Протестите срещу паркирането се политизират, смята Фандъкова

Тя цитира писма от столичани, които искали разширяване на синята зона
Обновена: 16 авг 2012 16:13 | 16 авг 2012 16:13,
72
Протестите срещу паркирането се политизират, смята Фандъкова
Недоволни столичани протестираха и направиха подписка срещу новите правила за паркиране. Снимка: Булфото

Общински съветници от различни политически сили са в основата на протестите срещу новия ред за паркиране в София, заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Тя се обяви против политизирането на тази тема - нещо, което според нея вече е очевидно.

Когато се говори разумно, не на нерегламентирани митинги и протести, се намира консенсус, коментира кметът, която декларира, че е готова да чуе всички позиции, но да се търси баланс и да има равнопоставеност.

„Да се има предвид мнението на всички хора“, призова Фандъкова и цитира писма на столичани, които опонирали на протестиращите с тезата, че синята зона дори трябвало да се разширява с оглед по-чист въздух и ред в центъра.

Още по темата
Категорично срещу мнението, че нищо не се правело по въпроса в центъра през годините, възрази Фандъкова и коментира, че "човек трябва наистина да е сляп, за да не вижда промените".

Ще се търси начин да не се искат копия на нотариални актове на софиянци, с които да се доказва собствеността на жилище в центъра, срещу което да се получава възможността за паркиране със стикер.

Фандъкова е категорична, че трябва ад има ред при паркирането и посочи примери като Виена и Рим.

Вчера недоволни столичани излязоха на протест срещу новите правила за паркиране и блокираха за кратко кръстовището до паметника на „Патриарх Евтимий

От 1 септември за паркиране в идеалния център ще трябва да се плащат по 150 лв. на година - „синята“ зона. По 100 лв. е годишната винетка за широкия център, който ще бъде покрит от „зелена“ зона. 

За втора кола живеещите в центъра ще трябва да се бръкнат съответно 450 лева за „синята“ зона и 300 лева за „зелената“.  Има и месечна такса, която за "синя зона" ще е 15 лв., а за "зелена" - 10 лв.

Поскъпва и почасовото паркиране. Вече ще плащаме 2 лв. в "синята зона" и 1 лв. на час в "зелената". 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
3
 
6
 
! Отговори
Митов преди 11 години
Г-жо Фандъковаако този проблем наистина се политизира , то вие няма да сте кмет следващия мандат!Смея да твърдя ,че с няколко саксии цветя и окосени градинки София,като цяло, не стана по-приветливо място за живеене.Защото това е ваше задължение и не следва да се хвалите ,че сте изпълнили част от работата си.София не е само "Леге" и "Патриарх Евтимий" , има и Люлин и Младост и Овча купел...и много други столични райони.И престанете да настройвате хората едни - други с вашите неадекватни решения!
59
8
 
2
 
! Отговори
Цецо преди 11 години
Какво ревете толкова? Щом може да си позволите две коли, ще плащате повече... аз съм с две ръце за тези зони, писнало ми е да обикалям половин час, за да си паркирам колата през деня, а като намеря място, ходя пеш още толкова... а и 150 лева на година ме устройва, къде не съм ги дал тия пари!
58
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Zashto be Gospodi ni nakazvash s tezi selki pruchki ot GERB?Zashto ne sloji edin mislesht i umen chovek koito da ne vzima pari i da ne krade, da trugne tozi grad napred s dobra organizaciia, s dobur jiznen standart i priiatna atmosfera? Kogato horata ima da reshavat desetki problemi narochno suzdavani ot uprevnicite TOI niama sili da tursi smetka na kradcite ot Obshtinata nacheelo sus Samokovskata kralica. Vijte v parlamenta kolko seltaka si traiat i gushat i poslushno vdigat ruchichki!Seliania.
57
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Kakvo iskate ot Katifenata pricesa??Ne razbirate li, 4e e Kukla na konci i sluga na Velikiq i Nezamenim Vojd -B.M.Borisov/ Tazi jena ne razbira probemuire, jivqla e na selo no taka e nai-lesno, da pla6tat jivee6tite v centura za6toto mestata za parkingi gi prodadoha i na tqhno mqsto sega ima hoteli i oficsgradi. Nikoga dosega ne sa se re6avali problemite mudro a samo s restrikcii i globi!!Kakvo sa vinovni jivee6tite v centura?Te i taka pla6tat nai-visokite danuci.A sega i za parkiraneto.Ostavka!
56
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
И сега има сер-гей на власт.Инатов.Но образованието не върви на добре.
55
12
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Учителката е много нагла !! Аз живея в центъра и трябва да паркирам срещу заплащане пред дома си. Този в Обеля, Младост, Люлин и много други НЕ ПЛАЩАТ за да паркират пред домовете си ! ТОВА Е ДИСКРИМИНАЦИЯ ПО МЕСТОЖИВЕЕНЕ ! ДОЛУ ГЕРБ ! ДОЛУ УЧИТЕЛКАТА ПО РУСКИ !!!Хора опомнете се !
54
23
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 47През последните години метрото стана 5 пъти по-дълго, а от следващия месец ще стане още по-голямо. Вечно недоволните помнят ли, че преди 3 години метрото беше символично/от Люлин до центъра/ и София беше много ***, но никой не протестираше. Защо ли?? Дали ако хидролога и Сер-гея дойдат на власт мърморещите ще са доволни и ще плащат всички данъци, такси и винетки? Очевидно БСП и ДПС ползват измислени поводи за протест, без да предлагат решение, само като предизборборна агитация.
53
2
 
