Слагат камери в трамваите срещу вандали

Столичната община проверява техническата готовност за зимата
10 ное 2013 07:38, Елка Василева
24
Слагат камери в трамваите срещу вандали
Снимка: архив, Булфото

Камери ще пазят автобуси, тролеи и трамваи в София от вандали, пише „Монитор“. Възможността за поставяне на Биг брадър в купето е заложена в промените на наредбата за обществения градски транспорт, предложени от Зафир Зарков и Йордан Господинов – общински съветници от ГЕРБ. Проектът предстои да бъде обсъден от градския парламент.

В мотивите на вносителите е записано, че по този начин ще се повиши безопасността на пътниците и ще се предотвратят вандалски прояви, изрисуване на седалки, чупенето на валидаторите – четците за карти и билетни автомати. Освен това пътниците ще са защитени и от пъргавите джебчийки.

Изискването ще бъде заложено в новите договори на общинските транспортни оператори. То ще се въвежда поетапно и няма да започне през следващата година, защото засега не са предвидени пари в бюджета.

Междувременно от Столичната община съобщиха, че започва проверка за техническата готовност на автобусите, тролеите и трамваите за зимния сезон.

В инспекцията ще участват технически специалисти от общинските превозвачи, и експерти от „Автомобилна администрация”. Ще бъдат проверени 550 автобуса, 170 трамвая и 110 тролея. По време на акцията ще се проверяват състоянието на гумите, спирачните системи и общата техническа изправност, обясниха от „Московска” 33. „Важното е гумите да са здрави. Трябва да се знае, че при автобусите няма летни и зимни гуми. През цялата година те се движат с едни и същи, т. нар. ­ тежки, гуми. Важно е обаче те да отговарят на стандартите за сигурност като дълбочина на протектора”, обясниха експертите. По закон транспортните оператори са задължени да подготвят автобусите, тролеите и трамваите за зимния сезон, коментираха от общината.

Оттам съобщиха още, че в новите тролеи в София през зимата трябва парното да поддържа 18 градуса. В автобусите отоплението ще е по-слабо, като живакът в термометрите ще зависи от възрастта на колите. Парното в градския транспорт се включва, след като температурите паднат под 3 градуса по Целзий.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
5
 
! Отговори
Велко преди 10 години
Проблвмът е, че най-новият автобус е по-стар с 15г. от "кмета" фъндъкова. С тези Икаруси и другите "аквариуми" е въпрос на много малко време да се случи неприятност заради крадливата учителка по руски език. А и по непочитените улици никакъв грайфер няма да те спаси от някой каруцар........но пък той е от електората и е недосегаем.
16
0
 
5
 
! Отговори
Мое величество преди 10 години
Нека да почнем да залагаме колко 2 дни ще издържат камерите :D
15
14
 
3
 
! Отговори
ultramind преди 10 години
Не ща тоз телевизор да *** вижда!Сериозно, чупете ги тея камери. Не може така, лека полека, да се превръщаме в обществото на Оруел. Камерата противоречи на правото. Основен принцип е НЕВИНЕН до доказване на противното. Камерата казва "Виновен/заподозрян, до доказване на противното". Не може цялото общество да е заподозряно/виновно. В затворите има камери, в обществото НЕ ... или какво?!
14
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Даже в метрото ***, родени с увредено мислене и морал, поради наследствен алкохолизъм и сифилис на родителите им, започнаха да дращят и цапат. Затова, независимо дали са малолетни, непълнолетни и че има Агенция за защита на децата(а те между впрочем от 10 годишна възраст се е.ат) да се осъждат за хулиганство и увреждане на обществено имущество, създадено и от моите пари. Присъдата да чистят най-замръсените места в града (пак от тях всъщност, да не да крием истината, не е възпитателно). Или татенцата мутри да плащат минимум 1000 лв за повредата.
13
0
 
