Първи еврейски фестивал ще се проведе в България

Събитието ще е в София на 15 септември
40
Първи еврейски фестивал ще се проведе в България
Максим Бенвенисти, председател на ОЕБ „Шалом”.Снимка: Булфото, архив

Тази есен за първи път българската аудитория ще има възможността да се запознае отблизо с еврейския бит и култура в първия по рода си фестивал „Шалом София“.

Културата и традициите, съхранени през вековете, ще оживеят в шатри пред Националния Дворец на Културата на 15 септември, съобщиха организаторите от „Шалом”.

Идеята на „Шалом София“ фест е да се превърне в традиция.

В Унгария, подобен фестивал се радва на голям интерес, а през изминалата година за първи път е осъществен в Румъния.

В България фестивалът ще се проведе един ден след края на най-важния пост в еврейския календар - Йом Кипур, с послание за приемственост и акцент на една световна, но не толкова позната в България културата.

„С този фестивал искаме да покажем, че и ние евреите, сме неразделна част от това общество, както и, че имаме чувство за самоирония. Не случайно сме обявили, че е безплатен Еврейски фестивал. Чрез тази инциатива, ние протягаме ръка и искаме хората да ни опознаят по-добре”, коментира д-р Максим Бенвенисти, председател на ОЕБ „Шалом”.

Посетителите на това събитие ще се докоснат до различните сфери на духовния и културен живот на евреите.

На голямата сцена пред Двореца на културата ще премерят своите умения различни вокални групи и танцови формации. Сред специалните гости на събитието са известните на международната сцена Амир Гвирцман и изпълнителите от Amsterdam Klezmer Band, които са считани за посланици на еврейската музикална култура и се радват на голяма интерес от страна на младите хора. За най-малките посетители на фестивала организаторите са подготвили множество изненади и игри, които да запознаят децата по подходящ начин с най-любопитното от културата.

За доброто прекарване на гостите на фестивала ще се грижи и майстор готвачът Ути Бъчваров, който ще издаде малка част от тайните на еврейската кухня. С помощта на всички желаещи в най-големия тиган в България известният кулинар ще приготви огромна шакшука – еврейския вариант на миш-маша. В кулинарната шатра майстори-хлебари ще замесят и изпекат големи хали. Самодейно средище „Хлебни къщи“ ще покаже холистичен метод за приготвяне на хляба като свещена храна в живота на човека.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
4
 
4
 
! Отговори
Otto Skorzeny преди 10 години
др. Менгеле специален гост на фестивала :) JUDEN RAUS!
31
4
 
9
 
! Отговори
муспи преди 10 години
Ние не решихме за нас еврейския въпрос когато Хитлер вежливо ни помоли като съюзници - сега имаме възможност да измием този позор!
30
7
 
1
 
! Отговори
Как да нарека това? преди 10 години
Не съм чувал , в Европа ,да натоварват евреи на самолети и дори да им плащат за да се "измитат" от там !Я се запитайте ,в Европа , нарицатлно за какво е думата "българин" !Заслужавате съдбата си !
29
3
 
5
 
! Отговори
boza преди 10 години
A ste mi pokazhat li kak da si napravja kusta na okupirana zemja ?!
28
5
 
7
 
! Отговори
blood and patrie преди 10 години
...EVREITE I TCIGANITE NEMOGAT DA IMAT PRAVA ...TE NE PLASHTAT DANATCI.. I PORADI TOVA KANYA KMETITCATA FANSALOVA SA OTMENI TOVA SABIRANE!
27
5
 
10
 
! Отговори
ТанграАкбар преди 10 години
Строго заклеймявам тази публична проява на антибългаризъм и расизъм,апелирам към кметицата Фандъкова да отмени това расистко недоразумение.
26
3
 
11
 
! Отговори
антитолерант преди 10 години
толерантен да си към тия,които те съсипват..това се нарича уникалното,познато на цял свят, българско слабоумие и слаботелесност! Това значи да отречеш сам себе си и да се предадеш на ТЯХ-в жертва,разбира се! Точно съсипателите раздухват това за толерантноста,че и ВЪНШНО й ръкопляскат-защото чудесно тая криворазбрана толерантност им играе по свирката и е от полза за ТЯХ !!
25
4
 
