С 2% по-високи сметки за рекордно студения февруари

64% от абонатите в София ще платят до 150 лева
Обновена: 14 мар 2012 16:15 | 14 мар 2012 16:15,
42
С 2% по-високи сметки за рекордно студения февруари
Тези, които ползват парно, а декларита нулево потребелние, товарят съседите. Снимка: архив, Булфото

Заради рекордните студове февруарските сметки за топлинна енергия на столичани са средно с 2% по-високи спрямо тези за януари.

Това сочат данните на Изчислителния център на „Топлофикация София”, съобщиха от дружеството.

Данните на НИМХ към БАН показват, че средномесечната денонощна температура в София е била -3,4 °C, с което този февруари се нарежда на трето място в статистиката на най-студените месеци февруари от 36 години.

За миналия месец компанията е доставила на абонатите си 605 390 МВтч топлинна енергия, което е с 2% повече спрямо януари 2012 г., когато потреблението на столичани е било 591 219 МВтч.

Близо 64% от абонатите на дружеството ще получат сметки за февруари 2012 г. до 150 лв.

Изчисленията са правени според прогнозните дялове на абонатите, определени по реалното им потребление от предходния отоплителен сезон или заявени от самите потребители.

Окончателните индивидуални сметки за топлинна енергия ще бъдат ясни след отчитането на уредите в жилищата на абонатите в края на отоплителния сезон и изготвянето на изравнителните сметки.

Тогава тези, които са консумирали по-малко енергия от определения им прогнозен дял, и са платили повече, ще си получат парите обратно.

Абонатите, които са заявили нулев прогнозен дял, но са запазили обичайното си потребление, трябва да знаят, че през зимните месеци тяхната консумация на топлинна енергия на практика се плаща чрез сметките на съседите им, напомнят от дружеството.

Експертите на „Топлофикация София” изготвиха модел, в който на базата на ежемесечни реални отчети на консумацията в една сграда, експериментално бяха заложени нулеви прогнозни дялове за два апартамента, въпреки че там се запазва характера на потреблението.

Това автоматично увеличава дяловете на останалите съседи и съответно месечните им сметки с до 50%. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ужас.... 800 лв сметка за парно. Добре, че не живея в къща... :S
17
1
 
11
 
! Отговори
Мнение преди 12 години
До 16, не не е дворец, но все пак е къща. Но това, че радиаторите са студени, това няма значение. Пишат гадовете, колкото им скимне.
16
1
 
8
 
! Отговори
123 преди 12 години
ХА - А ПЪК АЗ ОТНОВО НЯМА ДА ПЛАТЯ - ИЗМАМНИЦИ ГНУСНИ ПИЯВИЦИ
15
0
 
4
 
! Отговори
до: Мнение преди 12 години
Ти да не отопляваш дворец, че ти е толкова висока сметката?!
14
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
АКО НЕ БЯХА "рекордно ниски температури". дали и сметките щяха да са с 2%по-ниски?
13
2
 
19
 
! Отговори
Мнение преди 12 години
Сметката ми за януари беше 715лв. Сега още 2%. Не е много повече, но защо януарската сметка ми е 30% по висока от декемврийската? Елементарно, дерат ни на живо. Тока произвеждан от ТЕЦ-а къде изчезва, а? Я журналята с мазни усмивчици, да питат отговорните люде. Ама не смеете, че може да ви истинат топлите места на които сте се намърдали и лижете *** ***, все едно не живеете в тая държава. Позор за 3-тата власт.
12
7
 
2
 
! Отговори
Колю Парнаджията преди 12 години
Всичко е точно, не мучете. Квото е влязло, това е излязло.
11
1
 
3
 
! Отговори
румен овчаря преди 12 години
сметки верно са ниски ами да не се оплаквате щото имам още един бушон като ВАЛЬО ПОРНОТО!
10
2
 
31
 
! Отговори
777 преди 12 години
НЕЩАСТНИЦИ ПРОДАЖНИ ***!!! КОЛКО ВИ ПЛАТИ ТОПЛОФИКАЦИЯ???150ЛВ. ПЛАТИХ САМО ЗА ТОПЛА ВОДА И СГРАДНА,ПРИ ИЗКЛЮЧЕНИ РАДИАТОРИ .ТОВА ЗНАЧИ ,ЧЕ ХОРАТА МРЪЗНАТ ЗА ДА НЕ ГИ РЕКЕТИРАТ. ДА МИ Е ЖИВ И ЗДРАВ РАДИАТОРА И ДУХАЛКАТА .ОТ ВАС ПО ПРОДАЖНИ *** НЯМА !!! НЕЩАСТНИЦИ !!!ПИШЕТЕ ИСТИНАТА, СНИМАЙТЕ ИСТИНСКИЯТ ЖИВОТ, НО НЕ БИ ,КУКЛИ НА КОНЦИ.ОЩЕ ЛИ СЛЕДВАТЕ ДЕВИЗА: ,,КОЙТО ПЛАЩА ТОЙ ПОРЪЧВА МУЗИКАТА,,. *** ТАКИВА!!!
9
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Кога ще погнете чез,мез и третият мошеник за различните настройки на електромерите,в различните градове и региони на БГ.
8
0
 
9
 
! Отговори
Чужденец преди 12 години
И сега пак само ще псувате, но няма да предприемете никакво действие. Затова пак ще ви отупат.
7
0
 
21
 
! Отговори
Иван Иванов преди 12 години
Хайдеееееее почвайте ниииииии. Яка сеч ще падне и този месец. Давайте, давайте, давайте другари убийте ни всички и ни изгорете публично на кладата белким се задоволите канибалския нагон. Ток, вода, парно, бензин, храна и т.н. газ до дупка другари ние все още дишаме, нооооо по-бързо давайте, че вече много от нас умряха, а други са на смъртен одър. *** и проклетата държава та тя мрази всичките си поданици освен, ако не са убийци и мутро-***...Бог да пази България моята Родина и Майка...
6
1
 
15
 
! Отговори
Посредника преди 12 години
Решението е всички да декларираме нулево потребление и да плащаме при изравняването. Така няма да товарим съседите.
5
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Това е топлофикация е чисто изнудване на принципа "няма не искам". Ако не искате да ползвате услугата им, НИКОЙ не може насила да ви накара да я вземете - не плащайте! 100% ще ги осъдите.
4
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
И що трябва съседите да се карат помежду си? Да си търси загубите Топлофикация от некоректните. Самостоятелно отчитане на апартамент и тва е, не ми пука какво показва някакво си общо сметало долу в мазето. Как с електромерите няма проблем? Не плащайте хора, вече ги осъдиха, че не могат да товарят с измислени мощности коректните платци.
3
0
 
6
 
! Отговори
пеев преди 12 години
моята беше доста по-висока
2
0
 
34
 
! Отговори
Днес преди 12 години
Имам парно в апартамента, но се топля на ток, не го ползвам и получавам сметки от 90 до 140 лева. Това ако е нормално ти здраве му кажи.
1
2
 
0
 
! Отговори
брадваро преди 12 години
па подкара с тъпизмите:))ама продължава да не ясно кой ще плаща за тарикатлъка ти.