Бездомните кучета – проблем №1 на София

Столичани очакват бързи мерки по проблема
17 апр 2012 15:42,
283
Бездомните кучета – проблем №1 на София
Софиянци одобряват мерките на Фандъкова. Снимка: архив, Булфото

Проблемът с безстопанствените кучета винаги е бил сред сериозните проблеми на столицата, но за пръв път оглавява класацията, като измества традиционните - състоянието на уличната мрежа, трафика и чистотата.

Това показва експресно проучване за София на "Алфа Рисърч", проведено по поръчка на Столична община.

Изследването е направено в седмицата след трагичния инцидент с проф. Ботьо Тачков, в разгара на публичния дебат за мерките, които общината и държавата трябва да предприемат.

82% от гражданите на София определят като тежък проблема с безстопанствените кучета. Остротата, с която хората поставят въпроса, изправя местната власт пред голямо изпитание, но едновременно с това дава ясна обществена подкрепа за по-твърди, устойчиви и подлежащи на контрол мерки за решаване на проблема.

Мерките, за които кметът на София Йорданка Фандъкова настоя пред Министерство на земеделието и храните, за намаляване на изискванията при строеж на приюти и отваряне на места за временно настаняване - се одобряват от около  3/4 от хората (съответно 73% и 77%).

Най-високо одобрение среща предложението за високи глоби за онези стопани на кучета, които изоставят любимците си или тяхното потомство (над 90%). Важно е да се отбележи, че гражданите, които имат домашни любимци, одобряват тази мярка още по-категорично (над 95%).

На второ място сред най-одобряваните мерки е осиновените кучета да се отглеждат в дома на осиновителя (88,1%). От същия порядък е и искането да се забрани със закон отглеждането на кучета на улицата (72% подкрепа от софиянци).

Столичани са убедени, че проблемът с бездомните животни не е само софийски, а и национален. Ето защо искането за национална програма, е на трето място сред мерките, одобрявани с почти пълно мнозинство (85%). Сред притежаващите домашни любимци това мнение се застъпва от 94%.

Намеренията на кмета за ежемесечен публичен отчет на общинското предприятие “Екоравновесие” (отговарящо за безстопанствените кучета) се одобрява от 83,5% от гражданите. Силно е усещането сред хората за непрозрачност и злоупотреби в това общинско дружество.

Данните показват изключително високо одобрение (над 70%) по предложените от Йорданка Фандъкова мерки веднага след инцидента. Тези резултати свидетелстват, че в момента кметът разполага с подкрепата на столичани.

В същото време гражданите искат да видят резултати за относително кратък период от време (най-често от 6 месеца до 1 година). Всяко отлагане във времето на въпроса би донесло негативи.

Хората не вярват в мигновеното решаване на проблема, но настояват за адекватни, бързи и подлежащи на контрол мерки. Оттук нататък решаването на този въпрос ще се мери само по постигнатите резултати, отбелязват социолозите.

Въпреки че софиянци искат категорични и твърди мерки за справяне с проблема, по отношение на методите се наблюдава разпръсване на гласовете в различни посоки.

Относително най-много са онези, които искат кучетата, които не намерят стопанин, да бъдат приспивани (35%). Друга една трета залага на кастрацията. 22,6% - на прибирането в приюти, а малко под 10% - на осиновяването.

68% от софиянци признават, че кастрацията и връщането на кучета на място не може да бъде единственият метод за решаване на проблема.

Евтаназията се подкрепя особено силно за агресивните кучета. 72% одобряват искането на кмета на София за агресивно да се счита всяко куче, което застрашава здравето и свободното придвижване на хората, а не само онова, което вече е ухапало човек.

81% от хората одобряват евтаназирането на кучетата от кв. "Малинова долина".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


283
Още по темата: бездомни кучета
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
212
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
алооо кучкарите, защо така отбягвате въпроса за великденските агънца
211
2
 
1
 
! Отговори
Има кучета - преди 12 години
има демокрация . Няма кучета - няма демокрация .
210
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
а и още нещо, то и агънцето е невинно, ама си го хапна за великден, нали
209
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ми виновни са тези дето ги оставят, виновни са и тези, които пречат да се реши проблема, ти какво искаш по улиците да се разхождат подивели зверове, разнасящи зараза ли
208
5
 
9
 
! Отговори
Динго преди 12 години
Така е 248, но след като хората ги изоставят защо животните да са виновни?
207
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
244, не е омраза, а здрав разум, не е и вашето лицемерие на "природо защитници", вас ви е грижа само за ***, а какво ще кажеш за великденските агънца, а? лицемер нещастен
206
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
247, кучето е приятел на човека, за това мястото му е до човека, не на улицата, не в гората, а до човека
205
9
 
10
 
! Отговори
Динго преди 12 години
Винаги кучето е бил най верния приятел на човека, но не и на българина. Той няма приятели. Ненавижда всичко и всички
204
3
 
12
 
! Отговори
Ния преди 12 години
Браво на софиянци ! Най- големия им проблем бил бездомните кучета. Заслугата е на кметицата им - нямат други проблеми. А колко хилядарки отнесоха от нашите пари проучвателните агенции.....
203
12
 
