Махат паяците от "синята зона" на София

Ще плащаме по 2 лева за паркиране в "синя" и по левче за "зелена" зона
Обновена: 5 мар 2012 19:14 | 5 мар 2012 19:14, Красимир Ангелов
111
Махат паяците от "синята зона" на София
Снимка: Булфото

Паяци няма да вдигат колите от "синята" и "зелената" зона в София, освен ако колите не пречат на движението, реши на свое заседание транспортната комисия в Столичния общински съвет.

На нарушителите ще бъдат поставяни скоби и те ще трябва да платят 30 лева за тяхното премахване.

Всеки следващ час със скобата ще струва по още два лева. Ако до края на работата на платената зона не се заплати глобата,  санкцията автоматично скача до 60 лева.

Управителят на Центъра за градска мобилност Николай Костов обясни, че е разработен специален софтуер, с който нарушителите с поставени скоби ще получават кратко съобщение за поставената скоба.

Иначе по 2 лева на час ще трябва да се бръкне всеки жител и гост на София, който реши да паркира в „синята зона“ в града. Тарифата за т.нар. "зелена зона" пък ще бъде левче.

От 8.00 до 19.00 ч. ще бъде времетраенето на двете бъдещи зони за паркиране.

Стикерът, който дава право за паркиране на живеещите в синя зона, ще е 15 лв., а за зелена - 10 лв. Годишните такси пък ще са съответно по 150 лв. и 100 лв. За втори автомобил тези цени ще са двойни, решиха общинските съветници от транспортната комисия.

Идеалният център на столицата ще е синя зона, а неговата периферия - зелена. В синя зона ще влизат и пространствата около НДК и Медицинска академия, които първоначално бяха предвидени да влизат в зелената.  Синя зона ще има и около ИСУЛ.

Комисията одобри и предложение цената на еднодневно паркиране в бъдещите буферни паркинги на метрото при ползване на метрото да бъде четири лева. Цената за час паркиране без ползването на градския транспорт ще е един лев.

Решенията на комисията предстои да се одобрят на заседанието на Столичния общински съвет на 8 март.

Съветниците решиха още "Служебният абонамент" да е десет процента от всички паркоместа в "синята" и "зелената" зони.

Председателят на комисията по транспортна инфраструктура Радослав Тошев обясни, че има предложение "служебният абонамент" пред хотелите, увеселителните заведения и банките да е 24-часов.

Тошев поясни, че контролът по неправомерното паркиране ще се осъществява от денонощно дежурството на репатриращите автомобили.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


111
Още по темата: синя зоназелена зона
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
0
 
2
 
! Отговори
Аз преди 12 години
А някой знае ли какво ще стане с хората с увреждания, които ходят на работа с колата си, тъй като не могат да се качат в автобус или трамвай? Помислено ли е за нас или трябва да напускам?!? Изобщо управляващите в момента интересували ли са се как е решен въпроса в Европейския съюз?
71
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Добре де, преди време бяха обещали т.нар "буферни паркинги" на метрото да бъдат безплатни за тези, които ползват метрото. Сега цената стана 4лв за ден ?!?!? Да им е** м****** !
70
16
 
2
 
! Отговори
хм преди 12 години
Аман от мрънкащи авантаджии. Като искате да живеете или работите в центъра или си плащайте скъпо за паркинги и гаражи или полжвайте "градски транспорт" или си постройте гараж или ползвайте таксита.Освен това в Букурещ е безплатно - заповядайте там.
69
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Дойде пролет ! Настана време да ги стрижеме тези магарета,-синя зона 2 лв зелена зона 1 лв. дишаш въздух 3лв.и така нататък.
68
1
 
5
 
! Отговори
данъкоплатец преди 12 години
Интересува ме , защо изобщо трябва да има служебни паркинги пред увеселителни заведения ? Може ли Радослав Тошев да даде разумен отговор , какво налага това ? Може би , заради удобството на мутрите !
67
0
 
5
 
! Отговори
авто преди 12 години
Е да ама паркинги и гаражи няма, само обществени и частни сгради. И то не само в центъра, а и в крайните квартали. На 1 парко място се падат над 30 "легла" или работни места. Така че има 3 варианта:- да се съборят по-голямата част от всички сгради в София и да се заменят с оптимизирани за паркиране такива- да не се ползва кола или да се ползва скъпо- да не се живее в София
66
1
 
