Фандъкова готова да облекчи процедурата за паркиране в центъра

Кметът на София иска проблемът да се реши чрез диалог
Обновена: 15 авг 2012 16:15 | 15 авг 2012 14:42, Красимир Ангелов
165
Фандъкова готова да облекчи процедурата за паркиране в центъра
Фандъкова провери строежа на кръстовището край Телевизионната кула. Снимка: БТА

Кметът на София Йорданка Фандъкова обяви, че е поискала от общинските съветници да  внесат предложения за промени, за да бъде облекчена процедурата за паркиране в центъра на столицата.

Столичният градоначалник посочи във връзка с готвените протести за промените в паркирането, че е готова да чуе всички възражения на гражданите.

От 1 септември влизат нови правила за паркиране, съгласно които 1 час паркиране в идеалния център ще струва 2 лева, а в широкия център остава цената от 1 лев.

"По отношение на плащанията  - никой не обича да плаща. Въпросът е искаме ли да облекчим центъра от вредните газове, шума и безразборното паркиране на автомобили", запита Фандъкова.

Тя посочи, че другият вариант и алтернативата е да няма "синя зона" и всеки да паркира където си
иска, "но това няма да облекчи нито живеещите, нито пътуващите към центъра".

Тя припомни, че цените са определени от Наредба и това дали цената ще е една или друга – може да се дискутира.

"Важно е да се обединим около целта да бъдем част от европейската практика", посочи столичният кмет.

Фандъкова припомни, че специално е поискала отлагане на промените за паркиране в столичния център преди година, за да може да се открият подземните буферни паркинги и да се пусне вторият лъч на метрото.

Целта е да има алтернатива за повечето хора, които да могат да оставят автомобилите си извън платената зона, за да си свършат работата в центъра, коментира столичният градоначалник.

Dnes.bg припомня, че столичани излизат на протест заради винетките за платено паркиране в центъра на града. Те ще блокират възлови кръстовища заради изискването да си закупят винетен стикер.

Сборният пункт е тази вечер в 17 часа пред паметника на Патриарх Евтимий. Организатори на протеста са гражданската инициатива "Стожер" и Facebook инициативата "Не на данък паркинг".

Още по темата

Фандъкова коментира проблема с паркирането докато инспектира строителството на кръстовището на две нива при телевизионната кула, което по думите й трябва да бъде готово до края на ноември.

"За мен е най-важно да пуснем движението в максимално кратки срокове", посочи тя.

Заместник-кметът по транспорта Любомир Христов посочи, че с пускането на кръстовището на две нива при телевизионната кула с около пет пъти ще се намали времето за преминаване на автомобилите през него.

По думите му "сега замерванията показвали, че на кръстовището престоят на автомобилите е между осем и десет минути в пиковите часове, а след изграждането на съоръжението ще се преминава до две минути".

"Изграждането на кръстовището ще има положителен ефект за екологията и за качеството на въздуха, както и за нивата на шум в този район", коментира Христов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


165
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
83
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Така ще се облекчи Фънди само гледай да гръмнат 3-4 от онез паяци и ще има оле-ле... какво направих. Елиминирайте синята зона и не се подавайте на рекета.Пазете документите и не давайте нищо на тези ***. Премахнете им базата данни на "Будапещ,17" с която злоупотребяват. Вие сте свободни хора и всякакъв тормоз и рекет го отправяйте до ЕП и Брюксел.
82
0
 
3
 
! Отговори
visa преди 11 години
Ами то само това да е, те колко места продадоха и сега се чудят какво да правят.Ами на бившето лятно кино Мир също беше възможно да се направи но уви, по-лесно е да се приберат парите пък после да му мисли следващия. Да го откупят сега и да направят подземно и надземно съоръжение, или други решение да търсят. А синята зона е рак за центъра, трябва да се премахне Паркинги и гаражи /паяци и скоби, аз не знам гараж да имат/ трябва да се спре, да се преструктурира и да се изградят подземни паркинги
81
0
 
3
 
! Отговори
visa преди 11 години
Другата алтернатива е да се изградят подземни паркинги за които само се обещава и говори, да се премахне синята зона в центъра и там да се паркира надземно единствено от живущите срещу издаване на безплатна карта. За останалите които искат да паркират в центъра остават платените подземни паркинги. Но никой не иска да пипне златната кокошка - синята зона, а само я разширяват. За справка средна печалба на ден преди разширението и поскъпването е около 100 хил.лв., но никой не пита къде отиват тези пари!
80
8
 
1
 
! Отговори
123 преди 11 години
Няма да отстъпваш,Данче ! Тези *** ,дето не искат да плащат ,да си ходят на село ! Там ,хем е по-евтино и е без пари паркинга !
79
0
 
8
 
! Отговори
681 преди 11 години
"По отношение на плащанията - никой не обича да плаща. Въпросът е искаме ли да облекчим центъра от вредните газове, шума и безразборното паркиране на автомобили", запита Фандъкова.Че как с вдигане на цената намаляваш вредните газове бе краво?Паркиран автомобил с изгасен двигател какво отделя? Газове? Шум?Плащаме данъци. За какво се харчат? Направете паркинги с тези пари ,а не ги пилейте за бонуси. Паркингите да са безплатни ,защото "народа черпи".
78
2
 
6
 
! Отговори
Претенции преди 11 години
Ами така е. Дойдоха в София, защото вие изкуствено държите в бедност България. Ама бързо забравиха от къде са излязли.А елате вие и се потрудете малко. Ама не знаете що е труд. Това да не е лалосване по градинките.Заради такива "умници" като софиянци страдат хората.Че ще ви обичаме ли?
77
3
 
