Следим комшията с термокамера дали краде топло

Техниката заснема откъде и как изтича топлината в апартаментите
28 фев 2012 20:45, Красимир Ангелов
162
Следим комшията с термокамера дали краде топло
Специални термокамери ще борят кражбата на топло. Снимка: Архив Булфото

Клиентите на "Топлофикация София" вече ще могат да ползват термовизионна камера за обследване на сградите, в които живеят, съобщават от дружеството.

За целта обаче е необходимо решение на общото събрание на етажните собственици, искане за техническа проверка на съответната сграда и заявление за термовизионното сканиране до "Топлофикация София".

Термокамерата заснема сградите отвън, като на снимките ясно личи къде от фасадата има най-голямо излъчване на топлина и съответно изолацията е неефективна.

Тези места са оцветени в ярко жълто и "греят", докато местата, където няма топлинно излъчване или то е съвсем слабо са оцветени в тъмно-виолетово.

По този начин дистанционно може да се установи къде има включени отоплителни тела, както и дали те са свързани с вътрешната отоплителна инсталация.

Чрез термовизионното обследване се показва откъде и как "изтича" топлината в жилищна сграда, къде е нужна изолация и доколко качествена е съществуващата, посочват от дружеството.

От Топлофикация допълват, че данните от камерата ще помогнат и при засичането на нерегламентирано ползване на топлинна енергия в сградите и могат да послужат като основание при проверки в рамките на етажната собственост.

Абонатите, които биха искали да се възползват от технически екип и обследване с термовизионна камера могат да получат повече информация на телефон тел. 958 22 25, посочват от дружеството.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


162
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
110
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Болшинството от вас изобщо не разбират какво плащат и как се начислява!Измерва се общия топломер в мазето. Входа трябва да плати измереното. После се отчита по апартамент и общото в определен процент се разделя на измереното. Така получавате цената за единица топло и тя е различна за всеки вход. Остатъка се разпределя според кубатурата. В този остатък се виждат кражбите. Ако някой е на нула ,но остатъка или сградната инсталация е над 50-60 лв ,то във входа поне един краде. Сумата става все по- голяма зависимо от това колко души крадат. В един момент някой с изключено парно плаща над 150 лева месечно ,но и крадеца плаща толкова. На крадеца му е добре и у тях ходят по тениски ,а честния мръзне на студено и му плаща топлото от общото. Простичко написано това е системата. Топлофикация никога не губи. А да се спрат кражбите може само ако входа спре парното. Точно поради огромния процент на блокове спрели парното , Топлофикация се опитва да си върне клиенти с някакви мижави обещания ,без Законово право. Кой се съгласи и се мине- мине ,който не да купува климатици.
109
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
От два сезона целия вход отказахме парното и сме на климатици. Плащам за тристаен ток за най- студените месеци най- най максимално 140 лева. Имам два климатика и едната стая е с духалка. Единия климатик покрива хола и понеже е преходен стаята до него а другия кухнята която при мен е доста голяма. На парно е най- добре е най- евтино само тогава когато НЕ ТЕ КРАДАТ съседите. Ако те сменят радиатори или са слоили тръби под пода ,плащат само общото ,но то става огромна сума , при нас беше над 250лв
108
10
 
3
 
! Отговори
До мими преди 12 години
Ще плащаш мими! Плащаш не толкова за тръбите, а за това, че в апартамента ти е много по-топло, защото в сградата има парно. Защо се буташ да живееш в сграда с парно, като не го искаш?!!!! Бягай някъде без парно, топли се както ти е на душа угодно и пей сърце! Но не, не искам парно, но искам да съм в сграда с парно.
107
1
 
8
 
! Отговори
мими преди 12 години
Моите радиатори са откачени, но въпреки това плащам за тръбите които минават през апартамента ми. Някой може ли да ми каже защо трябва да плащам за въпросните тръби и до кога? Отговора е ***, винаги ще плащаме, нали трябва да взимат бонуси
106
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Нормалната сметка за януяри 2012 би трябвало да е около 2 лева за квадрат,т.е.апартамент от 60 квадрата би трябвало да плати около 120 лева.Това за температура около 21 градуса.Който иска по-топло,ще плати повече.Ако сметката за парно/без топлата вода/ е повече,има голямо съмнение,че съседите ви крадат.Разбира се по-голямата сметка може да се дължи на други неща - неуплътнен апартамент,студени стени,подове и тавани - външни или съседни неотоплявани апартаменти.Топла вода около 7-9 лв на кубик.
105
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ей насрахте се топлофикационни *** бе, насрахте се !
104
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Цената на парното изобщо не зависи от топлозагубите при преноса на топлото или да кажем от кражбите ала Вальо Топлото. Плащаме за парно на цена малко по-ниска от цената, която бихме плащали за друг вид отопление и затова не се отказваме от парното. Винаги са ме удивлявали тези, които смятат, че ако Топлофикация намали загубите при преноса, щяла да падне цената на парното. Проблемът наистина е в съседите. Ако успеем да премахнем кражбите, ще плащаме 20-60% по-малко за парно.
103
7
 
