Бояджийска няма да си ходи, кметицата не я пуска

Зам.-кметицата отдавна искала строги мерки за бездомните кучета
Обновена: 10 апр 2012 14:46 | 10 апр 2012 09:49,
241
Бояджийска няма да си ходи, кметицата не я пуска
Фандъкова не иска оставката на Бояджийска, а повече работа от нея. Снимка: Булфото

Кметът на София Йорданка Фандъкова обяви, че няма да приеме подадената оставка на заместника си Мария Бояджийска.

Вчера зам.-кметът подаде молбата си заради смъртта на професора, нападнат от кучета в квартал "Малинова долина".

"Разбирам Бояджийска и нейните мотиви. Тя прие лично проблема с бездомните кучета, както всички ние и така трябва да бъде, но искам да подчертая, че точно тя беше тази, която в последните две години предлагаше по-строги мерки за справянето с този проблем и така си навлече гнева на повечето защитни организации. Предлагаше и промени в нормативната уредба", каза Фандъкова пред bTV.

И добави, че очаква от Бояджийска още по-упорита работа.

Близо 50 неправителствени организации поискаха от поста си да се оттегли и земеделският министър заради същия проблем, но Мирослав Найденов отхвърли искането им.

Още по темата

Според кмета Фандъкова без нови мерки проблемът с кучетата няма да бъде решен. Това по думите й е показала и трагичната развръзка на случая с нападнатия професор.

Кметицата е категорично против връщането на улицата на агресивните кучета. Но по думите й агресивността им трудно се доказва. 

Евтаназията на неагресивни кучета според Фандъкова е нереалистична и неефективна мярка.

Според нея въпросът за преценката за агресивността на кучетата е довела до война между самите хора и може би финансови интереси.

"Няма как да не помисли човек, че когато има организации, които съществуват от този бизнес, има и някакви подобни интереси", каза кметът.

Тя няма против осиновяването на кучета срещу заплащане, но ако организациите поемат отговорност за решаването на проблема и работят в тази насока. За пример за съвестна работа тя даде фондация "Четири лапи", които са помогнали за кастрацията на кучетата в ромските квартали.

Фандъкова призна, че бездомните кучета в София продължават да се увеличават, включително и заради столичани, които изоставят домашните си любимци на улицата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


241
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
181
8
 
33
 
! Отговори
ФАШИСТ преди 12 години
Шопите не са софиянци - *** от България са СТОЛИЧАНИ !
180
8
 
34
 
! Отговори
взе да минава .. преди 12 години
времето и скоро тия крадци и престъпници ще си отдъхнат ... кражбите ще продължават .... и материала бойко ще приказва още тъпотии .. а 'мерките от понеделник' така и няма да ги видим .... лицемерие докато отшуми убийството на човека от държавните *** .... после тихо тихо същата простотия
179
8
 
34
 
! Отговори
jeronimo преди 12 години
Как не ви е срам ?А колко агънца бяха отнети от майките им и бяха зверски изклани ?
178
8
 
37
 
! Отговори
NN преди 12 години
Кучета ще има, докато в общината са сегашните управници.Изградили са могъща схема за източване на средства за лични облаги.Схемата може да съществува само ако има кучета.
177
8
 
37
 
! Отговори
krasi преди 12 години
Той, професорът като по-възпитан си отиде ....
176
8
 
32
 
! Отговори
яве преди 12 години
Изненадаа, шЪ си подам оставката ама мема да си идааа! Скрих ли ви шайбата ;)
175
8
 
34
 
! Отговори
viden преди 12 години
bg narod izbira kmet i politzai da upravlyava naselenoto myasto, da ima dobar red, higiena, krasota da jiveyat horata v radost i stastie! bg narod dava na kmet i na politzai golyami zaplati.... kmet i politzai ne pravi dobar red..... nakazanie za mesten kmet i za politzai - golyama globa ot lichnite im pari ili direktno v zatvora za 1 godina..... bg narod i bg budjet ne e napravil prestaplenie i bg narod ne zaslujava nakazanie..... mestniya kmet i mestniya politzai da ima strogo nakazani!
174
11
 
38
 
! Отговори
Провинциалист преди 12 години
Кво само пишете по форумите, *** софиянци? Трепете бе, трепете кучетата и ще си решите проблема бързо-бързо. Ния у провинцията тъй праим и хич не питаме ни правителство, ни кучезащитници.
173
11
 
39
 
! Отговори
ФАШИСТ преди 12 години
софийските ***, грижа на софийските *** - не занимавайте България с вашите *** !
172
8
 
40
 
! Отговори
лъвица преди 12 години
Ами да си ходят заедно...
171
8
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
FANDUKOVA...TI SI EDNA NESHTASTNICA!!!IDI SI!!!
170
8
 
39
 
! Отговори
x преди 12 години
Постановки от селски вечеринки. Вие нямате доблест. Какво трябва да стане за да поемете отговорност и да се изметете, това което стана с професора е недопустимо. Ако домашно куче ухапе човек съдят стопанина, когато бездомно убие човек кого съдят?
169
8
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Bojadjiiska ti si za sud!!!!!!Ako sme normalna durjava dosega da si arestuvana!Dano da stane tova!!
168
8
 
