битовизми,защото са самотни като теб и са без мъж?Айде изчезвай!*** ревлив!
135
5
 
12
 
! Отговори
но комент преди 12 години
Хубавият живот в Америка е с годишен доход над 200 хиляди долара.който смута че може да ги изкарва-да върви.Другите да си седат на задниците, щото после нвръщането е трудно, ако не и невъзможно.
134
3
 
13
 
! Отговори
Дедка преди 12 години
Аз предпочитам да решавам дребните битови проблеми без много суетене, да се радвам на хубавите неща, да оценявам това, което имам и да се радвам на живота. Истината е, че песимистите си остават нещастници, където и да отидат. Познавам много хора, които емигрираха и, повярвайте ми, повечето продължават да са нещастни, защото негативизмът е вътре в тях, той не идва само от средата, а е цялостна нагласа. Мърморкото си е мърморко, ако ще и в рая да отиде. Научете се да се радвате, по-лесно е!
133
10
 
11
 
! Отговори
Гларус преди 12 години
На много места по света съм живялмного п*тки съм еб***л, доволна жена досега не съм видялвсички мрънкат , нещо им липсва, нещо ги сърби, нещо им мирише, все нещо не е както трябваи винаги не те, а някой друг виновен