Още 2 г. живот за маршрутките в София

Общината ще контролира колите с GPS системи
Обновена: 14 ное 2011 07:06 | 14 ное 2011 07:06,
46
Още 2 г. живот за маршрутките в София
Снимка: архив Булфото

Поредната шумно обявена идея за реформа в столичния градски транспорт се отлага. Общината се отказа от намерението си да замени "отживелите" маршрутки с удобни малки автобуси.

До две седмици ще се пуснат конкурси за подновяване на договорите на маршрутните превозвачи за още 2-3 години, обясни пред в."Сега" зам.-кметът по транспорта Любомир Христов.

В момента маршрутките се движат по 15 линии, след като договорите им бяха удължени до края на годината. През лятото от общината бяха категорични, че до Нова година ще има нови конкурси за довеждащ транспорт с малки автобуси, климатик и достъпни за хора с увреждания и майки с колички, които да спират на определени спирки, а не както маршрутките "където си искат".

Сега кметството ще изиска маршрутките да се оборудват с GPS системи, за да може да контролира работата им. "Получаваме много имейли с оплаквания, че в извънпиковите часове маршрутките не се движат изобщо или че променят сами маршрутите си", обясни Христов.
 
Превозвачите, които пускат по-малко от договорения брой коли по дадена линия или не спазват маршрутите, ще бъдат санкционирани.  Превозвачите освен това ще са с нови разписания и променени трасета.
 
Идеята маршрутките да не спират, където искат пътниците, а на определени спирки, все още се обсъжда, но мненията на хората били по-скоро негативни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Превозвачите, които пускат по-малко от договорения брой коли по дадена линия или не спазват маршрутите, ще бъдат санкционирани"Добре познатата заканителна форма, която естествено никои няма да спазва. Идеята е и двете страни да лапат, а пък пътника никои не го интересува. Колкото и да се хвалят, колкото и да ни убеждават, ние сме си просто една ш***на държава.
25
2
 
5
 
! Отговори
До 24 преди 12 години
Пак обърна нещата както на теб ти изнася което само доказва правотата ми!Ти защо спираш например на спирка на градският транспорт.И за това ли аз съм виновна?Чао, че ми писна да казваш на бялото черно и обратното.
24
6
 
41
 
! Отговори
до 21 преди 12 години
Типичното българско лицемерие - да има ред, ама за мен да не важи! какво значи да спре шофьора "Ако е удобно"?? Не съм видял маршрутка да подмине някой махащ, защото там е забранено спирането! Маршрутките НИКОГА не спазват правилата! Какво значи "Ако е удобно"??? - Ти как си плащаш тока, водата, кредитите? - Ако е удобно ли? :) Има си правила! Маршрутките не спазват правилата и са опасни за хората и не ми пука дали на теб ти е удобно :)
23
2
 
7
 
! Отговори
До 22 преди 12 години
Казах ,че те друса нервата.Не не съм шофьор, нямам лична кола и не ме интересува кой какво прави , след като аз не отговарям за всички а само за себе си!Това ,че някои правят грешки и пречат на движението пак не е по моя вина.Аз се съобразявам дали може да се спре или не.Шофьора решава къде и как да спре.И каква вина имам аз в случая?Хайде ще те оставя на нервите ти, защото аз тръгвам за работа и то не с маршрутка!
22
7
 
7
 
! Отговори
до 21 преди 12 години
То е ясно мадам, че хабер си нямаш от правила за движение..да не говорим за ред. Маршрутките не спират само за да слезеш, те спират и да се качиш! И да ми кажеш сега, че заставаш на пътя да спреш маршрутка, като преди това си отишла до началото на кръстовището за да се убедиш, че там няма знак "Забранено спирането" ще бъде чисто лицемерие! :) Не си била ти от страната на нас - нормалните водачи, да видиш какво е да ти се пречи да караш заради такива като теб и шофьорите на маршрутки :)
21
9
 
15
 
! Отговори
До 19 преди 12 години
Казвам, да спре еди къде си , ако е удобно!!!И нещо някой ако те е изнервил не си го изкарвай на мен понеделнишки!А в маршрутка със 25 човека изобщо не се качвам.Пий едно валерианче и се успокой!!!п.с. не всеки може да си позволи да си има лична кола в която да се вози сам.Защото задръстванията ги правят тези които са по 1 човек в кола, а аз вина за това нямам.
20
4
 