9
 
! Отговори
Аз преди 12 години
А как ще паркират хората, живущи в тази зона? От 2009 г. съдът е отменил наредба на общината в частта й за паркиране с платен стикер. И господа съветниците, както и усмихнатата кметица не са си мръднали пръста да направят нещо по въпроса, като предложат друго решение. Сега живущите разчитат на талоните си, но без регламентация са изложени на произвола на служителите.Добре е, че няма да им вдигат колите с паяци (макар, че винаги могат да кажат, че се пречи на движението), но ще ги одрусват с 30 лв за скоба + 2лв на час!? Т.е. пак ще събират същите пари, но няма да имат разходи за паяците.Подобни решения, както и предстоящата сесия са нагледен пример за непрозрачността на работата на общинския съвет, който по такъв въпрос, засягащ почти всички софиянци и гости на София не го епоставил на публично обсъждане и не е взел становището на гражданите!
65
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Обмисляли се и големи отстъпки:-едно синьо око-40 процента-две сини 60 процента-едно синьо-зелено 20 процентаи така нататък
64
2
 
7
 
! Отговори
nue преди 12 години
има ли вече организирани протести? тоя номер НЯМА да мине! ще летят павета!
63
2
 
15
 
! Отговори
DDD преди 12 години
Аз пък бях супер изненадана, когато в центъра на Букурещ си паркирах колата на безплатен паркинг. Спрях 3ма човека за да питам къде се плаща, докато наистина се уверя, че е безплатно. Та, питам, къде са нашите безплатни паркинги?!
62
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
2лв синя зона, левче зелена, пийсе стинки за оранжева, двайстинки за жълта, десетстинки за кафява и така до края на цветовата гама.Очаквайте скоро да плащате и за цветовете в прогнозата за времето, цветовете на флаговете по морето и т.н.Що е цвят - да се плаща за него.Хубаво е да плащаме ама трябва да се осигурят и безплатни паркинги (истински паркинги, а не участък от пътя, на който да викаме "паркинг")
61
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Целият проблем с паркирането идва от тъпия градоустройствен план и липсата на подземни паркинги. Около София има предостатъчно терени, за да се разшири града, но нагъчкаха сума ти нови сгради по центъра и уж престижните квартали, за да лапат от продажбите и разрешителните.
60
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Едно дете, ако не го нашамариш ще продължава да си прави каквото иска! А като порастне, дори ще те хвръли на улицата! Изглежда е дошло време за шамаросване! Може би трябва да се замисляме вече за едно "презареждане"...
59
3
 
4
 
! Отговори
до 74 преди 12 години
Радко... ще не се върнеш там от където си излязал преди известно време?....
58
4
 
4
 
! Отговори
Радо преди 12 години
За повишаването на цените, дори може повече, но първо да се направи изцяло метрото, както и прилежащата инфраструктура. Всички искате зелени паркове, искате да няма дупки по пътищата, искате хубави тротоари ,ама не искате да плащате. Е няма как да стане от нищо нещо! И не ми се обяснявайте какви били заплатите "там" , заплатите зависят от бизнеса и хората, а не от държавния регулатор !
57
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Абе хора вие луди ли сте бе?:) - Как ще плащате повече, какви ги говорите! На вас вдигнаха ли ви два пъти заплатите? Намалиха ли цените? Смъкнаха ли ви данъците? Горивата? Какви глупости дрънкате!!!
56
0
 
15
 
! Отговори
Камен преди 12 години
Тези предложения биха били добри ако имаше адекватен градски транспорт. Бих бил "за" тези предложения ако трите линии на метрото вече бяха готови и хората можеха да се придвижат бързо и удобно до центъра, а в крайните квартали имаше изградени нормални паркинги, където да си оставиш колата до метрото. Но при положение, че за да стигна до центъра трябва да сменя два раздрънкани, влачещи се автобуса и това да ми отнеме поне два пъти по-дълго отколкото придвижването с колата не съм съгласен.
55
1
 
5
 
! Отговори
atanas преди 12 години
да им ... цялата налична ..... майна
54
1
 
2
 
! Отговори
Иван преди 12 години
67- простия си ти !!! Ходи да д... на хамстера , *** ! Герберчетата ги ненавиждам , ама за кумунягите искам забрана и доживотен !
53
2
 
3
 
! Отговори
до 64 преди 12 години
Ами стой си у вас и цъкай по каналите и гледай мутрата на твоя премиер! А ако пък си гласувал за Фандъкова, изобщо не ти е мястото в тези коментари!