5
 
! Отговори
Рачко преди 11 години
До Претенции Какво са ти сторили софиянци, че ни хулиш така. Ние какво да кажем като цялата провинциална *** , която я мързи да си копае нивичката дойде в София. Всички искат да са столичани, та като си отидат на село да се хвалят как живеят в голямата София . И защото сте готови на всякаква работа , за да стоите тук, свалихте заплатите на софиянци
76
0
 
4
 
! Отговори
Ежко преди 11 години
Държава на парадоксите. Един паркирал правилно и плаща такса на всеки час. Друг паркирал пред гараж или на тротоара няма скоба, няма глоба - това не е парко -место ми обясни девойката с елека. Ако се обадите до КАТ ,че са паркирали пред гаража Ви и имате спешен случай да изкарате колата си - отговор "платете за паяк и ще изпратим екип" Защо аз? Кой ще ми възстанови парите. Сега още повече ще се нарушава правилника,за да се пестят пари .
75
2
 
5
 
! Отговори
Претенции преди 11 години
Някои имат претенции, че са от София и да им е позволено да си паркират където щат.Ами яжте камънаци и магистрали тогава бре господа. Ама като излезете от там ще се счупите в кръста да се подмазвате: ах, колко е красиво тук, ах колко вкусотии имате.Ба ти лекетата.Хора, щом е софиянец, да им го връщаме подобаващо: *** за тях годното за нас.
74
0
 
2
 
! Отговори
Рalechka преди 11 години
Не са виновни хората от провинцията дошли да търсят препитание и хляб за децата си. Зам.кмета по транспорта каза, че това не е данък, такса,а е регулиране на графика. Високите такси за паркиране и винетките за живеещите са чиста проба такси, събиране без правно основание.Пари се събират срещу услуги. Винетката не дава право на паркинг място, за какво са тези 150лв. За това, че живеем в центъра плащаме много по-високи данъци и такса смет.
73
0
 
3
 
! Отговори
Рalechka преди 11 години
До Анонимен - 63 В София може да има милион и половина коли, но един милион са на столичани в повече.Тези които са софиянци кореняци знаят как изглеждаше града, докато имаше софийско жилище. Нямаше кражби, разбити тавани и мазета, нападения по улиците. Дойдоха от провинцията много свестни хора, но и такива да се скрият от съседи и вършат безобразия - в малкия град и селата всички се познават.
72
0
 
6
 
! Отговори
МНЗ преди 11 години
Министерството на здравеопазването предупреждава - УПРАВЛЕНИЕТО НА ГЕРБ Е ОПАСНО ЗА ВАШЕТО ЗДРАВЕ!!!
71
0
 
5
 
! Отговори
palechka преди 11 години
От 1913г фамилията ми живее в София. По това време София е била малък град, така че в момента трето поколение живеем в Центъра.За какво трябва да плащам такса за синя зона 150лв? Ако се наложи да излезна през деня, после седя по два-три часа в колата и дебна да се освободи место в определената пряка на улицата. Не забравяйте, че през 2010г Върховният Административен съд отмени старата такса от 70 лева, като дискриминационна.
70
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Високи такси за паркиране(2лв.е малко), и ниски винетни стикери. ВИТОША я превърнаха в боклуджийска кофа,какво остава за центъра на София. Има градски транспорт. На който не му изнася да си ходи на село и да бачка. Жалко че няма жителство. Претопиха ни тези навляци.
69
0
 
10
 
! Отговори
краси преди 11 години
Учителка по руски език не може да се справя успешно като кмет на столицата!За кмет на София се иска и голям опит.Но,Мутрата я предложи,а по-простите живеещи в София гласуваха за госпожата от Самоков.
68
0
 
1
 
! Отговори
666 преди 11 години
УЖАСкой би предположил, че това нежно създание носещо червено конче на лявата ръка е представител на религиозното учение Кабала. ПРОЧЕТИ СТАТИЯТА : "Червен конец на китката се препоръчва от Кабала"ЩЕ РАЗБЕРЕТЕ ВЪРЗВАНЕТО НА КОНЕЦА НА ЛЯВАТА РЪКА Е РИТУАЛ ЧИЙТО СМИСЪЛ Е ПОДРОБНО ОПИСАН.Не сме забравили, че и Борисов и Станищев преминаха през този ритуал и се обозначиха като КАБАЛИСТИ !!
67
0
 
2
 
! Отговори
666 преди 11 години
УПРАВЛЯВАТ НИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА РЕЛИГИОЗНОТО УЧЕНИЕ КАБАЛА В ЧИИТО РИТУАЛИ Е ВКЛЮЧЕНО ВЪРЗВАНЕТО НА ЧЕРВЕН КОНЕЦ НА ЛЯВАТА РЪКА.Ритуала и начина на вързване на конеца от любим човек са подробно описани в статията:" Червен конец на китката се препоръчва от Кабала" За моя най голяма изненада кабалист се оказа не само Борисов , но и това нежно и миловидно на вид създание от снимката.ВНИМАНИЕ!!! УПРАВЛЯВАТ НИ КАБАЛИСТИ !!!
66
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Е, не ви ли е малко неудобно да се позовавате на "европейската практика" само кагато става дума за взимане? Европейската практика включва и да се дава. Защо вместо да високопарничите, не седнте да прочетете малко, та да добиете представа първо за европейската теория? Тогава и напрактика може да излезне нещо.
65
0
 
9
 
! Отговори
Облекчено паркиране преди 11 години
Да, ще го постигне! Необходими са по-високи данъци и 3 лв/литър бензин...Гарантирано от ГЕРБ!
64
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
И с какво пречим шопите на всички останали АРИСТОКРАТИ от прованса?!Живеем си в родното место и не се натрисаме на никого пред къщата или в къщата.Какво търсите тук, стойте си там, откъдето сте и се радвайте на това, което имате ине плюйте това, което други имат.