7
 
! Отговори
пешеходец преди 12 години
От пешеходците съм, но според мен трябва да се въведе малко ред - да се определят спирки, на които да спират, да има някакво разписание, да се дават билети и да не се качват повече хора от броя на седалките +6/7. Не може на кой където му кефне и да иска да слезе или да се качи - та има места където през 30м спира маршрутка. А за цените - дали ще си вземеш маршрутка или ще ползваш 2 автобуса/метро е същото като цена (не забравяйте билетите за 2 транспорта в рамките на час и половина за 1.50лв.)
19
7
 
4
 
! Отговори
до 16 преди 12 години
Аууууу...:)...колко сме лицемернииии...:)))) Значи какво излиза - ти следиш пътните значи по време на пътуването и казваш на шофьора на маршрутката къде да спре (за да не се нарушават правилата :) ).. И ти и лелките, каките и останалите мазохисти дето сте се наблъскали вътре на 5 кв.м. площ 25 човека :) Значи съм се объркал - ти мислиш за останалите! Не си Бай ***! :)
18
1
 
4
 
! Отговори
До 17 от 13 преди 12 години
Казах го по надолу същото .Но този от 15 разрал недоразбрал си съчини историята за Бай *** и ми я натрапи, измисляйки си разни нещо които не съм писала!
17
3
 
8
 
! Отговори
13 преди 12 години
Според мен са необходими, пък и са евтини.Нека само да спазват правилата!А да спират на спирки е безсмислено - за това си има градски транспорт!!!
16
2
 
5
 
! Отговори
до 15 преди 12 години
да съм казала, че трябва да спре насред кръстовище.Не си измисляй а чети!!!Нито пък съм казала ,че някой го "подтиква"А пък с шофьор въоще не говоря освен да кажа ,къде искам да сляза.
15
4
 
12
 
! Отговори
до 13 преди 12 години
То е ясно, че като типичен български Бай ***, ще искаш на теб да ти е добре, а на 100 човека около теб да им е зле :) На теб ти е удобно да спре маршрутката на средата на кръстовището и 10 коли да не успеят да минат, да стане катастрофа, да се има задръствания и т.н.... Даже си мисля, че не само шофьора на маршрутката трябва да бъде глобяван за действията си, а и пътниците, които са го подтикнали да наруши правилата (да не говорим, че нямаш право да разговаряш с водач по време на движение)
14
4
 
5
 
! Отговори
Хм преди 12 години
еееееееееееееееееей ***.а ви герберска!!! И вие ли го поехте на Краус!? Разбрахте ли се за кинтите? Намазахте ли ръчичките? Деееее..а вашта...Колко още ше търпиме свинете незачитащи ни знаци, ни правилници? Колко още ще гледаме как ченгетата се правят, че гледат в небето когато свинете с маршрутките нарушават всички правила? Колко още *** ше бият спирачки където им падне за 1 левче?Колко, а? Ясно - докато ви мажат ръчичките и *** - толкова! Народа кучета го яли...
13
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
до 10 и защо ми е да спира на спирка?Маршрутката е за това да спира където ти е удобно, а не където му е кеф на шофьора или където някой си е решил,че ми е удобно !!!
12
2
 
2
 
! Отговори
до 10 преди 12 години
Да, има ги в Истанбул, аз съм се возил, но нямат нищо общо с българската версия :) Там т.нар. маршрутки спират само на спирките :) Всъщност те представляват малки автобуси, а не пътнически микробуси
11
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тези маршрутки явно са собственост на някоя голяма клечка, щом правилата не важат за тях.. Разминавал съм се с маршрутка с един светещ фар, която мина покрай полицаи спрели точно по тази причина - да глобяват за неработещи фарове. - Никаква реакция от страна на полицаите въпреки че я видяха.. Иначе в този си вид маршрутките са много опасни и вредни за движението в София - в това всеки шофьор се е убедил!
10
8
 
5
 
! Отговори
перун преди 12 години
Маршрутките да се махат. Само в София и Инстамбул ги има. В нас са за бизнес на "някои". Явно са свършили "работа" покрай изборите и им дават мандат до следващите. Тогава пак ако "слушкат и гушкат" може да има още 4 годинки. Цирка е пълен! 22 години стигат! на 24-тата трябва да се изрине цялата ***!!!!!
9
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Странно защо не се коментират опитите да се наложи отвратителната такса електромер. Явно сеге след изборите правителството разчита на късата памет на българина!!!
8
3
 
2
 
! Отговори
НСС преди 12 години
е да де, ама няма да се случи твоята мечта!
7
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Абе, вие пишещите май сте с коли !?На мен например ми трябва понякога маршрутка.Стига да има в посоката в която пътувам.Няма лошо в маршрутките, стига да спазват правилата и да не качват 100 човека на мястото на 15 !И да дават билети вместо да слагат парите в джоба си!