Паметникът пред НДК продължава да е опасен

Проблемът с местата в детските градини се решава, отчете Фандъкова
Обновена: 8 авг 2012 18:33 | 8 авг 2012 18:32, Красимир Ангелов
48
Паметникът пред НДК продължава да е опасен
Паметникът пред НДК все още е опасен. Снимка: Булфото

Паметникът на НДК продължава да бъде опасен и каквото и решение да се вземе за съдбата му, то минава през отстраняване на всички опасни елементи, което изисква време и средства, обяви кметът на София Йорданка Фандъкова.

По думите й сега започва вторият етап от демонтажа на опасни елементи по монумента. Ще се отстраняват металните елементи, част от останалата конструкция, а последно остават скулптурите и част от конструкцията.

"След като приключи този етап, отново ще чуем мнението на хората. При всяко решение, което засяга паметници, трябва внимателно да се обсъжда", предупреди Фандъкова.

От тази седмица започна премахването на стърчащите метални части над знамето и 12 стоманобетонови блока от монумента "1300 години България".

Разрушаването на паметника ще струва над 70 000 лв. вместо първоначално предвидените 90 000, обясни преди ден главният архитект на столицата Петър Диков. В договора с фирмата, която ще демонтира конструкцията, е заложено, че металът, който бъде свален, ще бъде предаден на вторични суровини, като средствата ще влязат в общинския бюджет, уточни Диков

Същевременно при свое посещение в Банкя кметът на столицата Йорданка Фандъкова отчете, че постепенно проблемът с липсата на места в детските градини се решава.

По думите й строителството на нови градини продължава, като до края на годината трябва да бъдат готови още 4.

"Ако преди няколко години, когато ние започнахме работа, някой си беше направил труда не да строи детски градини, а поне да ремонтира тези, които имаха нужда – ние сме дали около 100 милиона лева само за ремонт и реконструкции, тогава този проблем нямаше да го има", коментира Фандъкова.

Тя подчерта, че основното усилие на общината е да се обхванат децата от 5-годишна възраст, които са заявили желание.

"В училищата отворихме и изградихме над 30 нови групи, изцяло отговарящи на изискванията за деца на пет години”, каза още Фандъкова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
4
 
6
 
! Отговори
връл гербер преди 11 години
Данче толкова си добра,че и от БСП да станеш пак за теб ще гласувам.
16
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
вместо да харчите 70 000 за събаряне и да спечелите 5 000 от желязо,викнете ***,и им кажете,че за колкото го предадат -всичките са за тях,но прашинка да не остане. това е начин да спестите 65 000,да няма *** кражби из града поне за 3-4 дена поради "трудова заетост" и на всичко отгоре ще се отвори нова градинка.засадете няколко брезички с доброволен труд !
15
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
я създайте работни места на *** ! за 1 седмица петно няма да е останало от грозотията. и нищо няма да им плащате,те ще си го избият от желязото !
14
22
 
12
 
! Отговори
СОФИЯ преди 11 години
МОЛЯселяни от провинцията да не коментират,защото едва ли са стъпвали в този велик град,а ако се е случило,са продавали домати и краставици на женския пазар където е ужас,пореди такива индивиди като тях- селяни СОФИЯ НАД ВСИЧКО
13
0
 
23
 
! Отговори
ромският Брад Пит преди 11 години
Анааааааа....дайти да му обирем джилязуту како Фънди...без пъри ша го прайм, чесна дума....
12
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А бе бойко и рашко не откриваха ли Музей на Соц.Изкуство,да го дигат тоя осмоъгълник и в музея стига със тия комунистически недоразумения...
11
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
много ясно че като не поддържаш едно нещо то ще се руши,и после го да го правим,ами пъхнете си го някъде.
10
12
 
7
 
! Отговори
Комуна преди 11 години
ЗАщо премахвате всички социалистически красоти? Такова великолепие от онези славни времена. Само споменте ми останаха а вие ми ги вземате с премахването на такива паметници.
9
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Имам предложение - да му бъде отнето името "1300 г. България" и да му бъде дадено името "Годините на Прехода". Тогава няма да има нужда да се ремонтира заради символиката, а това че е опасен ще бъде напълно подходящо. Защото да се казва така е абсолютна подигравка.
8
7
 
14
 
! Отговори
тихата_стъпка преди 11 години
Това може някога да е било паметник, но сега прилича на порутен крайпътен обществен ***. Решението за съдбата му си го вземате софиянци, но имайте предвид, че с един основен ремонт би могъл да заприлича на нещо, това все пак е отличителен белег на София.
7
14
 
10
 
! Отговори
Андрешко преди 11 години
Идва кака от Враца в София. Готова е на всичко да превземе столицата. Намира работа за 450лв. Работи 3 месеца, като си дава цялата заплата за наем. Вижда несдържан будала в офиса си ...вдига крака, и по природните закони, хоп още едно българче. И ето, започва кака да мрънка, че нямало места в детските градини...а самата тя не е знаела, че преди 6 месеца не е имала намерение дори, да живее у Софето.Всяка хитра кака, да си дава детето за отглеждане в детска градина, в нейния роден град (село).
6
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Още навремето, когато го монтираха, софиянци наричаха това творение седмоглав осмохуй. Така, че тази купчина желязо, с претенции за паметник, никога не се е радвал на любовта на софиянци.
5
5
 
8
 
! Отговори
член на БСП преди 11 години
оште като прочетах новината и разбрах че ГЕРБ са виновни!а по времето на вожда и очитела Серюгин такива осмоглави петохиу както отдоло подсказват ги ниамаше изобшто!!!
4
0
 
4
 
! Отговори
чичо Митко преди 11 години
до 2Аз го знам като "осмоглав пето*" :)
3
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Но е все така красив и величествен.
2
6
 
22
 
! Отговори
Retro преди 11 години
Абе, какво има да обсъждате?! Не виждате ли каква е грозотия в центъра на столицата? Не стига, че цяла София прилича на бунище, а като за капак и многоъгълният петохуйник. Що за ужас?
1
0
 
22
 
! Отговори
цензурата преди 11 години
Ами да викнат *** те ще го демонтират за нула време и то безплатно...