35
 
! Отговори
DO DR.FANDUKOVA преди 12 години
DR.FANDUKOVA, VINATA E BILA OB6TA? TOVA E PODIGRAVKA S DANUCITE KOITO PLA6TAME!ZA6TO GI PLA6TAME? I SEGA KOI 6TE PLATI OBE6TETENIETO ZA UBITIQ PROFESOR.ZA6TOTO TOVA E UBIISTVO!!! PARITE 6TE SE VZEMAT OT BUDJETA T.E. NA6ITE PARI. ZA MEN E VINOVNA SKAPANATA KMETICA. 3 GODIINI LIJE ZADNUILA NA BORISOV A SOFIQ ZAPRILI4NA NA MRUSEN I IZOSTAVEN ARABSKI GRAD. I SEGA NQMA DA SE NAPRAVI NI6TO.POMNETE!! OT KU4ETATA SE IZDURJAT STOTICI HORA I PARITE SE KRADAT! KOI 6TE NAPRAVI REVIZIQ NA EKORAVNOVESIE?
167
8
 
40
 
! Отговори
народа преди 12 години
ОТ ТУК ПРИ КМЕТУВАНЕТО НА БОЙКО БОРИСОВ МИНА КАТО ДИРЕКТОР И МИНИСТЪРА НА ЗЕМЕДЕЛИЕТО МИРОСЛАВ НАЙДЕНОВКучешката мафия, която години наред топи столичния бюджет без никакви резултати, е продукт на Стефан Софиянски. продължена от Бойко Борисов и Фандъкова. Още по време на неговото управление структурата "Екоравновесие" и подчинената й администрация са мъртвородени по подобие на здравната каса и са обречени да губят парите на софиянци, пише в. "Всеки ден". Структурите са създадени от Софиянски и хората му така, че пътят на парите се проследява трудно и те потъват безследно в джобовете на природозащитници менте. "Това са милиони всяка година", коментират работещи в приюта в "Сеславци" пред всекидневника. Всички се грижат от години за животните и са наясно със схемите на властта, но всяко следващо управление се оказва безсилно да реши проблемите, защото са в самата законова рамка.От години хилядите бездомни кучета, които скитат по улиците, служат за нагушване с общински пари на редица хитри играчи от псевдоприродозащитни организации, както и от шефове на фирма "Екоравновесие".По 280 лева плаща общината за кастрация, ваксиниране и обезпаразитяване на кучетата. Много странно къде отиват тези пари, които годишно се изчисляват на милиони.Защото всеки може да направи следната сметка: кастрация при ветеринар струва 40 лева за мъжко и 60 лева за женско, обезпаразитяване вътрешно и външно струва 1015 лева, ваксинирането пък срещу бяс струва 30 лева.Общо 110 лева максимум. Доброволци, които се грижат за четириноги в приюта в Сеславци, разкриват, че екипите на "Екоравновесие" много често прибират кучетата за ден-два, не ги кастрират, а след това връщат глутниците в съвсем различни квартали.До момента Йорданка Фандъкова е уволнила двама шефове на "Екоравновесие", но не успява да се справи с проблема.Един от начините "Екоравновесие" да се спасява от проверки е, като сключва договори с псевдоекоорганизации, които уж гарантират, че всичко в приютите е нормално. Те пък получават възможността да прибират пари от германски организации за защита на бездомните кучета по разни програми и проекти.Вместо обаче тези пари да отиват по предназначение, те се гушват от лъжливи еколози, както и от ръководството на "Екоравновесие".
166
8
 
39
 
! Отговори
ops преди 12 години
Дано ги нахапят и тях някои кученца, да видят дали е хубаво!
165
8
 
36
 
! Отговори
народа преди 12 години
Остра критика срещу земеделския министър Мирослав Найденов отправи вчера международният експерт по работа с бездомни кучета Натали Клинге. В писмо до министър Найденов и кмета на София Йорданка Фандъкова Клинге изтъкна огорчението си от зле свършената работа по проблема с бездомните кучета. Холандката консултира както министерството, така и Столичната община по въпроса и е обучавала управляващите два пъти - през 2010 г. и 2011 г.В писмото си тя казва, че българските власти не са взели под внимание никаква част от предоставената им от обучаващите информация и насоки. Натали Клинге цитира уверенията на министър Найденов пред Брюксел, че ще работи по ръководството на Световната здравна организация, с неправителствения сектор и т.н. "Тази позиция обаче днес е чужда на земеделския министър", пише още експертката.Клинге пита защо българските власти обвиняват неправителствените организации за собствения си провал. Като експерт тя оценява слабо работата на министерството и общините и ги обвинява, че са похарчили огромни средства от джоба на данъкоплатците за некачествена работа.Клинге, която е съветник на най-прочутата в работата си по кастрационна програма румънска фондация има зад гърба си години опит. Съветваната от нея FPCC е постигнала 90% намаляване на популацията от безстопанствени кучета в рамките на 5 години работа в северозападна Румъния. Нейната главна препоръка е България да създаде национална стратегия и координиран план за ударна повсевместна кастрация.
164
8
 
37
 
! Отговори
mhm преди 12 години
Защото е гузна затова не я пуска
163
8
 
39
 
! Отговори
Мария преди 12 години
Да си ходят и двете най-добре! Да вземат и Мирославчо с тях!!!!!!!!!
162
8
 
33
 
! Отговори
jdkj преди 12 години
да провери метрото че го карат шлосери а лъжат че са машенисти да ги уволняват корумпетата допуснали това също и помошник машинисти а не по изискване само машенисти с 5 години стаж