Отложиха с месец винетната секира за паркиране в центъра на София

Поскъпването на "синята" и "зелената" зона обаче влиза в сила от 1 септември
Обновена: 20 авг 2012 16:57 | 20 авг 2012 16:17,
141
Отложиха с месец винетната секира за паркиране в центъра на София
Представители на протестиращите отиват на среща в столична община. Снимка: БТА

С месец се отлагат промените за паркиране в центъра на София, но само за гражданите, които живеят в района.

Това стана ясно след днешната двучасова среща между председателя на Столичния общински съвет Елен Герджиков и представители на гражданските организации и инициативи, които се противопоставиха публично на новите правила и цени за платено паркиране в София.

До сряда гражданите, които организираха поредица от протести срещу промените в наредбата за платено паркиране в София, ще внесат своите предложения Столичния общински съвет (СОС).

Следващия понеделник транспортната комисия ще ги обсъди, а след това ще бъдат разгледани на заседание на 13 септември.

Организатори на поредицата протести срещу новите правила за паркиране в столицата са гражданско движение „Днес” и Facebook инициативата "Не на данък паркинг". Според тях общината с новите правила на практика ги рекетирала.

Още по темата
От 1 септември за паркиране в идеалния център трябваше да се плащат по 150 лв. на година за „синята“ зона.

По 100 лв. е годишната винетка за широкия център, който ще бъде покрит от „зелена“ зона.  За втора кола живеещите в центъра трябваше да се бръкнат съответно 450 лева за „синята“ зона и 300 лева за „зелената“. 

Един от основните въпроси, който се дебатира, е цената на винетния стикер за живеещите в центъра и недоволството на протестиращите, че той не им гарантира паркомясто до дома им.

Председателят на СОС Елен Герджиков обаче изтъкна, че не подлежи на обсъждане въпросът живеещите в центъра по право да имат място за паркиране. "Това на практика представлява закупуване на публична общинска собственост, което е противозаконно", заяви той.

Подаването на документи обаче няма да се спира, а само плащанията на винетния стикер, докато не се гласуват промените.

Същевременно вече платилите няма да бъдат ощетени. Ако бъде одобрена от СОС по-ниска стойност на винетния стикер, Центърът за градска мобилност ще върне надвишената стойност.

Част от предстоящите промени в наредбата вече бяха публикувани на сайта на Центъра за градска мобилност, а именно – за винетен стикер да могат да кандидатстват и наематели, роднини по права линия и собственици на лизингови автомобили.

Всички останали промени влизат в сила от началото на септември.

Оттогава вече ще плащаме 2 лв. за паркиране в "синята зона" и 1 лв. на час в "зелената". 

Тази вечер от 18 часа на площад „Славейков" представители на движение „Днес“ смятат да информират гражданите за днешните резултати от срещата и чак тогава да вземат решение за евентуални бъдещи протести. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


141
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
таман да посмажат халките,след месец ще им го натресат до раманьете
20
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
След реституцията целият център на София беше разграбен от СДС и ДСБ или новобогаташи от ГЕРБ, които искат рекет за всеки метър площ под наем.
19
15
 
8
 
! Отговори
optimist преди 11 години
Щом имаш пари за апартамент или къща в центъра, значи имаш и 150 лв. за таксата. В центъра живеят предимно потомци на червените отпадъци. Кой нормален човек може да си купи жилище в центъра, я вижте цените...
18
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ДАЖЕ Е ПОЧТИ БЕЗ ПАРИ ,ЩО РЕВЕ МУЗИКАНТЧЕТО
17
0
 
6
 
! Отговори
до 13 преди 11 години
има електронни табла ама в Несебър
16
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Който има трошка, да си направи, наеме или купи и гараж и да не блокира улицата, която даже е държавна собственост, а не собственост на Фандъкова.
15
5
 
13
 
! Отговори
visa преди 11 години
Другата алтернатива е да се изградят подземни паркинги за които само се обещава и говори, да се премахне синята зона в центъра и там да се паркира надземно единствено от живущите срещу издаване на безплатна карта. За останалите които искат да паркират в центъра остават платените подземни паркинги. Но никой не иска да пипне златната кокошка - синята зона, а само я разширяват. За справка средна печалба на ден преди разширението и поскъпването е около 100 хил.лв., но никой не пита къде отиват тези
14
7
 
