Реконструират цялата пешеходна зона по Витошка

От Общината започват и осветлението в Борисовата градина
Обновена: 4 юни 2012 20:03 | 4 юни 2012 19:50, Красимир Ангелов
63
Реконструират цялата пешеходна зона по Витошка
Ремонтът започва тази година. Снимка: архив Булфото

През тази година ще се реконструира цялата пешеходна зона по бул. "Витоша", съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова.

Градоначалникът посочи, че предстои да се обяви процедура за избор на изпълнител на пешеходната зона по търговската улица между ул. "Неофит Рилски" и ул. "Алабин".

В нея ще има две водни съоръжения, но от проекта са премахнати обществената тоалетна и подземният паркинг поради протестите на живеещите и собствениците на обекти в района.

Според изчисленията индикативната стойност на проекта за рехабилитация на пешеходната зона ще е около три милиона лева, а участъкът между бул. "Патриарх Евтимий" и ул. "Неофит Рилски" се ремонтира от изпълнителя на проекта на втория лъч на метрото в този участък.

Фандъкова беше в Борисовата градина, за да разгледа новата техника, купена от общинското предприятие "Паркове и градини". Миналата година то беше създадено с решение на Общинския съвет, а по-късно бяха гласувани и един милион лева за покупката на техника за работата му.

Още по темата

В момента предприятието разполага с над 20 специализирани машини.

Общинското предприятие е купило два камиона за извозването на отпадъци, а новите два трактора, които са доставени, могат да почистват сняг и да смилат премахнатите сухи и стърчащи клони.

Общинското предприятие поддържа сега Борисовата градина и Южния парк, припомни Фандъкова.

По думите й през следващата година на "Паркове и градини" ще се възложи поддържането на градината пред НДК и пешеходната зона на бул. "Витоша".

По думите на кмета вече е приключена работата по проекта за цялостната реконструкция на Борисовата градина, като в него се предвижда реконструкция на настилките, поливната система, ВиК-мрежата, парковите архитектурни пространства - алпинеуми, езера, розаруими, детски площадки, парково обзавеждане.

През тази година ще бъде изградено алейното осветление и видеонаблюдението, като ремонтът ще започне през юни. В централната част на парка ще бъдат поставени фенери с ретро-вид, които ще са общо 380 и ще бъдат разположени върху 290 стълба.

Още 100 улични осветителни тела ще има по страничните алеи на парка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
5
 
8
 
! Отговори
столичанин преди 11 години
Преди 1989 нямаше селяни и беше доста по-чисто и спокойно от сега ;)
49
3
 
15
 
! Отговори
Стоян преди 11 години
Ама как пък никой не каза нещо положително?! София никога не е била толкова чиста и не се е правело толкова за жителите...и да се напъвате и да се пръснете от напъване това неможете да го отречете, ако не сте турци или комунисти разбира се...
48
3
 
10
 
! Отговори
до г-жа Фандъкова преди 11 години
Питам аз: на кой му дойде гениалната идея за зона за почивка от Орлов мост до Университета?!?!? Там заставал ли е някой да си почине на задръстването на Орловия мост, да подиша изгорелите газове... Вярно първоначално си викаш : "браво прави се нещо" после виждаш че това Нещо е едно голямо НИЩО и няколко милиона на вятъра .... Жалко ако и за в бъдеще се харчат така парите ни!!
47
2
 
4
 
! Отговори
бай Тишан преди 11 години
Добро утро! Светна ни.... Поддръжката на парковете ТРЯБВА да бъде на общината... Стига разни фирмички да ни залъгват, че правят нещо.Колкото до тоалетните по "Витошка" - най-лесно е да не се правят... Пък хората попаднали там с нужда да се оправят сами! Браво общинари!.....
46
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Защо не ремонтират някоя улица в община Подуяне, а само улици в центъра?
45
1
 
19
 
! Отговори
Пикае ми се... преди 11 години
Само не разбрах защо да няма подземен паркинг и тоалетна? Какъв да им е проблема на тия от Витошка? По-добре ли е всички улици в околовръст да са затлачени от коли и всички входове опикани? Странни хора...
44
0
 
4
 
! Отговори
D преди 11 години
Goliama snimka ..nekvi tam prepuskat s karuca :))) tva si e touristicheska atrakcia :)))
43
0
 
