Петър Диков описва бъдещата пешеходна зона на Витошка

Главният архитект на София разказва за промени в предварително заложения проект
30 май 2012 16:11, Петя Славова
12
Петър Диков описва бъдещата пешеходна зона на Витошка
Снимка: Булфото

Подвижни колчета (пиломати) ще възпрепятстват преминаването на автомобили по бъдещата пешеходна зона на бул. "Витоша". Това каза пред комисията по транспортна инфраструктура Петър Диков.

Главният архитект на София съобщи за няколко промени от предварително заложените идеи в проекта. Сред тях са премахването на предварително замислената за строителство обществена тоалетна в участъка на ул. "П.Парчевич", заради жалби на юридически лица - собственици на магазини и на обществени организации в района.

Също така ще бъдат премахнати и предвидените в проекта кръгови движения при пресичането на пешеходната зона с улиците. Скоростта на автомобилите ще бъде ограничена по друг начин, а не с кръгови движения, посочи главният архитект.

По всяка вероятност ще отпадне от строителство и подземният паркинг между ул. "Солунска" и ул. "Алабин". По думите на Диков, причината за това са също множеството жалби на граждани.

Освен тези преработки на проекта, който утре предстои да се одобри от Столичния общински съвет, съветниците дискутираха и бъдещето на трамвайната линия, предаде БТА. Според становището на "Столичен електротранспорт" тя не трябва да се премахва от бул. "Витоша". Според другия вариант трамвайното трасе може да се измести по ново трасе по бул. "Ген. М. Д. Скобелев" над подлеза при НДК.

Третият вариант е и според решението на Столичния общински съвет, според който трамваите от бул. "Витоша" трябва да преминават по бул. "Патриарх Евтимий"и от него да преминават по бул. "Христо Ботев".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
3
 
! Отговори
кркич преди 11 години
никви трамваи по витошка. една затворена улица (пешеходна зона) няма в софия. вместо тия трамвайни лини,да сложат зелена площ на тяхното място а не само бетон и плочки..и не само трамваи да мислите, тях ги има а тоалетна WC имали ?
11
2
 
4
 
! Отговори
до 10 преди 11 години
Трамваите по Витошка ги няма от доста време вече, а и вече ще има метро отдолу...Защо да е глупост?
10
7
 
4
 
! Отговори
123 преди 11 години
пълна глупост е да се махне трамвая от Витошка
9
2
 
4
 
! Отговори
13654 преди 11 години
***, кой друг. Друго си е да се разходят по "главната".
8
5
 
5
 
! Отговори
Вутов преди 11 години
Лишават всички квъртали по бул. България от удобна връзка с идеалния център. Осигуряват място за сергиите и масите. Само живущите там ще си ходят в собствените заведения и магазини. Хубава работа, ама българска!
7
4
 
4
 
! Отговори
lll преди 11 години
само не мога да разбера кой пък толкова е тръгнал да се разхожда по витошка????
6
2
 
11
 
! Отговори
хохолан преди 11 години
не се надявайте на нещо качествено целта пак е грабеж на държавни пари този диков и брат му са едни от големите крадци на прехода доказателство -огледайте се-софия прилича на гето-
5
2
 
5
 
! Отговори
арх преди 11 години
София е единствената европейска столица без пешеходна зона. Бул. "Витоша" е подходящо място, но трябвяше да се проведе конкурс, а не да се правят недомислици(изглежда някои хора забравят, че живеем в 21 век). И веднъж поне общественият интерес да бъде поставен над дребните частни интереси
4
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Парковете нямат пукната лампа вечер те е страх за ЖИВОТА ти... вместо да налеят пари в Южен,Западен, Северен парк....д аги разшират и реновират... да има къде наистина да идат хората да се забавляват... нашата *** Фъндъкова пак си лъска тротоарите.... бедни души братя БЕЕЕДНИ ДУШИ. СОЦИАЛИСТИЧЕСКИЯ СТРОЙ Е ВИНОВЕН САМО ЗА ЕДНО! ТЕЗИ ХОРА БЕЗВЕРНИЦИ НИ УПРАВЛЯВАТ ДНЕС! ТОГАВАШНИТЕ МЛАДИ ХОРА...БОЛНИ КОМПЕКСАРИ МАЛОДУШНИЦИ И ПЕРДАТЕЛИ
3
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Преебаха всичко.... да направят един тунел трамвая да върви под земята...нищо не могат да направят хубаво.Толкова ли е непосилно за импотентните ни държавници да направят нещо невиждано и авангардно което после да се превърне в символ на града... пешаходна зона не могат да направят хубава даже.... измиват си ръцете с тая Витоша ще я лъснат малко и така.НА ДИКОВ НА МАЙКА МУ ВЪВ .............
2
6
 
9
 
! Отговори
СФ преди 11 години
Жо, то май не си в София? Знаеш ли откога по "Витошка" не върви трамвай? Какво претоварване има по бул. "Хр. Ботев"? Кой ще го претовари? Хората, които се возеха на трамваите по "Витошка" ли?
1
8
 
12
 
! Отговори
Жо преди 11 години
СЕЛСКАТА ДАСКАЛИЦА, издигнала се до кметица , отдавна мечтае да направи бул. "Витоша" селско "стъргало". Софиянци нямат навика да правят безсмислени разходки по "Главната", както е в други градове. Всъщност, София никога не е имала Главна улица. Премахването на трамвая по "Витошка" /както е старото име на булеварда/ ще доведе до претоварване на бул. "Хр. Ботев" в района на пл."Македония".