Бездомните кучета – проблем №1 на София

Столичани очакват бързи мерки по проблема
17 апр 2012 15:42,
283
Бездомните кучета – проблем №1 на София
Софиянци одобряват мерките на Фандъкова. Снимка: архив, Булфото

Проблемът с безстопанствените кучета винаги е бил сред сериозните проблеми на столицата, но за пръв път оглавява класацията, като измества традиционните - състоянието на уличната мрежа, трафика и чистотата.

Това показва експресно проучване за София на "Алфа Рисърч", проведено по поръчка на Столична община.

Изследването е направено в седмицата след трагичния инцидент с проф. Ботьо Тачков, в разгара на публичния дебат за мерките, които общината и държавата трябва да предприемат.

82% от гражданите на София определят като тежък проблема с безстопанствените кучета. Остротата, с която хората поставят въпроса, изправя местната власт пред голямо изпитание, но едновременно с това дава ясна обществена подкрепа за по-твърди, устойчиви и подлежащи на контрол мерки за решаване на проблема.

Мерките, за които кметът на София Йорданка Фандъкова настоя пред Министерство на земеделието и храните, за намаляване на изискванията при строеж на приюти и отваряне на места за временно настаняване - се одобряват от около  3/4 от хората (съответно 73% и 77%).

Най-високо одобрение среща предложението за високи глоби за онези стопани на кучета, които изоставят любимците си или тяхното потомство (над 90%). Важно е да се отбележи, че гражданите, които имат домашни любимци, одобряват тази мярка още по-категорично (над 95%).

На второ място сред най-одобряваните мерки е осиновените кучета да се отглеждат в дома на осиновителя (88,1%). От същия порядък е и искането да се забрани със закон отглеждането на кучета на улицата (72% подкрепа от софиянци).

Столичани са убедени, че проблемът с бездомните животни не е само софийски, а и национален. Ето защо искането за национална програма, е на трето място сред мерките, одобрявани с почти пълно мнозинство (85%). Сред притежаващите домашни любимци това мнение се застъпва от 94%.

Намеренията на кмета за ежемесечен публичен отчет на общинското предприятие “Екоравновесие” (отговарящо за безстопанствените кучета) се одобрява от 83,5% от гражданите. Силно е усещането сред хората за непрозрачност и злоупотреби в това общинско дружество.

Данните показват изключително високо одобрение (над 70%) по предложените от Йорданка Фандъкова мерки веднага след инцидента. Тези резултати свидетелстват, че в момента кметът разполага с подкрепата на столичани.

В същото време гражданите искат да видят резултати за относително кратък период от време (най-често от 6 месеца до 1 година). Всяко отлагане във времето на въпроса би донесло негативи.

Хората не вярват в мигновеното решаване на проблема, но настояват за адекватни, бързи и подлежащи на контрол мерки. Оттук нататък решаването на този въпрос ще се мери само по постигнатите резултати, отбелязват социолозите.

Въпреки че софиянци искат категорични и твърди мерки за справяне с проблема, по отношение на методите се наблюдава разпръсване на гласовете в различни посоки.

Относително най-много са онези, които искат кучетата, които не намерят стопанин, да бъдат приспивани (35%). Друга една трета залага на кастрацията. 22,6% - на прибирането в приюти, а малко под 10% - на осиновяването.

68% от софиянци признават, че кастрацията и връщането на кучета на място не може да бъде единственият метод за решаване на проблема.

Евтаназията се подкрепя особено силно за агресивните кучета. 72% одобряват искането на кмета на София за агресивно да се счита всяко куче, което застрашава здравето и свободното придвижване на хората, а не само онова, което вече е ухапало човек.

81% от хората одобряват евтаназирането на кучетата от кв. "Малинова долина".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


283
Още по темата: бездомни кучета
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
232
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Крайно неточна е констатацията,че бездомните кучета са проблем номер едно на София.Фъндъкова е проблем номер едно на София...
231
1
 
0
 
! Отговори
Дилян преди 11 години
За да не се чувствате безсилни искам да кажа на ония, които искат да спят спокойно, че се забърква хляб и антифриз от синия, и се изчиства глутницата, която ви притеснява.
230
1
 
0
 
! Отговори
mdukova преди 11 години
Може би тогава ,когато хомо сапиенса се сети ,че Господ го е дарил със здрав разум,съчувствие,милост, благодарност,защото сега тези добродетели можем да ги открием по-скоро вкучетата отколкото във венеца на природата-човека, който вече е агресивен, ужасяващо жесток,отмъстителен, със замъглено съзнание,чудейки се къде да изсипе злобата си срещу това което е избрал сам, сега се огледа в бездомните кучета, чиято съдба е същата като на българина в момента.Виновните за всичко са на 2 крака,....
229
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
всеки вярва в общи линии на каквото му е угодно. Ето защо сме толкова лесно манипулируема нация...
228
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Безумна война се оформя защото някой не си е свършил работата и си прибрал едни парици в джоба, мда....ето до къде стигнаха някои offnews.offroad-bulgaria/index.php/45678/otrova-i-razstrel-na-kucheta-nastarviha-kv-suhata-reka. А, тези, които стрелят, не си ли дават сметка, че заблуден куршум или неточен прицел може да засегне, недай Боже да убие минувач, дете...а, тази отрова дали пък няма да отрови домашно куче, чийто стопанин го гледа и се грижи за него с любов, регистрирал го е?
227
3
 