3
 
! Отговори
До ;) - N 10 преди 10 години
До ;)Недей бе, бaлъk, само ще разсмееш хората и ще ги накараш, за да разгледат рудимента от любопитство, да търсят микроскоп. Това е единственият начин да покажеш ...
12
0
 
17
 
! Отговори
vesko02 преди 10 години
Българския съд не обича да гледа видео.
11
0
 
16
 
! Отговори
Алек преди 10 години
До убивайте навреме изрГовориш тъпотии. Всеки ден като излезнеш навън те снимат стотици пъти без да го знаеш. Банкомати, банки, офиси, магазини - всичко има камери. Няма закон против пасивното наблюдение на района. Има закон против активното наблюдение на определен индивид. Да има камери в трамвая и същото като да има камери в магазина. Аз съм 100% за. Не драскам графити по стъклата, нямам за какво да се притеснявам. Ти?
10
4
 
5
 
! Отговори
убивайте навреме изр преди 10 години
не е редно тия дето искат да слагат камери са получили яки пари за да в ложат ограбени пари от народ ано КОН ституцията не разрешава.Никой няма право да уврежда снима или филмира граждани бе з тяхно разрешение и то писмено .По този повод предупредете ги и ако тръгнат д а ги внедряват ги убиите подават непреродени деца заради т ежко увредени очаквани родители..като ги убиете ще ги оправим яко...
9
1
 
21
 
! Отговори
ХА ХА ХА преди 10 години
Това е дискриминация,а сега ромките(туркините) КЪДЕ ще БЕРЪТ
8
0
 
9
 
! Отговори
edna balgarka преди 10 години
E , BRAVO !!! SAMO TAKA !!!
7
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
В някои автобуси вече има камери. Редно е при качване в превозното средство да бъде обозначено от външната страна до вратите, че в превозното средство и има камери (както е при магазините и сградите).
6
6
 
7
 
! Отговори
БЕХ ДА ВИ ЕБА преди 10 години
ВИДЕЛИ СА ЧЕ В НЯКОИ СТРАНИ В ГРАДСКИЯ ТРАНСПОРТ В ПРЕВОЗНИТЕ СРЕДСТВА ИМА КАМЕРИ НО НЕ СА РАЗБРАЛИ ЗА КАКВО СА СЛУЖАТ НА ВОДАЧА ДА НАБЛУДАВА ВРАТИТЕ ПРЕ СЛИЗАНЕ И КАЧВАНЕ ДАННИТЕ НАИСТИНА СЕ ЗАПИСВАТ НО ЗА КОНТРОЛ ПРИ НЕСТАСТЕН СЛУЧАИ ЗА ОСТАНАЛОТО СИ ИМА Т.Н. СПЕСНО ПОВИКВАНЕ ПРИ НАТИСКАНЕ НА БУТОНА ДИСПЕЧЕРА ИЗПРАСТА ПОЛИЦАИТЕ НА СЛЕДВАШТАТА СПИРКА НИКАКВИ ПРОБЛЕМИ
5
9
 
9
 
! Отговори
;) преди 10 години
Освен да си покажа паламарката на Искра Фидосова и Боко тиквуня, друго не виждам какво може да видят на тези камери!!
4
3
 
8
 
! Отговори
nadan преди 10 години
Вместо да купуват нови, те пазят тези трошки, дето са пред разпадане.
3
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ще им пръднат на сайдерите с тея камери! Камерите нито бият нито арестуват ! Поредните грешни и прахосани пари ...
2
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Супер,*** ще ги гепят.Кво значение има дали някой ще те убие или ограби пред камера? Я го хванат я не.Ако въобще го разпознаят и докажат,че е той/тя.Решението е да има полицай на смяна заедно с ватманът или шофьора.И двамата ячки. Както и да идват бързо подкрепления.Камерите са си камери.
1
0
 
8
 
! Отговори
AIMILIVS преди 10 години
Вандалите имат предпочитания към трамваите ли ?