7
 
! Отговори
Край преди 11 години
Абсолютно е задължително за центъра правилата за живеене да са по различни. Платено паркиране не само ами и задължително оправяне на фасадите и боядисване. Те са център щото ние сме около тях ако нас ни няма не знам на какво ще са център.
13
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Къде са подземните и надземни паркинги с електронни табла (за 1 паркинг по няколко ел. табла на по важните улици) с надпис колко свободни места има в момента? Щяха да правят под женския пазар подземен паркинг! Сега и от пазара Дим. Петков правят същото, само нови павилиони и нищо съществено за 21 век, само лъжливи фантазии типични за началото на 20 век в соц. държавите!
12
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
в центъра на Сф живеят соц.слаби хора
11
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
едно време синя зона нямаше,,,нямаше и винетки,нямаше и гражданска.нямаше и данъци на колите..опа данък имаше 2-3 лева на година не помня влизаше и застраховка,,,веднъж ми откраднаха касетофона и от 2-3 лева застраховка + данък от ДЗИ то ми платиха..ама сега няма инфраструктура може ли платно с 2 ленти да го направиш еднопосочно и да смучеш пари...и да стават задръствания..направи паркинг па събирай пари ама така по лесно
10
6
 
9
 
! Отговори
Тялото преди 11 години
Аз пък искам да дишам чист въздух доколкото е възможно. Ако живееш в центъра не виждам за какво ти е кола,като улици няма, пък камо ли парк места. Достатъчно малък, да не кажа микроскопичен е центъра, можете да ходите пеша.
9
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Аууууу. голема работа. Ми то центъра трябва да диша. Тия кво само се напъват.
8
7
 
6
 
! Отговори
optimist преди 11 години
до 5 - Ако баба ти има кола ще я прехвърлиш на твое име, за да не скатаваш данъци и такси. Аман от авантаджии. Как бай *** ще се прекара да плаща, да не е щур?!
7
7
 
9
 
! Отговори
тъп и прост преди 11 години
А стига простотии вече - КАЖЕТЕ НЕЩО ЗА НОВИТЕ ДАНЪЦИ КОЙТО ЩЕ ПЛАЩАМЕ ЗА ЖИЛИЩАТА СИ ??!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!ПО-*** НАРОД ОТ БЪЛГАРСКИЯТ НЯМА !!!!
6
14
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Иван Лечев да ходи да си гледа поредното бебе. Всяка дупка в центъра се ползва да се дава под наем, Гаражи, паркинги и дворове се отдават, а после цвъркат че трябва да платят 150 лв. и то за цяла година. Като не им харесва да се преместят там където не се плаща. Центъра е абсолютно задължително да има такса, виж ако попъплят извън центъра вече е търсене на лесни пари.
5
12
 
7
 
! Отговори
До 3 преди 11 години
Ами ако и бабата има кола кво правим тогава!? За втора кола ако не се лъжа е над 350лв годишно което идва грубо по лев на ден! До тук станаха 1,40лв на ден а пенсиите на повечето пенсионери са под левче на ден! Да ти го нагарантира ГЕРБ!
4
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ми направете гражданската 1000лв винетката 500 данъка 2000лв бензина 10 лева и готово няма да има коли,после направете цигарите 10лв няма има и пушачи.след това месото сиренето и кашкавала по 20 лв тока увеличете и ще се оправи тази държава
3
15
 
11
 
! Отговори
optimist преди 11 години
150 лв на година е точно 41 ст. на ден, сума посилна дори и за пенсионер. Гарантирано от ГЕРБ!
2
8
 
13
 
! Отговори
89 преди 11 години
В Япония за да си купиш кола даваш свидетелство че има къде да си паркираш колата: до/в жилището, и работата-фирмата! Нашите жители в центъра имат по 2 коли (стари), а местата за паркиране (двора) си ги дават на фирми!!! Фирмите с офис в центъра да построят паркинги (в дворовете) на 2,3,4... етажа за техните служители и хората дали дворовете, а жителите със свидетелство за (1 автомобил) място за паркиране. Ако не да се изнасят като министерствата да се изнасят в провинциятя!