18
 
! Отговори
До 48 преди 11 години
Те ако този ремонт не го направят Витошка никога няма да си върне стария облик. Само с един ремонт обаче не става. Трябва да се оправят фасадите на всики сгради в района. Да се махнат келявите магазинчета, които грозят пейзажа. Да се озелени още малко. Магазините и кафенетата, които останат там да имат сходен дизайн или поне да не е фрапираща разликата, както е сега: лъскав магазин, дюнерджийница, лъскав магазин, бинго, среден магазин, пица на парче..
42
16
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Грешни пари за нещо абсолютно ненужно ,за да може тъпата даскалка да се бие в гърдите какво е направила , а и да даде възможност на хората дето я навряха за кметица да крадат!При толкова спешни ремонти , разбити улици , има уж елитни квартали в центъра без канализация, при неподдържани паркове превърнати в места за отпадъци... и т.н. ,тя ще прави къса централна улица ,дето вече далеч не е това което беше и като магазини и като място за разходка.
41
2
 
33
 
! Отговори
az преди 11 години
Къде да ти дойдем ве, ***? Какво плюеш пак след като или живееш в Сф, или не си стъпвал тук! Със сигурност си варненец, където *** и кмета-*** превърнаха един прекрасен град в клоака. Ама затова не ти е виновна София. Ходи в Бургас да видиш какво значи добър кмет и освояване на средства.И не се пъни с "ше ми дойдете" щото няма дойдем - който има мозък и пари ходи в чужбина на море, а който има само пари - ходи в селския Слънчев Бряг да се друса на чалга и да се пъне...
40
33
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Хайде още три млн. лева засмукани от този тумор - София!
39
9
 
12
 
! Отговори
Вагнер преди 11 години
Да се забрани на червените да минават по новата "Витошка" да ходят по Ленин,Сталин,Г.Димитров и Митко Палаузов.
38
0
 
3
 
! Отговори
Wan Dam преди 11 години
Съжалявам, не съм чел какво сте казали преди мен, може и да сте много прави. Единственото, което искам да кажа е, че най-вероятно всичко ще бъде по "някакъв начин" оправено, като входа на Южния парк откъм главната: слънчеви панели, нови пейки, цветя..., изобщо - ...
37
2
 
18
 
! Отговори
.. преди 11 години
41: Тези подобрения са от нашите софийски местни данъци и такси. И да не са, са от европейски програми, които общината е спечелила. Така че, изисквайте от кмета си да кандидатства по тези програми и да насочва ефективно постъпленията от местни данъци и такси.
36
1
 
21
 
! Отговори
CrossFire преди 11 години
до 41:Какво ти е виновна Софийска община за това, че имаш калпав кмет? Познавам малки селца, които са по-чисти и по-подредени от тези в западна Европа. Просто се иска малко акъл за тая работа.
35
40
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Аиде пак богоизбраните софиянци.....сякаш хората от провинцията не съществуват или неплащат данъциЕлате ми само лятото .....
34
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Това добре. Най накрая ще има централна улица и в този град.Обаче със "Софийска вода" какво стада? Докога ще ги търпим тези *** - на бул. БЪкстон 6 месеца 500м тръба не могат да сложат. Пъна мизерия - прахоляк и дупки
33
1
 
21
 
! Отговори
Ангелин преди 11 години
До стар софиянец: Не сте прав, защото нашият град има нужда от една хубава пешеходна централна улица, поради факта, че е необходима, особено в централната част на града. И въпроса не допира до търговията, а до чувството да се разхождаш свободно и извън парковете!Апропо, хората, които идват в София, не я разсипаха те, ами я разсипаха всички хора, които живеем в нея. Без подръжка, е нормално да се занемарят нещата... ама това е една друга тема. Лека вечер!
32
37
 
16
 
! Отговори
стар софиянец преди 11 години
Витошка като пешеходна зона е пълно БЕЗУМИЕ !!! Какви магазини, какви 5 лева ? МОЛ-овете изядоха бизнеса на магазините , а се строят и още мастодонти ! София не е планирана за такава пешеходна зона , ако искаха такава да не разрешаваха строежа на толкова МОЛ-ове ! Но като кметицата е от Самоков няма как да ги разбере тези неща !!! Селяните като нея разсипаха хубавата София !!!!!!!!!!!!
31
1
 
9
 
! Отговори
Антидемократ преди 11 години
Напълно съм съгласен. Само ми се иска да знам кои и какви хора слагат минусчета на явно верни неща. Продължавайте нещастници. И на вас ще ви сойде времето.