5
 
! Отговори
white honoure преди 10 години
..EVREITE I TCIIGANITE IMAT NUJDA NE OT PRAVA..A OT PRINUDITELEN TRUD DO PULNOTO IM INTEGRIRANE V BELITE OBSHESTVA! VSICHKI NARODI SE UVAJAVAT POMZJDU SI.OSVEN TCIGANITE I EVREITE!
24
2
 
19
 
! Отговори
Франклиновец преди 10 години
В страна, където се заселят евреи, независимо от тяхното количество, те понижават морала, търговската честност, изолират себе си и не се поддават на асимилация. Те се присмиват на християнската религия, стараейки се да я подкопаят. Строят държава в държавата и в случай на опозиция се стремят смъртоносно да задушат страната във финансово отношениеБенджамин Франклин, (XVIIIв.) американски учен и държавник
23
14
 
6
 
! Отговори
леле-малеле преди 10 години
Само огледайте коментарите и ще разберете колко е скалъпено и няма нищо общо с реалността твърдението, че българите са толерантни към другите народи. Срам ме е честно казано от факта, но какво да се прави.Поне да не се бием в гърдите колко сме толерантни, а да си покажем истинското лице пред света. (Все пак се надявам пишещите коментари да не са представителна извадка на българското общество, но надали!)
22
3
 
16
 
! Отговори
Лютеранец преди 10 години
По скоро дявола може да се насочи по пътя на добродетелите, отколкото евреин.Мартин Лютер
21
2
 
12
 
! Отговори
Наполеоновец преди 10 години
Аз правя вичко за да докажа моето презрение към тази най-подла нация в света. Евреите сa нация, способна на най-ужасни престъпления!император Наполеон Бонапарт (из негова реч в Сената през 1806 г.)
20
3
 
15
 
! Отговори
антиМошеник преди 10 години
В редица европейски езици думата мошеник (измамник, далавераджия, лъжец, който извлича облаги, крадец) е производна от популярното еврейски име Моше.
19
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Siderov power.....!!!CHIFUTITE NYAMAT PRAVO NA FESTIVALI..I TO V SOFIA!! DA HODYAT NA FAKULTETO.PRI BRATOVCHEDITE SI
18
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Tangra!! Evreite sa paraziti i kato takiva ne biva da im se dava pravo! Da zaminavat pri bratyata si arabeli! Bulgariya nad vsichko!
17
6
 
14
 
! Отговори
Брадати с пинсети преди 10 години
До без шеги ! Прав си човече. Самолета на събирачите е бил вече във въздуха когато от Мосад са дръпнали шнурчето в Сарафово. Безплатен в смисъл платен от Гоите.
16
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Mengele...EVREITE I TCIGANITE NYAMAT PRAVO NA TAKIVA SBIRKI.KADE E FANDAKOVA...TOVA E NEDPPUSTIMO..TEZI PARAZITI DA DEMONSTRIRAT NECHISTOPLATNOSTA SI NA PUPA NA SOFIA!! TCIGANITE I EVREITE SA NEINTEGRIRANI I NYAMAT NIKAKVO PRAVO NA IZYAVI!! KAZAH!!
15
6
 
16
 
! Отговори
Недим Генджев преди 10 години
Посетителите на фестивала да внимават и да седят далече от заведенията за хранене че туко виж някоя неизправна бутилка с газ каже бум ! А след това пожар няма да има защото кислородът може да е свършил а и вместо газ да е имало я зарин я зуман и да стане мазалото . Май скоро време на *** ще им се иска София да я кръстят Ерусалим . Я колко строят у нас . Ако Митрополит Кирил не бе спрял влаковете за Майданек и не ги бяха изселвали в Добруджа сега щяха да малко и да празнуват в семеен кръг
14
4
 
13
 
! Отговори
Omnia Mea преди 10 години
Обаче със сигурност може да си оближе върха на носа, хахаха... Верно, сякаш са снимали пазара за ромски булки в Стара Загора :D
13
3
 
20
 
! Отговори
Shop преди 10 години
До АнонименОт 1990г. до сега всички външни министри на България са с еврейски произход.------------ А също така Сергей и Моника.