1
 
! Отговори
до шоп преди 12 години
не хората от провинцията пестят и се греят на въглища и дърва.в нашият вход кореняците софиянци са свикнали парното да им е по 15 лв. и да получават софийски както по тошово време е няма вече.и въпреки това парното е по-евтино и по-удобно от печките.да живеят вечно недоволнитеу и свикнали на привилегии столичани.
102
1
 
7
 
! Отговори
Обективен преди 12 години
Смешното е, че всъщност Топлофикация не би трябвало да се меси в нашите междусъседски взаимоотношения. Топлофикация си докарва топлото до абонатната, а после ние би трябвало да си го разпределяме как да го ползваме и как да го плащаме. Проблемът е, че като нямаме пари ще се изпокараме и затова умниците взели та сложили в закон как да се плаща. -Всъщност специално за парното си има просто решение - плащане според кубатурата, какти си беше преди. Сега плащаме за една услуга, а получаваме друга.
101
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
А аз предлагам да се спретне направо един пилотен проект с НАСА и те от космоса да заснемат номера на сменяния от комшията радиатор. Както и топлината му. И да повишим таксите с още поне 1000 %. Щото винаги са ни броили само като овце за стригане.И вместо да ни обясняват физиката за 8-9 ти клас, да вземат и си насочат камерите към трасетата на магистралните топлопроводи - то май камера не ни трябва! Липсата на сняг и свежата зелена трева отгоре им са повече от достатъчни. А и това го плащаме!
100
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Важно е да се следим! Да се дебнем! Да оскотеем окончателно! Да се насъскаме един срещу друг! ДА НЕ СМЕ ЕДИННИ!А топлофикацията да си модернизира производството на топлинна енергия, да си вдигне КПД-то и тогава ще паднат сметките.........Хем ни ограбват, хем и ще ни манипулират!
99
1
 
7
 
! Отговори
иван преди 12 години
начина е простичък за решаване на проблема-топлофикациите излизат от жилищата и тръбите им минават през общите части-който иска ги ползва,който не иска -нчма да плаща задължителна такса разпределение.
98
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Поредната пълна глупост. Отново някой си прави сметката да си напълни гушата с нововъведения. Има много *** начин. Драстично сваляне на цената на парното и тогава всички в блока ще се включат и топлофикация ще е на голяма печалба. Има еврейски принцип: печели от оборота, а не от цената. Няма ли един умен човек в тая топлофикация? Бяха апарати за изкуствено дишане, бяха жълти жилетки, бяха смяна на номера, бяха смяна на лични документи. Стига, не се ли наядохте?
97
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"По този начин дистанционно може да се установи къде има включени отоплителни тела, както и дали те са свързани с вътрешната отоплителна инсталация."Съгласен съм с първата част на изречението , но втората е абсолютна глупост!Отоплението може да бъде от друг ЕЛ. уред и ли печка на твърдо гориво!Решението е фалит на Топлофикация и всеки да се спасява , кой както може!
96
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Хората светят като крушки, видно е че те имат със своите 36 градуса температура доста по-висока отколкот от радиаторите на крадливата и престъпна ТЕЦ!
95
20
 
6
 
! Отговори
Шоп преди 12 години
Смея се на всички зомби, които се напъват да се греят с климатици и други подръчни средства само от инат. Няма по-удобен и евтин начин от централното парно, но всеки ***, който си купи апартамент в София, почва да плюва по Топлофикация. Ми докрай си кюмбето от провинцията и събирай съчки и шишарки, ***...
94
0
 
5
 
! Отговори
jitan преди 12 години
Ами ако съседите ми правят бурен секс та се вдига чак пушилка,термокамерите каква ли излъчваща жега ще отчетат ???????????
93
1
 
5
 
! Отговори
21 преди 12 години
Имам съмнение, че потребителите плащат парното и на държавните институции, знае ли някой ДКЕВР какъв процент общо потребление плаща????
92
3
 
6
 
! Отговори
Варненец преди 12 години
Ако наистина спрат кражбите на топло, сметките ще паднат с около 40%, но тука в България е абсурд това да стане.
91
5
 
8
 
! Отговори
ЗНАЕЩ преди 12 години
БЪРЗ СЪД ЗА СЪСЕДИТЕ -КРАДЦИ И СТИГА СТЕ СЕ ОПРАВДАВАЛИ С ТОПЛОФИКАЦИЯ -ВИЕ КРАДЕТЕ ,А ИСКАТЕ ДА Е ЕВТИНО ...!!!...И ИЗОБЩО НЕ СТЕ НАЯСНО -ТОВА Е СКЪПА УСЛУГА И ТЕЗИ ДРЪНКАНИЦИ ЗА ФАЛИТ -ТОВА ГО ИСКАТ НЕКОРЕКТНИТЕ ПЛАТЦИ ,ТА ДА ИМ СЕ ОПРОСТЯТ СМЕТКИТЕ ,АМА НЕ Е ТАКА -ДОРИ И СЛЕД ФАЛИТ ТОПЛОФИКАЦИЯ ПО ЗАКОН СИ СЪБИРА ДЪЛГОВЕТЕ ОТ НЕПЛАТИЛИТЕ ПАРНОТО СИ ...!!!