1
 
! Отговори
сиси преди 12 години
ПРЕСТАНЕТЕ ! КАКВО ДА ПРАВИ ФЪНДЪКОВА ДА ГИ ЛОВИ ЛИ ? ТРЯБВА МАЙ ДА И СЕ ПОМАГА? *** ДЪРЖАВА! ТЕ СА ПО ВАЖНИ .92МИСЛЕТЕ ЗА ДЕЦЕТА СИ ! НЯМЯМ ДУМИ! НЕ ЗАСЛУЖАВАТЕ ДОБРО, ЖИВЕЙТЕ СИ С ***- ТОВА СМЕ НИЕ БЪЛГАРИЯ!
202
3
 
7
 
! Отговори
Емо преди 12 години
До КРАС Жалко за теб и такива като теб - оставил си се на омразата да те завладее, а тя УНИЩОЖАВА!
201
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
da se likvidirat zaedno s vsichki koito ypravliavaxa 25 god darjavata .zashtoto sa po loshi i ot kychetata zashtoto kychetata sa si kycheta a te sa pomiari .
200
6
 
9
 
! Отговори
ОТ ВЪНШНО преди 12 години
ДОБРИ НОВИНИ ОТ ВЪНШНО МИНИСТЕРСТВОВиетнамци, търсещи временна работа в чужбина, ще се насочат към Австралия, Канада и някои европейски страни, сред които и България, се посочва на виетнамски правителствен сайт, цитиран от vietnamnews.vnagency. НЯМА ДА ИМА ПОВЕЧЕ *** В СОФИЯ ЩЕЛИ ДА ИЗЯДАТ БОЙКО И ФАНДЪКОВА. ХАЙДЕ БРАТЯ ИДВАЙТЕ ОТКОГА ВИ ЧАКАМЕ ДА РЕШИТЕ ПРОБЛЕМА НА МЪРЗЕЛИВИТЕ И НЕКАДЪРНИ ОТ ГЕРБ БОЙКО И ФАНДЪКОВА.
199
1
 
9
 
! Отговори
ДОКЛАД НА БАН преди 12 години
Тези са уникални, то имаше крадци във властта но тези са първенци, никой за тези 20 години не успя за 4 години да открадне и фискалните резерви ,и запасите в здравна каса, сега са се нагласили да гепят и парите за пенсии, а догодина ще вземат и заеми. Общо Бойко Борисов ще струва на България 12 милиарда лева , което е 9 милиарда долара само за 4 години. Тодор Живков успя да натрупа дълг 9 милиарда долара за 30 години. и си отиде с едно одеяло докато Боко е абсолютен шампион по кадене
198
1
 
6
 
! Отговори
динго преди 12 години
На простия народ пак му подхвърлиха кокал и той почна яко да го гризе. Гризи народе докато поумнееш някога!
197
1
 
9
 
! Отговори
ДОКЛАД НА БАН преди 12 години
ПРОБЛЕМ 1 Е БОЙКО БОРИСОВ И ГЕРБ. *** НИ ИЗБИВАТ ЕЖЕДНЕВНО-ДЪРЖАВАТА НЕХАЕ.КУЧЕТА НИ ЯДАТ ПО УЛИЦИТЕ-ДЪРЖАВАТА НЕХАЕ. КРИМИНАЛНИ УБИЙСТВА ЕЖЕДНЕВНО-ДЪРЖАВАТА НЕХАЕ, ДИГАТ ЦЕНИТЕ НА ВСИЧКО-ТОК,ГОРИВА,ТОПЛИНА-ДЪРЖАВАТА-ЗАПЛАТИТЕ ПО-НИСКИ ОТ 2008Г.ТРОЙНАТА КОАЛИЦИЯ СКЪТА 8 МИЛИЯРДА РЕЗЕРВ ТИЯ СЕГА ГО ИЗХАРЧИХА И ЩЕ ВЗИМАТ ЗАЕМ ЗА ДА ВЪРНАТ СТАР. СРЕБЪРНИЯ ФОНД ЩЕ ГО УНИЩОЖАТ-ДА МУ МИСЛЯТ КАНДИДАТ ПЕНСИОНЕРИТЕ И ТИЯ КОИТО СА.ИЗВОД ПЪЛНА НЕКОМПЕТЕНТНОСТ. ПРОВАЛ НА ГЕРБ И БОЙКО.
196
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Проблем Н:1 не са кучета. Проблем Н:1 е транспортирането на 5 хил. виетнамци и настаняването им в София за срок от 2 месеца.
195
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
както казах по законен или незаконен начин, трябва да се направи нещо и с *** и с ***, след цоко и боко може дядо иван да ни казва какво да правим, а на него едва ли му пука толкова за тях
194
0
 
8
 
! Отговори
до 234 преди 12 години
Ше почнеш ти ама друг път! Баба Хилъри скръцна и Цоко, и Боко запяха в един глас колко сме длъжни на ***. То се е видяло, че повече тук държава няма да има, ама ще умра от смях да видя как край София стройте жилища на ***. Пък те безгрижно Ви наблюдават.
193
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
233, и *** ще трябва, ама все от някъде трябва дапочнем, първо от ***, после на ***