7
 
! Отговори
перо преди 11 години
Извинявам се на всички ,на които съм засегнал интереса им , като жители в Центъра на София.Там съм се родил, там съм живял, като ученик и студент и изцяло ви подкрепям. Сега живея в зона на абсолютна мръсотия в Младост. И ще направя всичко възможно , ако г-н Жозе Барозо пристигне в София за откриването на метрото , не само да пътува под земята , но и да огледа и това над нея. Защото пътуваме за минути , но живееме цял живот в мръсотия.Младост 3.Отврат.
52
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Колко струва да си платим общината да постави скоби срещу паркиране по тротоарите пред къщите ни, за да можем да се прибираме по тротоара
51
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
попитизиране не е *** дума защо кметицата забравя чии интереси защитава - на партията герб
50
3
 
8
 
! Отговори
Равнопоставен преди 11 години
Защо не премахнаха незаконно нацвъканите из цяла София грозни гаражни клетки?Или най-малкото да си плащат наем на общината.Може би защото някои са се облажили и сега им е неудобно.Не е справедливо спрямо живеещите в центъра.
49
10
 
6
 
! Отговори
Ники преди 11 години
Елементарно е: който не може да си позволи да плаща, просто използва градския транспорт! Когато потребител не може да си позволи една стока или услуга, просто не я потребява!
48
5
 
8
 
! Отговори
Ники преди 11 години
До Мишел Де РезистансЖивотът в центъра на столица струва скъпо и ще става по-скъпо!
47
7
 
10
 
! Отговори
edna balgarka преди 11 години
Никой не ни политизира . Питаме защо собствениците на жилища се поставят в неравностойно положение и се дискриминират относно стоенето на автомобилите им на улицата .Ние,живеещите в центъра искаме синя зона , но за пришълци , които замърсяват .За собственик на жилище задължително трябва да има винетки или пропуски за безплатно паркиране пред домовете им ,както за останалите столичани
46
11
 
6
 
! Отговори
ехолог преди 11 години
я някой да ми посочи къде в конституцията е гарантирано правото на паркинг.
45
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Политизирал се бил, щото ви хвана страх, че протестиращите се умножават. Я кажи, учителке, как ще се намали трафика като плащаме винетен стикер от 150 лева. Нали същите коли ще се паркират на същите места? Само да ни събереш парите, @@@!!!
44
5
 
21
 
! Отговори
Мишел Де Резистанс преди 11 години
*** *** ,които си мислят ,че това не ги засяга,много скоро ще се усетят, но ще е късно.Колкото е по-голяма таксата в центъра толкова по бързо и Люлин ще стане синя зонаОтделно -сега пробват в София,скоро и в другите градове
43
3
 
19
 
! Отговори
перо преди 11 години
Уважаема г-жа Фандъкова,нищо не се политизира.Когато от време на време посещавате някой обекти , посетете метрото не само вътре в него , но и над него. Посетете метростанция Младост 3,*** квартал да беше. щяха да ги оплачат Буклуци,полурарушени къщи и гаражи, бездомни кучета, детски площи между блоковете , превърнати в развъдници и изхождане на домашни любимци, късни нощи с млади наркоманчета , вдигащи безкраен шум и път към Била и Кауфланд за съзтезание на коли. Ужасно място.
42
4
 
15
 
! Отговори
Granatomet преди 11 години
Тази още ли не е в затвора?Има ли друг град в света където кучетатаизяждат хората?
41
5
 
19
 
! Отговори
селянина с колелото преди 11 години
Софиянциии, и догодина пак да гласувате за Тикваря, ей! Най добре е да си турите Софиянски за пожизнен кмет - само той ще ви оправи..И синята зона ще ви направи чак до околовръстното..Докато посинеете съвсем...Как па един свестен кмет не си избрахте за 20 години бе? Ама кво да се чудим - крадците и тъпанарите от цяла България се събраха в София...