2
 
! Отговори
ПЕ преди 12 години
ОТНЕМА СЕ ЕЖЕДНЕВНО ЖИВОТА НА ХИЛЯДИ ЖИВОТНИ В БЪЛГАРИЯ, КОИТО СЕ ЯДЪТ ВКЛЮЧИТЕЛНО ОТ КУЧЕФИЛИТЕ. КАКЪВ Е ПРОБЛЕМА ЗА ХУМАННА ЕВТАНАЗИЯ ЗА СВОБОДНИТЕ КУЧЕТА КАКТО Е В ЕВРОПА И КАНАДА.ПРИБИРАТ СЕ ЗА ЕДИН МЕСЕЦ И ,КОЙТО ИСКА ДА СИ ВЗЕМЕ РЕГИСТРИРАНО. НЯМАМЕ ПАРИ ЗА ДЕЦАТА НИ, А ФАНДЪКОВА И НАЙДЕНОВ /БИВШ ШЕФ НА ЕКОРАВНОВЕСИЕ/ МОЩНО ПОДКРЕПЯНИ ОТ 200 КУЧЕФ.... ПРАВЯТ ПРИЮТИ ДА СЕ ГРИЖАТ ЗА КУЧЕТА ЖИВЕЕЩИ ПО 20 ГОДИНИ С НАШИТЕ ПАРИ. ТОЛКОЗ ЛИ СА *** ДА РАЗБЕРЪТ, ЧЕ ТАКА ПРОБЛЕМА Е НЕВЪЗМОЖНО ДА СЕ РЕШИ И В СОФИЯ КУЧЕТАТА НЕ НАМАЛЯВАТ, А СЕ УВЕЛИЧАВАТ.ЖАЛКА ВЛАСТ. ИМАТЕ ЛИ ОДГОВОР-НОСТ ПРЕД ДЕЦАТА И РОДИТЕЛИТЕ СИ ИЛИ ВИ ПЛАШАТ 200-те ПСЕВДО ЗАЩИТНИЦИ?
226
2
 
3
 
! Отговори
Попадия Сия преди 12 години
Мхм, "селяците" що ли идват у Софето, вероятно защото държавата унищожи възможността им за прехрана по родните им места...имах колега роден в София, раснал у градО...вонеше, та се не траеше :(
225
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
бездомни кучета и безхаберна община
224
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
263 Човече ти не си наред!Как изобщо може да ти хрумне подобно нещо?После кучкарите били ненормални!
223
2
 
10
 
! Отговори
хахахаха преди 12 години
Свърши се с проблемите в София, та кучетата са #1КОЙ ВИ ПЛАЩА ЗА ТЕЗИ "СЕНЗАЦИОННИ" ЗАГЛАВИЯ?!?!?
222
2
 
4
 
! Отговори
кики преди 12 години
до анонимен - не знеш ли нищо друго освен агънца, от вчера ги разнищваш а може би си ги сънувал. Направи разлика за предназначението им, не само агънца а и прасенца и теленца се отглеждат с единствена цел- за месо. А и провинциалистите те пречат- ми *** си на село
221
1
 
9
 
! Отговори
Попадия Сия преди 12 години
Човече, не си слагай грях на сърцето с тези думи!Обичта към домашния любимец, няма общо със содомията...освен в болната фантазия на някои индивиди
220
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Из София има гнусна реклама на жена прегърнала куче. Веднага се вижда, че спи с него. Защо публично се рекламира содомията/секса с животни/? Обижда се естетическото чувство на хората с традиционна сексуална ориентация, включително и хомосексуалната. Човече, уважавай вида си, не прави секс с кучета!
219
1
 
5
 
! Отговори
Попадия Сия преди 12 години
Подкрепям безхаберие!!!До кога обаче ще си създаваме сами проблемите? Тези бездомни кучета на всички ни е ясно, че не са се появили от самосебе си, хайде да сме по-отговорни, към всичко, което ни заобикаля!Приятно четиво по темата - offnews.offroad-bulgaria/index.php/40816/da-izhvarlish-naj-dobriya-si-priyatel
218
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
В квартала има много кучета. На една от улиците се подвизават две болнави бездомни кучета,върнати от криво разбрана "хуманност" да умират от глад публично. Когато обаче са гладни започват да лаят и веднага се събира глутница. Така че специалисти по кучета и глутници вече има и не познавачи са не само содомитките от екологичните дружинки, дето се целуват публично с гнусните ***.
217
5
 
8
 
! Отговори
безхаберие преди 12 години
Да се спази закона за евтаназията на безстопанствено животно, което до 14 дни не е потърсено. Законът е в сила ,но в София го нарушават, за да лапат пари от фонда за екоравновесие. Ако общината го нарушава, то значи да отиват на съд . За едни напълно безотчетни европари се хвърлят софиянци на кучетата. Защо в Пловдив не е така? Защо в Пловдив няма паркирани коли по тротоарите? Защо в София никой не се отчита пред хората.
216
7
 
6
 
! Отговори
jasemi преди 12 години
Българите обожават да мразят,независимо какво и кого!Все някой за нещо да им е виновен,но никога някой персонално!
215
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
На мен са ми проблем и провинциалистите, които пренаселиха София и доста често вършат простии
214
2
 
16
 
! Отговори
кики преди 12 години
не кучетата а политиците са проблем номер 1
213
0
 
14
 
! Отговори
Павлов преди 12 години
Кучетата ни диви, кокошките ни щастливи... Още Маркс е казал: В наше време човековъдството много изостава от животновъдството. Всеки сам да си прави изводите.